Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Korona virus – 13. mart 2020: Više od trideset zaraženih u Srbiji
Novi korona virus - Covid-19: nove vesti (foto: gentle07 / Pixabay)
Novi korona virus - Covid-19: nove vesti (foto: gentle07 / Pixabay)

Korona virus – 13. mart 2020: Više od trideset zaraženih u Srbiji

U Republici Srbiji je do 18.00, u petak, 13. marta 2020. godine, registrovano ukupno 35 pozitivnih na novi korona virus, COVID-19.

» U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 18.00, 13. marta, testirani su uzorci još 25 osoba od kojih je četiri bilo pozitivno a 21 negativna na novi korona virus.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu: +381 64 8945 235, +381 11 2684 566.

» Dodatne telefonske informativne linije o koronavirusu biće otvorene u najhitnijem roku, a građani će o novim brojevima telefona biti blagovremeno obavešteni, saopštio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

» Jedan pacijent zaražen novim korona virusom, koji leži u KC Vojvodina, ima težu kliničku sliku bolesti i nalazi se na odeljenju intenzivne nege, a 18 pacijenata ima lakšu kliničku sliku bolesti – u stabilnom su stanju i dobro se osećaju. U Klinici za infektivne bolesti u Beogradu leči se osam pacijenata koji imaju lakšu kliničku sliku bolesti.

» Na OVOM LINKU možete pročitati šta je sve otkazano ili odloženo od događaja u Beogradu.

» OVDE pročitajte kako da zaštitite sebe i druge.

» Direktor GAK „Narodni front“, Željko Miković, kaže za RTS da su trudnice nisu u ugroženoj grupi, ali da su preduzete sve potrebne mere zaštite na klinici i dodao da nema nijednog slučaja trudnice koja je zaražena novim korona virusom. Novi korona virus ne može da poremeti trudnoću, ali svaka trudnica mora da preduzme sve potrebne mere samozaštite, dodao je Miković.

Nove mere od 12. marta (20.00)

» Biće formiran „zdravstveni“ krizni štab (Ana Brnabić, Zlatibor Lončar, Zoran Gojković, Sanja Škodrić i lekari).

» Biće formiran „ekonomski“ krizni štab za otklanjanje ekonomskih posledica (Aleksandar Vučić, Siniša Mali i Marko Čadež).

» Povećanje plata svim zdravstvenim radnicima od 1. aprila od 10 odsto.

» Jednokratna pomoć svim penzionerima od najmanje 4.000 dinara, između 1. i 15. aprila.

» Nabavka još 500 respiratora, pored 1.008 postojećih.

» Infektivna klinika u Beogradu opredeljena da bude zadužena samo za lečenje od korona virusa, a nadležni će biti još i KC Novi Sad i KC Niš.

» Galenika će obezbeđivati maske za domaće potrebe.

» Predsednik će zatražiti dodatnu pomoć od EU.

» Nema potrebe da građani prave zalihe hrane i dezinfekcionih sredstava.

Korona virus, region

» Broj zaraženih u Hrvatskoj – 27, u BiH – 11, u Sloveniji – 82, u Severnoj Makedoniji – 9, u Crnoj Gori i dalje nema zaraženih.

Korona virus, svet

» Do sada je na planeti zaraženo više od 126.380 ljudi. Umrlo je 4.624 osobe, a potvrđeno je da ozdravilo 68.313. Samo u Italiji je umrlo 1.016 osoba.

» U Njujorku je proglašeno vanredno stanje u gradu zbog epidemije korona virusa što će nadležnima dati nova ovlašćenja. Broj zaraženih u ovom gradu porastao je na 95.

» U Kini, preciznije u izvorištu zaraze, gradu Vuhanu, već drugi dan beleži se jednocifren broj novih zaraženih osoba.

» Supruga premijera Kanade Džastina Trudoa, Sofi Gregoar Trudo – zaražena je – pa će ovaj bračni par biti u izolaciji u narednom periodu.

» Američka košarkaška liga NBA suspendovana je na najmanje 30 dana. U zavisnosti od pandemije biće odlučeno da li će sezona biti nastavljena sa ili bez publike.

» I čelnici engleske Premijer lige razmatraju da li da se nastavi ovo fudbalsko prvenstvo, pogotovo posle potvrde da su novim korona virusom zaraženi menadžer Arsenala Mikel Arteta i igrač Čelsija Kalum Hadson-Odoi.

» Do 27. aprila sigurno se neće igrati teniski turniri.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.