Naslovna » BG servis » Vikend u Beogradu, 21. i 22. novembar 2020.
Vikend u Beogradu: Trg republike (foto: Nemanja Nikolić)
Vikend u Beogradu: Trg republike (foto: Nemanja Nikolić)

Vikend u Beogradu, 21. i 22. novembar 2020.

Jesenji vikend u Beogradu, 21. i 22. novembar 2020: trodnevna žalost; danas sveta liturgija u Sabornoj crkvi, a sveta zaupokojena liturgija je u nedelju…

Dobrovoljno davanje krvi

Sve akcije dobrovoljnog davanja krvi tokom radne nedelje i vikendom u Beogradu i celoj Srbiji objavljujemo na OVOM LINKU.

Bez struje i bez vode

Danas i sutra, 21. i 22. novembra 2020, nema planiranih radova koji se tiču vodovodne i električne mreže u Beogradu.

Izmene u saobraćaju

Na OVOM LINKU smo objavili sve aktuelne izmene u saobraćaju i na linijama javnog gradskog prevoza tokom novembra 2020.

Vikend u Beogradu – vesti

Nedelja, 22. novembar 2020.

»»» U Hramu Svetog Save jutros u 9.00 počela je liturgija za upokojenje patrijarha srpskog Irineja, koji će zatim biti sahranjen u kripti tog hrama. Zbog epidemiološke situacije, u hramu su SAMO sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

»»» Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će beogradski krizni štab zasedati u ponedeljak, kako bi dogovorili način sprovođenja mera koje je tražio medicinski krizni štab, naročito kada je reč o gradskom prevozu.

»»» Od kada je kovčeg sa telom patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save, do te crkve dolaze vernici kako bi odali poštu i zapalili sveće. Ispred Hrama, u koloni ih je bilo i sinoć, a kako bi se poštovale epidemiološke mere, ispred centralnog ulaza postavljene su ograde i obeleženi smerovi kojim vernici mogu da se kreću kada ulaze, odnosno izlaze iz Hrama. Zbog toga će i liturgiju danas moći da prate ispred Hrama, preko video bima.

Subota, 21. novembar 2020.

»»» Kovčeg sa telom patrijarha Irineja prenet je u Hram Svetog Save, gde će sutra biti sahranjen.

»»» Iako je situacija sa pandemijom zabrinjavajuća, pooštrene mere koje je usvojila Vlada Srbije počeće da važe tek za tri dana. Zbog čega su se odlučili na taj korak, nadležni nisu obrazložili. Poručuju da je ključno da se građani pridržavaju mera, jer je pritisak na zdravstveni sistem ogorman.

»»» Vlada Srbije proglasila je nove mere bezbednosti koje će važiti od utorka. Više na OVOM LINKU!

»»» U Sabornoj crkvi u Beogradu počela je sveta liturgija povodom Aranđelovdana, slave Crkve, nakon čega će biti održan pomen patrijarhu Irineju, a zatim bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save. Vernici neće moći da se oproste od patrijarha u Sabornoj crkvi, već u Hramu Svetog Save, i to po posebnim pravilima. Zemni ostaci patrijarha Irineja će biti preneseni u 11.30 ispred Saborne crkve. Kolonu će ispred Hrama Svetog Save dočekati vojska, a u hramu i sveštenstvo. Pomen je zakazan za 12.30, a nakon toga celog dana i noći sveštenici će čitati jevanđelja nad odrom. Sveta zaupokojena liturgija zakazana je za nedelju. Po preporukama Kriznog štaba, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Narod će moći da uđe u hram na centralni ulaz, da priđe na nekoliko metara, pokloni se i izađe napolje. Vernici su pozvani da poštuju epidemiološke mere i da nose maske, da se ne zadržavaju i ne prave gužve.

»»» Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da je medicinski deo Kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17.00. Janković je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je pojačanje mera potrebno pre svega kada je reč o objektima koji „nisu nasušna potreba“.

»»» Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon sinoć je izjavio za RTS da je medicinski deo štaba napisao predlog novih, rigoroznijih mera, a taj predlog dostavljen je predsednici Vlade i očekuje da će mere danas biti i saopštene.

»»» Garda Vojske Srbije prenela je telo preminulog patrijarha Irineja u Sabornu crkvu, gde će biti izloženo za vreme liturgije.

»»» Događaje u Beogradu i online programe pogledajte na OVOM LINKU. Zbog veoma loše epidemiološke situacije kao i zbog trodnevne žalosti koja je na snazi do 22. novembra, skoro svi događaji su otkazani, a mi se trudimo da zabeležimo sve izmene u programima.

»»» Što se tiče kvaliteta vazduha u Beogradu, u subotu ujutru je DOBAR, po podacima sajtova beoeko.com i IQAir.

COVID-19 u Srbiji – statistika

Zvanični podaci do 21. novembra 2020. u 15.00:

  • ukupan broj registrovanih slučajeva: 116.125;
  • broj smrtnih slučajeva: 1.168;
  • procenat smrtnosti: 1,01%;
  • broj testiranih osoba: 1.610.219;
  • broj testiranih osoba u poslednja 24 sata: 16.938;
  • broj potvrđenih slučajeva u poslednja 24 sata: 5.774;
  • broj preminulih osoba u poslednja 24 sata: 28;
  • broj hospitalizovnih osoba: 6.071;
  • broj osoba na respiratorima: 209.

Kontakt centar za sve informacije o COVID-19: 19819.

Vremenska prognoza za 21. i 22. novembar 2020.

U Beogradu danas i sutra će biti oblačno ali bez padavina, vetrovito i hladno, a maksimalna temperatura će biti do pet stepeni.

Narednih sedam dana meteorolozi predviđaju suvo, stabilno i prosečno hladno vreme.

Subota, 21. novembar 2020: Aranđelovdan

Danas je Aranđelovdan, dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Česta je slava u našem narodu. Po brojnosti svečara, odmah je iza Nikoljdana a slavio ga je i Car Dušan, Stefan Nemanja i njegovi sinovi.

Ako idete van Beograda…

https://youtu.be/SUg3d97iaA8

https://youtu.be/xCTACAOM-Lw

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.