Naslovna » Izlasci » Festivali » 16. Slobodna zona: Na otvaranju „Nick Cave – Idiot Prayer“
16. Slobodna zona - najava festivala (foto: Vladimir Opsenica)
16. Slobodna zona - najava festivala (foto: Vladimir Opsenica)

16. Slobodna zona: Na otvaranju „Nick Cave – Idiot Prayer“

Filmski festival Slobodna zona biće održan od četvrtka, 5. novembra, do utorka, 10. novembra 2020, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i online.

Festival će 5. novembra od 19.00 i 21.00 svečano otvoriti svetska bioskopska premijera filma „Nick Cave – Idiot Prayer“ u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexx-u.

Direktor festivala Rajko Petrović predstavio je ovogodišnji festival i izazove sa kojima se suočavaju organizatori festivala danas.

Slobodna zona pre desetak dana je dobila podršku programa MEDIA Kreativna Evropa što je rezultiralo da ovogodišnje izdanje publici predstavi 70 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije (51 dugometražni i 19 kratkometražnih filmova).

Program festivala smo objavili u BIOSKOPSKIM REPERTOARIMA.

16. Slobodna zona: dinamični i angažovani filmovi

Jedan od filmova koji će krasiti Međunarodnu selekciju Slobodne zone je „Moj nadraži rat“ Ilze Burkovska Jakobsen, rediteljke iz Letonije. Animirani dokumentarac je zasnovan na priči o detinjstvu rediteljke koja je odrasla u SSSR-u tokom Hladnog rata

Dinamičan i angažovan dokumentarac o Kristofu Šlingenzifu, nemačkom reditelju i angažovanom umetniku, „Šlingenzif – vrisak protiv ćutanja“ još jedna je preporuka selektorke festivala Branke Pavlović, za koji je rekla da je ovo film u kome se umetnik sve vreme obraća publici, i taj način snimanja filmova je sada postao trend u filmskoj umetnosti.

Regionalni program „Horizonti Balkana“ činiće, među ostalima, i filmovi „Akasa, moj dom„, „U slavu ljubavi“ i „Uzidani„.

Ono što je posebno kod ove selekcije jeste to da je primetan trend da autori sa Balkana polako izlaze iz tematike problema ovih prostora i da ovi dokumentarci počinju da se snimaju u drugim zemljama i bave se drugačijim poetikama. Filmovi iz ove selekcije biće domaće premijere na festivalu, a međunarodnu premijeru na Slobodnoj zoni imaće film „Nedelje„, grčke rediteljke Alethea Avramis.

Reditelj filma „O jednoj mladosti„, Ivan Ramljak, biće gost ovogodišnjeg festivala (pobednik iz 2016). „O jednom mladosti“ imaće premijeru 7. novembra od 18.30 u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Stari i novi programi, podkast, kratkometražni filmovi…

Ostale programske linije festivala čine EU Zona promena, Green zone (nova programska selekcija), Ženska linija, selekcija 14+, Kinokaucu predstavlja, U fokusu, Šta je ostalo od Titove zaostavštine, Zona bez granica, kao i program kratkometražnih filmova Future iz Here.

Selektor govornog programa Kompas Slobodne zone, Ivan Milenković, rekao je da se ovogodišnji Kompas bavi filmovima u čijem fokusu su globalni problemi, ali se veoma lako mogu preslikati i na naše prostore.

Panel diskusije u okviru ovog programa će se održati posle projekcije filmova „Pad kralja„, „Ovo je naša zemlja„, „Šuma“ i „Umetnost sećanja“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na kafi sa autorima postao je podkast Slobodne zone (uređuje i vodi Milica Lapčević), a u toku festivala biće održana i promocija knjige „50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019“ profesorke Fakulteta dramskih umetnosti Marine Fafulić Milosavljević. Mnogi će u ovoj knjizi moći da pronađu interesantne informacije o svojim omiljenim domaćim filmovima.

Novi program festivala Digitalni propeler u saradnji sa Media deskom Srbija ponudiće dve dvodnevne radionice gde će nezavisni srpski prikazivači arthouse filmova imati priliku da se upoznaju sa različitim digitalnim promotivnim strategijama za izgradnju i privlačenje publike u bioskope, kao i novim poslovnim modelima koji su se nametnuli usled pandemije korona virusa.

Iako bez gostiju, ovogodišnji festival publici donosi i Q&A sa autorima koji su snimljeni pre festivala i biće prikazani publici posle projekcija filmova.

U toku festivala u Jugoslovenskoj kinoteci prikazivaće se filmovi Pjetra Marčela, jednog od najinteresantnijih filmskih reditelja u savremenoj kinematografiji danas. Nakon projekcije filma „Martin Eden“ biće održan razgovor sa ovim fascinantnim rediteljom, a masterklas će održati i rediteljka Ivana Mladenović.

16. Slobodna zona – online!

Velika novina ovogodišnjeg festivala je prikazivanje filmskog programa preko onlajn platforme KinoKauch (kinokauch.com).

Ovo hibridno izdanje Slobodne zone moći će da prate svi stanovnici Srbije koji imaju pristup internetu. Uputstvo za gledanje onlajn može se naći na sajtu festivala.

Karte za ovogodišnji festival mogu se naći na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Kombank dvorane, Art bioskopa Kolarac, Jugoslovenske kinoteke, Bioskopa Fontana, bioskopa Cine Grand BIG Rakovica, Kulturnog centra Novog Sada, Niškog kulturnog centra, Cineplexxa Niš. (danubeogradu.rs)