Naslovna » Izlasci » Festivali » GoetheFEST 2020 – online!
GoetheFEST 2020 - online: Berlin Alexanderplatz (foto: Discovery film)
GoetheFEST 2020 - online: Berlin Alexanderplatz (foto: Discovery film)

GoetheFEST 2020 – online!

Deveto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, biće održano od 29. oktobra do 4. novembra 2020. online na platformi mojoff.net.

Na festivalu će biti prikazano sedam filmova, od kojih će čak šest imati premijeru u Srbiji, u organizaciji Goethe instituta u Srbiji.

Direktor Goethe instituta u Srbiji, Frank Bauman, ukazao je na kvalitet i specifičan senzibilitet filmova koji dolaze iz njegove zemlje, u poređenju sa onima iz Holivuda:

– Filmovi iz Nemačke uvek su bili nekako drugačiji, takoreći van konkurencije, specifični, a neretko i pomalo neobični. Oni su tematski usredsređeniji, društveno relevantniji, i manje politički korektni. Nemački filmovi iz 2020. godine su kao pljeskavice evropske arthouse produkcije. Oni su manje komercijalni od holivudskih i srodnih produkcija, ali zato hranljiviji – da ostanemo pri gastronomskim metaforama.

Festival će otvoriti veliko filmsko ostvarenje „Berlin Aleksanderplac„, nemačkog reditelja avganistanskog porekla Burhana Kurbanija. Ovaj film je na poslednjem Berlinalu nominovan u čak 11 kategorija, a pored Srebrnog medveda za najbolji igrani film, osvojio je i nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu (Albreht Schu), kameru (Joši Hajmrat), filmsku muziku (Daša Dauenhauer) i scenografiju (Zilke Bur).DuB - vinjeta: Online program

Radi se o novoj adaptaciji jednog od najznačajnijih romana nemačke moderne iz 1929. godine, „Berlin Aleksanderplac“ Alfreda Deblina, u kojoj autor otvara mnoga važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva. U ovom filmu glavni protagonista je Franc Biberkopf, afrički migrant iz Gvineje Bisao, koji se obreo u berlinskom parku Hazenhajde, poznatom po dilovanju droge, i u noćima berlinskih klubova natopljenih demonskim simbolima kapitalizma.

Koordinatorka programa kulture Goethe instituta i selektorka festivalskog programa, Sunčica Šido, istakla je da je temelj ovogodišnjeg izbora nastao na 70. Berlinskom filmskom festivalu, poslednjem tih razmera održanom pre nego što je pandemija virusa korona uzela maha. Povodom ovogodišnjeg festivalskog izdanja ona je rekla:

– U želji da sačuvamo sve nas, i uz duboko saosećanje sa kulturnim centrima čije bioskopske sale tek ovih dana oprezno otvaraju svoja vrata, odlučili smo da GoetheFEST ovoga puta igramo u najbezbednijem prostoru u svakom smislu – do sada pune sale ovoga puta zameniće dnevne sobe pune ukućana i prijatelja, a razgovori nakon filmova, koje smo tako rado vodili sa vama u kulturnim centrima, nastaviće se – u ambijentu naših domova.

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.