Naslovna » Porodica » Sedam načina da se zabavite sa decom za vreme uskršnjih praznika
Zabava sa decom za vreme uskršnjih praznika (foto: Pexels)
Zabava sa decom za vreme uskršnjih praznika (foto: Pexels)

Sedam načina da se zabavite sa decom za vreme uskršnjih praznika

Predstavljamo sedam načina da se zabavite sa decom za vreme uskršnjih praznika koje ćemo provesti kod kuće, tokom zabrane kretanja…

Već više od mesec dana zatvoreni smo u svojim domovima, a oni koji imaju decu znaju koliko je teško zabaviti ih u ovim uslovima. Pa, da ne širimo priču…

Uskršnji kreativni X-O

Zabava sa decom za vreme uskršnjih praznika (foto: Pixabay)

Nismo vas nasamarili i ponudili vam (verovatno) najpoznatiju igru svih vremena. Treba poći od jednostavnih igara koje možete učiniti zabavnijim.

Izrada samih elemenata uskršnjeg X-O čini kreativan proces u kome deca uživaju. Uz to, ova igra razvija i logiku i uči decu strategijskom načinu razmišljanja.

Potrebni su vam:

 • karton ili tvrđi papir,
 • olovka,
 • makaze,
 • bojice ili flomasteri.

Na kartonu nacrtajte tablu za igru X-O ali tako da linije budu pojačane, tako da recimo širina jednog stuba table za X-O iznosi najmanje 2 cm. Sledeći potez je sečenje same table. Odstranice prostor koji zauzimaju polja, tako da vam ostanu samo stubovi table.

Ostatke kartona iskoristite da na njima iscrtate po pet malih jaja koja bi mogla stati u prazna polja table. Uzmite bojice ili flomastere i ukrasite i tablu i jaja. Pet jaja obojite u jednu, a drugih pet u drugu boju kako bi jaja označavala igrače.

Igra može da počne, pravila znate, a onaj ko izgubi… To se već sami dogovorite.

Kolažna jaja

Zabava sa decom za vreme uskršnjih praznika (foto: Pixabay)

Uskrs je u znaku jaja, ne možemo ih izbeći, a ne bi ni trebalo, jer ih deca naprosto obožavaju… Bar da ih farbaju i crtaju. Zato iskoristite tu energiju svoje dece i usmerite ih na kreativnost.

Za ovaj zadatak potrebno vam je isto što i za prethodnu igru, ali dodajte na to i časopise i novine. Na kartonu malo veće površine nacrtajte veliko jaje. Isecite ga makazama, a zatim ga možete obojiti bojicama ili flomasterima, ali i ne morate, jer će novine učiniti svoje.

Ukoliko ste obojili jaje možete ga ukrasiti raznim motivima iz novina ili njegovu površinu u potpunosti prekriti isečcima iz novina i magazina.

U igri može učestvovati cela porodica. Izložba radova zakazana je za kraj dana, a onda i proglašenje pobednika.

Gde se dede to jaje?

Potraga za jajima je u nekim porodicama veoma populana igra koja može aktivirati sve članove porodice u odsustvu većeg društva u trenutnim uslovima. Potrebna su vam samo jaja!

Možete da sakrijete sva uskršnja jaja (kuvana, čokoladna, drvena ukoliko se neko od ukućana služi i tim sredstvom) po stanu, kući i dvorištu ukoliko ga imate.

Deca mogu jednostavno tražiti jaja kao igru toplo-hladno, pri čemu ćete govoriti „hladno“ ukoliko se udalje od mesta na kom je skriveno neko od jaja, odnosno „toplo“ ukoliko se skrivenom mestu približe.

Takođe, možete uz svako jaje ostaviti i poruku u vidu traga o sledećem jajetu. Ovom igrom se takođe razvija logika kod dece. Naravno, potrudite se da tragovi ne budu previše zahtevni za decu, već napišite nešto što će im biti relativno lako da razumeju i otkriju sledeću lokaciju.

Uskršnje memorije

Zabava sa decom za vreme uskršnjih praznika (foto: Pixabay)

Za ovu igru potrebni su vam:

 • papiri ili karton,
 • olovka,
 • bojice ili flomasteri.

Isecite papir ili karton na kvadrate čije će stranice biti dužine 10 cm. Nacrtajte uskršnje motive – jaja u raznim bojama, zeke, piliće… Bitno je da svaka slika ima svog para, odnosno duplikat. Ukoliko ste nacrtali plavo jaje, morate nacrtati isto takvo na drugom kvadratu. Kartice (kvadrati) se zatim skupljaju i mešaju.

Pre početka igre treba poređati kartice u nekoliko redova tako da lice kartice bude okrenuto ka dole kako se slika ne bi videla. Takmičar „otvara“ (okreće lice kartice ka sebi kako bi video sliku) po dve kartice po potezu, nakon čega se kartice „zatvaraju“ tj. vraćaju se u pređašnji položaj tako da slika bude sakrivena.

Poenta je kao u svakoj igri memorije da se otkriju parovi istih slika i da se uklone sa talona. Ukoliko ima više od jednog takmičara potezi otvaranja kartica se igraju naizmenično. Najbolje je igrati ovu igru u paru ili timovima. Pobedu odnosi onaj ko otkrije više parova na kraju igre.

Prenesi me, ako možeš!

Zabava sa decom za vreme uskršnjih praznika (foto: Pixabay)

Igra prenošenja jaja sa jedne tačke na drugu veoma je popularna u zapadnim zemljama.

Pravila su jednostavna: dva takmičara stoje na početnim pozicijama jedno pored drugog. U rukama drže po kašiku u kojoj je kuvano jaje. Kada sudija označi početak trke oba takmičara kreću ka cilju.

Poenta je što pre stići do cilja ne ispustivši jaje iz kašike. Ukoliko je veći broj takmičara možete oformiti timove.

Nahrani uskršnjeg zeku

Zabava sa decom za vreme uskršnjih praznika (foto: Pixabay)

Za ovu igru su vam prvobitno potrebni:

 • kartonska kutija,
 • makaze,
 • papir u boji ili flomasteri,
 • loptica (za ping-pong, tenis ili neka pak improvizovana loptica napravljena od zgužvane aluminijumske folije).

Da biste napravili zečju glavu kutiju okrenite ka zemlji, izrežite polukrug u vidu otvorenih zečjih usta tako da prečnik kruga čini strana kutije koja se nalazi na podu.

Od ostatka kartona izrežite zečje uči koje ćete potom zalepiti na vrh položene kutije koja će tako formirati glavu zeca. Zatim iznad rupe možete nacrtati oči, njušku i brkove flomasterima ili izrezati papire u boji u tim oblicima i zalepiti na za to predviđena mesta.

Takmičari treba da zauzmu početnu poziciju koja se nalazi na namanje metar (svakako je bolje što dalje, kako bi igra bila zahtevnija, ali i to zavisi od uzrasta dece) od kutije (zeke), a zatim da sa te tačke pokušaju da ubace lopticu u otvor kutije odnosno zekina usta i na taj način nahrane zeku.

Loptica se može bacati ili kotrljati po podu do rupe kao na kuglanju. Onaj ko je najviše nahranio zeku je pobednik!

Tucijada sa pravim nagradama

Zabava sa decom za vreme uskršnjih praznika (foto: Pexels)

Kucanje jajima je neizostavno za Uskrs, sva deca vole ovaj običaj, a često se i kod starijih probudi takmičarski duh.

Ukoliko je vaša porodica višečlana organizovanje pravog takmičenja je odlična ideja. Nagrade moraju unapred biti određene. Ne mora to biti ništa veliko, ali ipak da ne bude samo osvojeno jaje.

To se podrazumeva! Neke bombone ili čokoladice dolaze u obzir. (danubeogradu.rs; sve fotografije: Pixabay i Pexels)

loading...