Naslovna » BG servis » Život u Beogradu tik posle ukidanja vanrednog stanja
Život u Beogradu tik posle ukidanja vanrednog stanja (foto: Aleksandra Prhal)
Život u Beogradu tik posle ukidanja vanrednog stanja (foto: Aleksandra Prhal)

Život u Beogradu tik posle ukidanja vanrednog stanja

Vlasti u Srbiji najavile su da će od srede, 6. maja 2020, biti ukinuto vanredno stanje a evo kakvih će promena biti u Beogradu…

Pojedini muzeji u Beogradu počeli su sa radom prošle nedelje, kao i galerije i Narodna biblioteka Srbije. Beogradski zoološki vrt radi od 2. maja, a restorani i kafići rade od danas.

Bus plus

Već od sutra počinju sa radom pojedina prodajna mesta „Bus Plus“ sistema. Otvara se prodajno mesto „Lukoil“ (radno vreme od 8.00 do 18.00), kao i prodajna mesta „Tempo“ Bačvanska, Ada i Kvantaš, koja će radnim danima raditi od 9.00 do 16.00.

Zaposlena lica, koja će i jedina moći da koriste javni prevoz od 8. maja, moći će i lično da izvade mesečne „bus plus“ kartice, ali je preporuka da se one i dalje vade preko pravnih lica, odnosno poslodavaca, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Na navedenim prodajnim mestima, koja od sutra počinju sa radom, preduzete su sve neophodne zaštitne mere, u skladu sa preporukama nadležnih organa, navodi se u saopštenju.

Javni gradski prevoz

Do petka funkcionišu koridorske linije, njih 34, koje su uvedene kao nužnost za prevoz zdravstvenih radnika i ljudi koji su imali radnu obavezu.

Prva kategorija lica, koja će koristiti prevoz od petka, jesu zaposleni, a za to će im biti neophodna personalizovana „bus plus“ kartica sa mesečnom dopunom A1 ili A2, bez radnog naloga, kao i zaposleni sa jednodnevnom, trodnevnom ili petodnevnom „bus plus“ kartom, uz radni nalog poslodavca.

U petak, na ulicama Beograda biti 1058 vozila, dok će na prigradskim linijama raditi 234 vozila.

Počeće da radi 469 autobuskih linija, 153 gradske i 316 prigradskih, sedam tramvajskih i pet trolejbuskih.

Ponovo će raditi linije 6, 7, 9, 12 i 14 i tramvaji će ponovo prelaziti preko Savskog trga. Radiće i autobusi na linijama 3a i 5a umesto postojećih tramvaja.

Planiran je ulazak na prva vrata, gde će putnike dočekivati kontrolori-redari. Putnici će morati da imaju zaštitnu opremu. Vozači će biti odeljeni od putnika i takođe će imati zaštitnu opremu. U vozilima će biti obeležena mesta i za stajanje i za sedenje, kao i na stajalištima. Više o pravilima ponašanja u vozilima gradskog prevoza pročitajte OVDE.

Vrtići

– Beograd u gradskim vrtićima ima oko 58.000 dece, a u privatnim oko 20.000, i do danas u 15.00 u gradske vrtiće prijavilo se 13.535 dece, tako da sa privatnim vrtićima u ponedeljak očekujemo ukupno oko 20.000 dece – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za RTS.

Od 11. maja počinju da rade vrtići u Beogradu kao i dnevni boravci za decu u školama, na koje imaju pravo deca do 12 godina.

Muzeji i galerije

Izložbe koje mogu da se posete su uglavnom stalne postavke u muzejima, ali ih ima i u nekoliko galerija.

Na OVOM LINKU objavili smo pregled izložbi za maj 2020.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.