Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Pripremna nastava za osmake i završni ispit
Pripremna nastava za osmake i završni ispit (foto: Pixabay)
Pripremna nastava za osmake i završni ispit (foto: Pixabay)

Pripremna nastava za osmake i završni ispit

Pripremna nastava za osmake za polaganje završnog ispita biće emitovana na RTS 3 od 3. do 15. juna, a ispit je od 17. od 19. juna 2020.

U Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za školsku 2020/2021. godinu objavljen je pregled svih obrazovnih profila, po područjima rada i trajanju obrazovanja, kao i broj mesta u srednjim stručnim školama i gimnazijama čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. Takođe, u Konkursu je objavljen i kalendar upisnih aktivnosti.

Probni završni ispit

Učenici, osmog razreda polažu probni završni ispit u školi 2. juna. U ponedeljak, 1. juna, učenici dobijaju testove iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test u školi i rešavaju ih kod kuće, a 2. juna donose te testove u školu, dok u školi rešavaju test iz matematike.

Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici, praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni završni verna simulacija završnog ispita (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo).

Učenici osmog razreda od 27. aprila 2020. godine, imaju mogućnost da preko sajta Moja učionica, preko kojeg su i realizovali test za samoprocenu znanja, mogu preuzeti testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita koje su rešavale generacije malih maturanata u periodu od 2011. do 2019. godine.

Od 25. maja 2020. godine, učenici koji su se prijavili za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke, učenike koji deo nastave ostvaruju na stranom jeziku mogu preuzeti testove i rešenja sa prošlogodišnjeg prijemnog ispita.

TV pripremna nastava

Od 3. do 15. juna 2020. na kanalu RTS 3, od 13.15 do 16.00, biće emitovana pripremna nastava na daljinu za učenike osmog razreda.

Završni ispit

Učenici osmog razreda polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa:

  • iz srpskog, odnosno maternjeg jezika,
  • matematike i
  • kombinovani test.

Polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika biće održano 17. juna od 9.00 do 11.00, testa iz matematike 18. juna od 9.00 do 11.00 i rešavanje kombinovanog testa 19. juna od 9.00 do 11.00, navodi se u Konkursu.

Na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Rezultati, žalbe, želje

Privremene rezultate završnog ispita osnovne škole objaviće 23. juna do 8.00.

Ukoliko imaju žalbe na rezultate završnog ispita učenici mogu podneti u osnovnim školama 23. juna od 8.00 do 15.00.

Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u okružnim komisijama je 24. juna od 8.00 do 16.00, a objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna do 8.00.

Učenici liste želja podnose u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8.00 do 15.00.

Liste želja biće objavljene 4. jula, kada učenici mogu da provere tačnost liste želja, a objavljivanje zvanične liste želja biće 5. jula do 12.00.

Zvanični rezultati

Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija, objavljuje matična osnovna škola 7. jula do ponoći.

Kandidati koji su raspoređeni za upis u srednju školu obavljaju upis u srednju školu u koju su raspoređeni 8. i 9. jula od 8.00 do 15.00.

Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za školsku 2020/2021. godinu možete pogledati ovde.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.