Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Deo programa festivala LIFFE besplatan za sve posetioce online bioskopa Moj OFF
Moj OFF / LIFFE: Pijavice
Moj OFF / LIFFE: Pijavice

Deo programa festivala LIFFE besplatan za sve posetioce online bioskopa Moj OFF

Online bioskop Moj OFF „domaćin“ je 13. izdanja Međunarodnog festivala filmske režije – LIFFE, koji se od danas održava na nekoliko lokacija u Leskovcu.

Po prvi put, festival će biti i u „virtuelnoj dvorani“ bioskopa Moj OFF gde će posetioci moći da pogledaju 19 ostvarenja kako domaće produkcije tako i produkcije iz regiona.

Tokom pet festivalskih dana od 21.00, u Online bioskopu Moj OFF biće prikazani filmovi iz Takmičarskog programa.

Film koji otvara Online izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE je ostvarenje reditelja Damjana Kozole – „Polusestra“ o dve otuđene polusestre iz malog primorskog grada Izole, koje nikada nisu bile bliske, a koje su okolnosti nakon mnogo godina izbegavanja prisilile da dele stan u Ljubljani.

Srpsko-hrvatska koprodukcija „Koja je ovo država“ Vinka Brešana (subota, 26. septembar) je crna komedija koja u fokus stavlja ogorčene pripadnike starije generacije – suicidnog generala, ministra policije i grupicu penzionera, ljubitelja hrvatske fudbalske reprezentacije, koji se iz revolta prema vlasti odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak – iskopavanju bivšeg predsednika Hrvatske.

Rediteljsko ostvarenje „Glas“ Ognjena Sviličića, koji će biti prikazan u nedelju, 27. septembra, priča je o Goranu koji se po dolasku u katolički internat susreće sa pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se tamo nameće.DuB - vinjeta: Online program

Film „Koncentriši se, baba„, bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi, imaće srpsku premijeru upravo na ovom festivalu, na adresi mojoff.net, u ponedeljak, 28. septembra.

Poslednjeg dana festivala, u utorak, 29. septembra, publika iz zemlje i regiona moći će da pogleda film „Moj jutarnji smeh“ reditelja Marka Đorđevića o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana, a koji u širem smislu govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“.

Moj OFF: Filmovi pre ponoći

Pet filmskih naslova iz selekcije Nezavisni film biće prikazano u terminu od 23.00.

Komedija „Ideš? Idem“ u režiji Ljube Zdjelarevića na programu je prve večeri festivala (25. septembar). Reč je o filmskoj avanturi Jutjubera iz regiona koji iz Zagreba kombijem kreću na put do Istanbula kako bi preboleli stare ljubavi, sklopili nove, ali i učestvovali u gejmerskom okršaju uživo.

Narednog dana, u subotu, 26. septembra na programu je slovenački film „Oroslan“ reditelja Matjaža Ivanišina, zasnovan na književnom delu Zdravka Duše o Oroslanu, čija smrt među seljanima budi sećanja na njega i tako iznova oživljava sliku preminulog.

Mamonga“ Stefana Maleševića (nedelja, 27. septembar) podeljena je u tri priče: prva prati živote dvoje mladih ljudi koji odrastaju u malom mestu u Bosni, a druge dve prikazuju njihove sudbine deset godina nakon jednog traumatičnog iskustva.

Umetničko nasilje i estetska domišljatost filma „Čovek i senka“ slovenačke rediteljke Eme Kugler, koji će biti prikazan u ponedeljak, 28. septembra, vodi gledaoca do spontane transformacije u odnosu na etiku, društvo, prihvatanje i percepciju umetnosti.

Revolt“ Aleksandra Rajkovića koji će publika moći da pogleda u utorak, 29. septembra, prati grupu beogradskih gubitnika, mladića bez perspektive, koji nezadovoljni svojim životima odlučuju da podignu revoluciju.

Nagrađivani filmovi i specijalne projekcije

U okviru selekcije „LIFFE Pobednici“ biće prikazano devet filmskih ostvarenja koji su prethodnih godina na festivalu bili nagrađivani.

U terminu od 17.00 na programu su filmovi: „Godina majmuna“ Vladimira Blaževskog (subota, 26. septembar), „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ Teone Mitevske Strugar (nedelja, 27. septembar), „Pijavice“ Dragana Marinkovića (ponedeljak, 28. septembar), dok će poslednjeg festivalskog dana, u utorak, 29. septembra u istom terminu biti prikazan film „S one strane“ Zrinka Ogreste.

U terminu od 19.00 na online programu je specijalna projekcija filma „Uprkos magli“ Gorana Paskaljevića (petak, 25. septembar), kao i filmovi iz selekcije LIFFE Pobednici – „Tilva Roš“ Nikole Ležaića (subota, 26. septembar), „Klip“ Maje Miloš (nedelja, 27. septembar), „Krugovi“ Srdana Golubovića (ponedeljak, 28. septembar) i „Rekvijem za gospođu J“ u režiji Bojana Vuletića (utorak, 29. septembar). (danubeogradu.rs)