Naslovna » BG servis » Vanredno stanje u Beogradu: Oštrije mere od 23. marta 2020.
Vanredno stanje u Beogradu (foto: Pixabay)
Vanredno stanje u Beogradu (foto: Pixabay)

Vanredno stanje u Beogradu: Oštrije mere od 23. marta 2020.

Vanredno stanje u Beogradu traje više od nedelju dana, život nam se menja iz dana u dan, a gradske vlasti su najavile još oštrije mere.

Od ponedeljka, 23. marta 2020, biće uvedene nove mere koje se tiču pijaca, parkova, javnog gradskog prevoza.

Vlada Srbije donela je najnovije odluke (22. mart 2020) u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19. Više pročitajte na OVOM LINKU.

Vanredno stanje u Beogradu – pijace

Od ponedeljka, 23. marta 2020, Palilulska pijaca biće zatvorena, jer je to zatvoren objekata. Na toj pijace radiće samo supermarket koji se nalazi na poslednjem nivou i to od 8.00 do 15.00.

I pijaca TC „Novi Beograd“ takođe će biti zatvorena od sutra, a supermarket će raditi od 8.00 do 15.00.

Pijace koje se nalaze na otvorenom prostoru, a u sistemu su JKP „Gradskih pijaca“, u toku vandrednog stanja, radiće po izmenjenom režimu, odnosno tri dana u nedelji – četvrtak, petak i subota od 8.00 do 15.00 – počev od 23. marta 2020. godine, a sve u cilju da svim građanima na teritoriji grada Beograda omogući snabdevanje svežim, kvalitetnim i zdravim namirnicama.

Gradske vlasti donele su odluku da prodavci na pijacama koji imaju više od 65 godina, a sada zbog odluke Vlade ne mogu da izlaze iz svojih kuća, neće izgubiti svoje tradicionalne tezge a neće ih ni plaćati ukoliko ne rade.

Tržni centri i ugostiteljski objekti ne rade. Na OVOM LINKU je radno vreme prodavnica, apoteka, javnih beležnika, banaka i drugih ustanova koje redovno ažuriramo.

Vanredno stanje u Beogradu – parkovi

Parkovi koje održava JKP „Zelenilo Beograd“ biće zatvoreni.

Započeta je dezinfekcija na najfrekventnijim dečjim igralištima, stazama, trotoarima, teretanama na otvorenom, i u „pet zonama“ u cilju prevencije širenja zaraze korona virusom COVID-19.

Tokom jutra gradski parkovi ograđeni su trakama na kojima jasno piše da su parkovi zatvoreni i da je zabranjen ulaz u njih.

Sprovođenje ove mere kontrolisaće komunalna milicija i policija a gradske vlasti apeluju da građani ne ulaze u parkove.

Vanredno stanje u Beogradu – javni prevoz

Od sinoć u 20.00 na teritoriji Beograda ne radi javni prevoz, a juče od 12.00 ukinut je međumesni prevoz.

– U Beograd i iz Beograda može samo kolima. Javni prevoz ne radi i to se odnosi na gradski i prigradski prevoz kao i na BG voz. Biće organizovan samo direktan prevoz za zdravstvene radnike, za komunalne službe grada Beograda kao i za kompanije koje imaju organizovanu treću smenu na osnovu posebnih ugovora koje potpisuju sa GSP Beograd i Lastom – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Večeras će biti objavljene trase koridorskog javnog prevoza, ali će ove koridorske linije moći da koriste isključivo ljudi koji imaju radnu obavezu i papir na osnovu kojeg mogu da se kreću i u vreme zabrane kretanja.

Vanredno stanje u Beogradu – vrtići

Gradske vlasti u Beogradu donele su odluku da se ne naplaćuju vrtići za vreme trajanja vanrednog stanja.

– Na teritoriji grada Beograda u vrtiće ide ukupno 88.000 dece, od čega 58.000 u državne, a oko 20.000 u privatne. Štab za vanredne situacije dao je danas naredbu da se u vreme trajanja vanrednih mera i obustave rada vrtića ne vrši naplata boravka dece jer su vrtići zatvvoreni. Na taj način želimo da olakšamo roditeljima jer inače po zakonu kada dete ne ide u vrtić plaća se polovina cene – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Istovremeno je doneta preporuka privatnim vrtićima da učine isto. Najavljeno je da će 24. marta Gradsko veće, koje u vanrednoj situaciji menja Skupštinu grada, doneti odluku kojom će se odluka o sufinansiranju boravka dece staviti van snage dok traju vanredne mere. Na taj način će biti omogućeno da roditelji čija su deca u privatnim vrtićima ne plaćaju boravak dece.

– Pošto su privatni vrtići naplatili od roditelja čitav mart, a roditelji u državnim vrtićima će morati da plate samo 12 dana marta, ne postoji ni jedan razlog da privatnici pokušaju da naplate boravak dok vrtići ne rade. Ukoliko to neko bude uradio mi ćemo uputiti roditelje na Zakon o obligacionim odnosima i pomoći im da se izbore na sudu – istakao je Vesić.

Upis u vrtiće je planiran da počne 30. marta i da se završi 15. aprila. Zbog vanredne situacije doneta je odluka da počne 30. marta, a završi se 15. maja, a prve preliminarne liste biće objavljene 1. juna i biće u potpunosti online.

Vanredno stanje u Beogradu – voda

Gradska voda je čista i bezbedna za piće, kao i da se u procesu prerade vode koristi hlor koji dokazano uništava virus korona.

U Beogradu se proizvede oko 6.000 litara vode u sekundi. Voda se kontroliše tri puta dnevno, u svih pet proizvodnih pogona i laboratoriji u Makišu, kao i na tačkama na kojima kontrolu sprovodi Gradski zavod za javno zdravlje.

Vanredno stanje u Beogradu – kol-centri

U skladu sa novim merama Vlade Srbije, radno vreme opštinskih kol centara za pomoć najstarijim sugrađanima od danas je od 8.00 do 16.00.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.

2 komentari

  1. Super samo da narod nemisli ko ce doci na posao i dal ce imati nekog farmaceta u apoteci i ili doktora ili sestru à

  2. Najvise mi se dopada stavljanje „katanca“ na parkove.
    Idealna mera
    Moze Vesic na miru da posece ostatak stabala..inace se virysne infekcije najvise sore ponparkovima