Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Školska 2020/21. godina: Od jeseni nastava i u školi i online
Školska 2020/21. godina: Od jeseni nastava i u školi i online (foto: Pexels)
Školska 2020/21. godina: Od jeseni nastava i u školi i online (foto: Pexels)

Školska 2020/21. godina: Od jeseni nastava i u školi i online

Školska 2020/21. godina biće… čudna za đake osnovnih i srednjih škola. Nastava će se održavati u školama, ali i radiće se u kući, to jest online.

Intenzivno se radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Za list Kurir, Šarčević je objasnio da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastavu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog će ići u školu sve vreme ili tri nedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu.

Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svima primenjivati isti model, ukazao je on i dodao da mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuće, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi.

U nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik.

U drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće, ponovio je ministar.

Učenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje online nastave, dve u školi.

Moguća je i ova varijanta: prvi i drugi razred imaće četiri časa i završavaće do 11 sati, a onda dolaze učenici trećeg i četvrtog razrada i u školama ostaju do 14 časova; posle njih, u školu dolaze učenici petog i šestog razreda i svoja četiri časa završavaju do 17 sati, a nakon njih dolaze đaci sedmog i osmog razrada i ostaju do 20 časova.

Svi će imati po četiri časa koja traju po 35 minuta i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka.

Različite škole, različiti modeli organizovanja nastave

U svakoj školi se analizira broj đaka i kabineta, te se prave formule po kojima će se raditi. Ujedno se analizira i broj roditelja koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju tako da barem jedan ostane kod kuće.

Neke škole, koje imaju više učionica, kabineta za produženi boravak, ali i drugih odgovarajućih prostorija, moći će da organizuju klupe u novom prostoru i podele grupe. One će raditi po jednom od boljih modela, a negde će biti primenjivan drugačiji model.

Za starije razrede i srednjoškolce ne bi trebalo da bude problema, rekao je ministar.

Srednjoškolci bi u školu mogli da idu po grupama, naizmenično, na dve nedelje. Prvih 15 dana, na primer, prvi i drugi razred, potom treći i četvrti. Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavački deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali.

U narednih sedam do deset dana, kada se sve razmotri, direktori škola dobiće modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa časova obrade i utvrđivanja.

Grupisaćemo škole u nekoliko grupa i svaka će dobiti uputstvo i znati svoju formulu, odnosno koji je njen model i kako da ga primenjuje, podvukao je Šarčević.

Takođe, kako je naglasio, deca će morati da nose masku u školi ukoliko to bude preporuka struke.

Uglavnom, klasični tip škole koji je važio do epidemije virusa korona biće moguć tek kada bude potpuno bezbedno, a to će se najverovatnije desiti tek kad budemo dobili vakcinu.

2 komentari

  1. Sve dok je korona nastava mora biti onlajn.Ona cuva zdravlje svih u skoli a to ja sada najvaznije.

  2. Da li je ovde neko izgubio razum? Mladje osnovce pustiti da idu u skolu? oni najmanje znaju da se cuvaju i stalno guraju prste u usta? Kazu nema ko da ih cuva? Pa hajde onda u skolu , zarazite se i umrite jel to resenje? Resenje je da roditelji dece do 12 ili 11 godina imaju pravo da ostanu kod kuce, bar jedan roditelj. To mora biti naredba od vrha drzave, pomozite roditeljima. Dotirajte platu ili bar minimalac i za drzavni i privatni sektor za tog jednog roditelja, bar 3 meseca ili bar septembar. Vaznije je sacuvati zivote. Gledajmo sire na ovu situaciju. U Evropi su omogucili jednom roditelju da ostane kod kuce i to je pravo resenje. Evo meni moze i minimalac ili neplaceno, ali neko mora dati naredbu poslodavcu da u septembru bar jedan roditelj bude sa decom.