Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana, 11. avgust 2020. Beograd, Srbija, svet
Vesti dana, 11. avgust 2020. Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana, 11. avgust 2020. Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana, 11. avgust 2020. Beograd, Srbija, svet

Vesti dana u Beogradu, Srbiji, svetu. Danas je utorak, 11. avgust 2020. Broj novozaraženih polako opada; „Oko sokolovo“ „ukebalo“ oko 300 bahatih vozača.

»»» Statistički podaci o virusu korona u Srbiji od početka pandemije do 11. avgusta 2020. u 15.00:
broj zaraženih osoba od početka pandemije: 28.497; broj smrtnih slučajeva: 652 (u poslednja 24 sata – 6); broj testiranih osoba: 762.229; broj testiranih osoba u poslednja 24 sata: 8.086; broj novozaraženih u poslednja 24 sata: 235; broj hospitalizovanih: 2.817; procenat smrtnosti: 2,29%; broj osoba na respiratorima: 91. Na Kosovu – broj zaraženih osoba od početka pandemije: 10.059 (aktivnih slučajeva: 4.067; preminulih: 315).

»»» Kontakt centar za sve informacije o COVID-19 u Srbiji: 19819. Broj za psihosocijalnu podršku: 19833.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

Nove vesti dana iz Beograda, Srbije i sveta – 11. avgust 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo i nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

17.30… Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će program „Moja prva plata“, koji će realizovati Vlada Srbije u saradnji sa komorom, startovati sledeće nedelje i da će „Sirogojno“ biti jedna od prvih kompanija koja će otvoriti vrata svoje fabrike mladim nezaposlenim srednjoškolcima i fakultetski obrazovanim ljudima.

16.45… Hoteli u Srbiji simuliraju biroe za zapošljavanje jer su od države dobili novac za tri plate da bi zadržali radnike iako nema posla, a oni ako nađu bolje plaćen posao daju otkaz, a poslodavac rizikuje da vrati državnu pomoć ili plati kaznu, rekao je Vladimir Todorović, vlasnik i direktor firme „Todor Hotels Beograd“.

16.00… Rizik polaska u školu je nešto što treba maksimalno smanjiti, a to je neprekidno nošenje maske, poručio je danas epidemiolog Predrag Kon. Kon je na konferenciji za štampu Kriznog štaba na pitanje da li je oobavezno nošenje maske tokom celog boravka u školi, ukazao da postoji iskustvo šta znači nošenje maski, i koliko to može biti efikasno, te smanjiti prenošenje virusa.

16.00… Kladioničarima je zbog korone pao promet za više od pola, zanemarljiv broj igrača prešao je na online klađenje, a u poslovnice kladionica se sporo vraćaju, rečeno je Tanjugu u Udruženju priređivača igara na sreću (UPIS). Direktor UPIS-a Rade Karan u izjavi za Tanjug kaže da je industrija igara na sreću među onima koje su najteže pogođene epidemijom u svetu pa i u Srbiji.

14.45… U više delova Grčke, među kojima su i populatne turističke destinacije, od danas se uvodi novo ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata, kafiča, barova i noćnih klubova, koji neće smeti da rade duže od ponoći, prenosi MIA. Mere je stupila na snagu danas i važiće do 23. avgusta, a odnosi se na region istočne Makedonije i Trakije, gradova Solun, Larisa, Volos, Katerini, Halkidiki, kao i na ostrvima Krit, Krf, Mikonos, Paros, Santorini, Rodos, Andiparos, Zakintos i Kos.

14.15… Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, nastava u osnovnim školama planirana je da krene uživo i to u prepodnevnoj smeni niži razredi, popodne od petog do osmog, kaže ministar preosvete Mladen Šarčević. Uporedo sa časovima u školi planirano je da počne i nastava na daljinu za osnovce, jer je roditeljima biti ostavljena mogućnost da biraju da li će decu da šalju u školu ili da ostave kod kuće i da prate TV nastavu.

13.15… Postoji najava da će građani Srbije moći od 16. avgusta bez PCR testa uz merenje temperature da putuju u Bugarsku, rekao je danas direktor YUTA Aleksandar Seničić.

13.15… Centar za promociju nauke obeležiće Međunarodni dan mladih uz akciju „Rashladi grad“ na Trgu Republike sutra od 18 časova, a akcija se odvija sve do kraja meseca, svakog ponedeljka, srede i petka, od 18 do 21 čas.

13.15… Sezona je pokazala da turistička mesta u Srbiji imaju potencijal, a pomogla bi mera da se poslednjeg petka u mesecu radi kraće do 11 sati ili da bude neradan dan što bi turistima omogućilo produženi vikend za putovanje do neke od turističkih destinacija, predložio danas Ivan Trifunović direktor Turističke organizacije Vrnjačke banje.

13.00… Više od 70 odsto studenata koji su učestvovali u istraživanju sajta www.najstudent.com smatra da će pandemija korona virusa negativno uticati na upis u narednu godinu, dok svaki drugi student smatra da neće diplomirati na vreme.

12.30… Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu, a u sredu, 19. avgusta biće održan kolegijum Socijalno- ekonomskog saveta čija će jedna od tema biti upravo minimalna cena rada, rekao je Tanjugu predsedavajući SES-a i predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković. On je dodao da je ovog puta odgovornost sindikata i poslodavca veća imajući u vidu kontekst celokupne situacije- da je vlada u tehničkom mandatu i da su ekonomske okolnosti veoma složene zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

12.30… Krizni štab je odlučio kako će izgledati nova školska godina od 31. avgusta 2020.

12.00… Zavod za sport i medicinu sporta omogućio je svim srpskim sportistima besplatno testiranje na COVID-19.

11.45… Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je danas da je registrovana prva ruska vakcina za virus korona. „Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv virusa korona“, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenele su ruske agencije.

11.00… Rok za izbor generalnog direktora Radio-televizije Srbije (RTS) je četvrtak, 20. avgust, potvrđeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u RTS-u.

11.00… Srbija bi trebalo tokom avgusta da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih korona virusom zasnovanu na dva principa dobrovoljnosti i solidarnosti, izjavio je danas poverenik za informacije od javnog znacaja i zaštitu podataka o licnosti Milan Marinović. „Aplikacija, koja bi prema najavama nadležnih uskoro trebalo da zaživi, a čiji je radni naziv COVTAKT, neće koristiti nikakve podatke o ličnosti već korisnički ID koji bi maksimalno trebalo da zaštiti privatnost svakog pojedinca“, rekao je Marinović za Tanjug.

10.00… Fudbaleri Intera plasirali su se u polufinale Lige Evrope, pošto su sinoć u četvrtfinalu na „neutralnom“ terenu u Diseldorfu savladali Bajer iz Leverkuzena 2:1 (2:1), dok je Mančester Junajted drugi polufinalista posle pobede nad Kopenhagenom od 1:0 (gol je postignut u produžecima).

10.00… Legendarni fudbaler i trener Crvene zvezde Vladica Popović preminuo je u 86. godini života.

10.00… Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je danas, u ime Grada Beograda, uputio zvaničan predlog gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću i nadležnim organima u tom gradu da jedna ulica u slovenačkoj prestonici dobije ime Beogradska.

9.00… Prvog dana rada sistema „Oko sokolovo“ u kom se naplaćuju kazne, juče do 22.00, pisane su kazne za 305 bahatih vozača, što je oko četiri puta manje nego protekle nedelje!

9.00… Epidemiolog i član kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović ocenio je da broj novozaraženih polako opada i da se do kraja avgusta može očekivati relativno smirivanje situacije ako bi se mere poštovale kao do sada.

9.00… Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da se ulažu napori da u narednom periodu bude otvorene još četiri laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji, u Užicu, Šapcu, Zaječaru i Kruševcu, kao i da se uključi što veći broj privatnih laboratorija, da bi se skratilo vreme čekanja rezultata.

8.45… Na poziv Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije za dodelu pomoći egzistencijalno ugroženim radnicima u kulturi usled krize izazvane pandemijom kovida 19 javilo se 1.668 umetnika i umetnica, samostalnih stručnjaka u oblasti kulture i drugih kulturnih radnika i radnica.

8.45… Tek što su građani počeli da zaboravljaju kakve su se sve komplikacije dešavale tokom rekonstrukcije Trga republike i počeli da se privikavaju na njegov novi izgled i funkciju, iz gradske uprave stižu vesti da će centralni gradski trg ponovo biti raskopavan, jer bi u narednom periodu trebalo da se ugrade šine za tramvajsku liniju broj 1, pišu beogradski mediji.

8.30… Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) pozvao je vlasti širom sveta da otvaranje škola bude prioritet, a kao razlog za to navodi se da deca i škole nisu glavni pokretači epidemije koronavirusa.

8.30… U Beogradu se protekle noći desila jedna saobraćajna nezgoda, na Zrenjanisnkom putu, a jedna osoba je zadobila lakše povrede, rečeno je jutros Tanjugu u Hitnoj pomoći.

8.30… Japanski tehnološki gigant Tošiba prodao je poslednji udeo u svom ogranku za proizvodnju laptopova i računara „Dynabook“, što znači da više neće proizvoditi prenosne ili kućne kompjutere.

☀ Vreme danas… Danas će biti pretežno sunčano i toplo. Od sredine dana, uz lokalni razvoj oblačnosti, kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom sa većom verovatnoćom u brdsko-planinskim predelima. Vetar slab, severozapadni. Najniža temperatura od 13 do 21, a najviša od 30 do 33 stepena.

⚡💧 Bez struje i bez vode - 11. avgust 2020. (36 downloads)

VažnoPogledajte na KOJIM LOKACIJAMA U SRBIJI do 16. avgusta možete da dobrovoljno date krv, jer su zalihe krvi ove nedelje na minimumu dvodnevnih i trodnevnih zaliha.

»»» Događaji u Beogradu i online kulturno-zabavni sadržaji do 12. avgusta 2020. – kliknite na OVAJ LINK.

Virus korona – region i svet

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 2.255 (128 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 5.649 (158), u BiH – 14.498 (425), u Crnoj Gori – 3.696 (68), u Albaniji – 6.536 (200), u Grčkoj – 5.749 (213), u Severnoj Makedoniji – 11.942 (528), u Bugarskoj – 13.512 (459), u Mađarskoj – 4.731 (605), u Rumuniji – 62.547 (2.729).

» Najviše zaraženih je u SAD (oko 5.251.500), a u celom svetu od početka pandemije zaraženo je više od 20.257.400. Do sada je od COVID-19 umrlo oko 739.000 osoba, a oporavilo se oko 13.121.600, objavljeno je na sajtu worldometers.info.

(danubeogradu.rs, covid19.rs, Danas, Tanjug, RTS, N1)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.