Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana – 7. maj 2020: U Srbiji je ukinuto vanredno stanje!
Vesti dana - Beograd, Srbija, svet... (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana - Beograd, Srbija, svet... (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana – 7. maj 2020: U Srbiji je ukinuto vanredno stanje!

Vesti dana u Beogradu, Srbiji, svetu… Danas je četvrtak, 7. maj 2020. U Srbiji je ukinuto vanredno stanje, ali neke mere ostaju na snazi….

»»» Statistički podaci o virusu korona u Srbiji do 7. maja 2020. u 15.00:
broj zaraženih osoba – 9.848; broj smrtnih slučajeva – 206; broj testiranih osoba – 122.995; broj novozaraženih u poslednja 24 sata – 57; broj hospitalizovanih osoba – 1.710; broj izlečenih osoba – 2.160; procenat smrtnosti – 2,09%. Na Kosovu je zaraženo 860 osoba (26 osoba je preminulo).

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

Nove vesti dana iz Beograda, Srbije i sveta – 7. maj 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo i nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

22.10… Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić predstavio je za N1 svoju ideju koju je izneo na sastanku opozicije – formiranje „Liste za bojkot“. Precizirao je da je njegov predlog da se izađe na izbore, ostvari rezultat, preuzmu mandati, a onda istog trenutka proglasi bojkot parlamenta i nastavi aktivna bojkot kampanja režima, a novac obeća humanitarnim aktivnostima. „Mišljenja sam da je najvažnije da se zadrži jedinstvo opozicije“, kaže Tadić.

19.55… Objavili smo sve informacije vezane za RADNO VREME prodavnica, pijaca, tržnih centara, muzeja, Beo zoo vrta i drugih javnih objekata.

19.30… Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović je rekao za N1 da je odluka SzS o neizlasku na izbore definitivna.

19.00… Tesnom većinom od četiri prema pet glasova, REM je odbio da odlučuje o predlogu kojim bi se ograničio rijaliti program, saopštilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ).

19.00… Snažno preporučujem starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima da izbegavaju korišćenje gradskog prevoza, a ako baš moraju, neka to čine uz zaštitnu opremu, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

18.00… Na današnjoj sednici Predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) doneta je odluka da ta stranka izađe na parlamentarne izbore 21. juna, prenose beogradski mediji, pozivajući se na nezvanična saznanja.

18.00… Nove informacije o dodeli po 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije pročitajte OVDE.

17.00… Zrenjaninsko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ podnelo je mesnom Odeljenju Sanitarne inspekcije AP Vojvodine zahtev za ukidanje zabrane upotrebe vode za piće iz gradske vodovodne mreže.

16.30… Vlada Srbije donela je odluku da se košarkaškoj Evroligi uputi pismo kojim se garantuje ulazak učesnika finala sezone 2019/2020. u Srbiju. Grad Beograd se zvanično kandidovao za organizaciju završnice Evrolige, koja će se održati od 4. do 26. jula ove godine.

16.30… Za pomoć samostalnim umetnicima država će izdvojiti gotovo 212 miliona dinara, odlučeno je na sednici Vlade Srbije. Zaključkom koji je usvojen, samostalnim umetnicima, koji nisu u radnom odnosu i kojima je zbog pandemije virusa korona ugrožena egzistencija, posredstvom lokalnih samouprava biće isplaćena bespovratna finansijska pomoć u visini 30.000 dinara mesečno neto za period od tri meseca.

16.30… Sportisti u Srbiji od ponedeljka će moći da treniraju i u zatvorenom prostoru, izjavio je ministar Vanja Udovičić za Telegraf.

16.00… Sudovi u Srbiji počinju sa normalizacijom rada od ponedeljka 11. maja, uz pravila ponašanja zaposlenih i stranaka koje je na današnjoj sednici doneo Visoki savet sudstva.

16.00… BG:Voz počinje da saobraća od sutra, a objavili smo i NOVI RED VOŽNJE.

16.00… Nadležni u Beogradu usvojili su predlog predsednika države da javni gradski prevoz od sutra bude DOSTUPAN SVIM GRAĐANIMA, a ne samo zaposlenima.

14.45… Ministarstvo rada apelovalo je na poslodavce da zaposlenima koji rade od kuće, ukoliko to priroda posla koje obavljaju dozvoljava, omoguće da sa takvim radom nastave do uspostavljanja javnog prevoza u punom obimu, kao i nastavka rada vrtića i produženog boravka za decu.

14.30… Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sazvala je za sutra Drugu sednicu Prvog redovnog zasedanja. Na dnevnom redu sednice biće Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmeni Zakona o lokalnim izborima, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

14.30… Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost apelovao je danas na deo opozicije, koji najavljuje bojkot izbora, da od toga odustanu i izađu na izbore, kao i na birače, koje pozivaju da izađu na glasanje.

14.00… Tokom trajanja vanrednog stanja u Srbiji, koje je bilo uvedeno 15. marta, a sinoć ga ukinuo parlament, prekršajni sudovi su izrekli novčane kazne za 6.258 građana zbog kršenja zabrane kretanja i drugih mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa korona.

13.30… Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da, iako je vanredno stanje završeno, određene mere koje je predložila zdravstvena struka, a koje za cilj imaju zaštitu zdravlja i života građana, ostaju na snazi.

13.30… Predsednik Aleksandar Vučić zatražio je od premijerke Ane Brnabić da se ukine odluka da se od sutra u GSP vozila može samo sa personalizovanim kartama za zaposlene, kao i da prevoz funkcioniše kao pre vanrednog stanja, prenosi Kurir. Predsednik je, takođe, predložio i da se ukine plaćanje 3.000 dinara po personalizovanoj kartici.

13.15… Epidemiolog Predrag Kon ponovio je da stariji od 65 i hronični bolesnici treba da se distanciraju i izbegavaju kontakte u otvorenom i zatovrenom prostoru. Ukoliko su kontakti nužni onda treba da koriste maske, eventualno rukavice i obavezno je češće pranje ruku.

13.00… Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da po pitanju održavanja javnih skupova važe dve mere – da na njima ne može biti više od 50 učesnika i da skup mora biti najavljen policiji najmanje pet dana ranije. Za održavanje javnih skupova važi mera koju su predložili zdravstveni radnici – da skup ne može imati više od 50 učesnika, i druga, propisana Zakonom o javnom okupljanju, da mora biti najavljen nadležnoj policijskoj stanici najmanje pet dana ranije, pojasnio je Stefanović u izjavi za Tanjug.

13.00… Vojska Srbije, posle ukidanja vanrednog stanja, počinje da se vraća svojim redovnim aktivnostima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

11.45… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku pismo za predsednika Vladimira Putina, u kome mu čestita jubilarnih 75 godina od pobede nad fašizmom.

11.15… Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je danas da korona virus nije oslabio, ali i naveo da slabi epidemija i da je manje ljudi koji imaju znake oboljenja, kao i da ukidanjem vanrednog stanja nisu ukinute vanredne mere. On je za TV Prva rekao da je manje izvora infekcije i situaciju je opisao kao kraj prvog poluvremena.

11.00… Penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć 100 evra u dinarskoj protivvrednosti biće isplaćeno automatski. Ostali koji žele ovu novčanu pomoć države, mogu da se prijave od 15. maja do 5. juna. Građani prilikom prijavljivanja neće morati da ostave ime i prezime, ali će biti neophodni drugi lični podaci.

11.00… Posle pauze zbog epidemije novog korona virusa koja je trajala oko mesec i po dana, javni gradski prevoz u Beogradu će od sutra ponovo početi da funkcioniše, a u prvoj fazi prevoziće se isključivo zaposleni. Na ulicama prestonice će, kako je ranije najavljeno, biti 1.290 vozila, dok je u rezervi još oko 100 vozila koja će biti stavljena u pogon ako za tim bude bilo potrebe, kako ne bi dolazilo do gužve.

10.30… Sve predškolske ustanove dobile su jasne instrukcije od Ministarstva prosvete i Ministarstrva zdravlja koje mere zaštite moraju da preduzmu vrtići koji se otvaraju u ponedeljak, 11. maja. U vrtić će samo moći deca čiji roditelji moraju na posao. To će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju u sedištu firme, sa kontaktom poslodavca.

10.30… Rok za uplatu godišnjeg poreza na imovinu građana za drugi kvartal ove godine ističe 15. maja. Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja.

9.30… Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da je ukidanjem vanrednog stanja i zabrane slobode kretanja završena prva i najteža faza borbe protiv širenja korona virusa, ali da građani i dalje moraju da ostanu odgovorni.

9.00… Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA), u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i Ministarstvom unutrašnjih poslova, uhapsili su u sredu uveče D.M. (48) iz Beograda, za koga se sumnja da je više puta direktno pozivao na društvenim mrežama na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

9.00… Komunalni milicioneri će u Beogradu „u punom kapacitetu“ pružati asistenciju redarima u gradskom prevozu koji će od sutra kontrolisati da li putnici poštuju propisane mere zaštite od koronavirusa, izjavio je predstavnik Komunalne milicije Ranko Šekularac.

8.30… Odluka o ukidanju vanrednog stanja objavljena je u Službenom glasniku, kao i prestanak važenja određenih uredbi donetih u tom periodu. Od danas više ne važe Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, o organizovanju rada poslodavaca, o poreskim merama radi ublažavanja ekonomskih posledica, o korišćenju finansijskih mera iz budžeta, o ograničavanju cene zaštitnih sredstava, o rokovima u sudskim postupcima, o dodatnom zaduživanju, o orgnaizovanju rada u ustanovama socijalne zaštite.

8.30… Smatra se da je u svetu najmanje 90.000 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom, mada bi taj broj mogao da bude i dvostruko veći, navodi se u saopštenju Međunarodnog saveta medicinskih negovatelja (ICN), prenosi BBC.

8.30… Fudbalski savez Nemačke potvrdio je da će se Bundesliga nastaviti 15. maja.

8.30… Isplata minimalaca za oko 1,1 milion zaposlenih u 237.000 preduzeća u Srbiji, koja su tražila ovaj vid podrške države, počinje sutra a novac će biti uplaćen na namenske račune tih firmi.

Sinoć… Na zasedanju Skupštine Srbije odlučeno je da bude prihvaćen Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, kao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz potpis predsednika Srbije donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koje je podnela Vlada Srbije. Više na OVOM LINKU.

Juče… Beogradske vlasti najavile od 1. juna auto-bioskop na otvorenom, kao i pozorišne predstave i koncerte. Više na OVOM LINKU.

Ranije… Isplata oba dela penzija za april 2020. počela je prekjuče, a najveći broj penzionera dobiće penzije od 9. i 11. maja. Opširnije na OVOM LINKU.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Novo na portalu Dan u Beogradu: Beleške jednog penzionera

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

Korona virus, region

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.448 (99 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 2.119 (85), u BiH – 1.987 (86), u Crnoj Gori – 324 (8), u Albaniji – 832 (31), u Grčkoj – 2.663 (147), u Severnoj Makedoniji – 1.539 (88), u Bugarskoj – 1.811 (84), u Rumuniji – 14.107 (864), u Mađarskoj – 3.150 (383).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u SAD (1.263.224), Španiji (253.682), Italiji (214.457), Velikoj Britaniji (201.101), Francuskoj (174.191), Nemačkoj (168.162), Rusiji (165.929), Turskoj (131.744), Brazilu (126.611), Iranu (101.650), Kini (82.885)… U celom svetu je potvrđeno 3.820.869 zaraženih.

» Najviše umrlih je u SAD (74.809), Velikoj Britaniji (30.076), Italiji (29.684), Španiji (25.857), Francuskoj (25.809), Brazilu (8.588), Belgiji (8.339), Nemačkoj (7.275)… U celom svetu umrlo je 265.098 osobe.

» Do sada se u svetu oporavilo 1.303.161 zaraženih.

(danubeogradu.rs, Vlada Srbije, covid19.rs, Tanjug, N1)