Naslovna » Izlasci » Festivali » 49. FEST: Programska celina „FEST-ovih 50“
Folker Šlendorf na FEST-u 2008. (foto: FEST)
Folker Šlendorf na FEST-u 2008. (foto: FEST)

49. FEST: Programska celina „FEST-ovih 50“

Već smo najavili 49. FEST u Beogradu od 7. do 16. maja 2021. Programska celina „FEST-ovih 50“ posvećena je kultnim filmovima.

U velikoj dvorani Sava centra biće prikazano devet ostvarenja koja su obeležila prethodna izdanja festivala: „Odiseja u svemiru“ Stenlija Kjubrika, „Limeni doboš“ Folkera Šlendorfa, „Smrt u Veneciji“ Lukina Viskontija, „Zmijsko jaje“ Ingmara Bergmana, „Ponoćni kauboj“ Džona Šlezingera, „Andrej Rubljov“ Andreja Tarkovskog, „Tristana“ Luisa Bunjuela, „Borsalino“ Žaka Dereja“ i „Beti Blu“ Žan Žaka Benea.

Zbog loše epidemiološke situacije FEST neće biti održan početkom aprila… Novi termin je, za sada, 7. do 16. maj 2021.

Odiseja u svemiru

Film „Odiseja u svemiru“ Stenlija Kjubrika prikazan je na prvom izdanju FEST-a 1971. godine. Radnja prati putovanje na Jupiter s računarom HAL-om 9000 nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju. Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života.

„Odiseja u svemiru“ nominovana je za četiri Oskara, a ovenčala se jednim, dodeljenim za vizuelne efekte. U narednim decenijama film je stekao kultni status, a kritičari i filmski stvaraoci ga smatraju jednim od najuticajnijih filmova svih vremena.

Ponoćni kauboj

Ponoćni kauboj“ Džona Šlezingera, u kome su kultne uloge ostvarili Džon Vojt i Dastin Hofman, još jedan je film prikazan na prvom izdanju FEST-a. Glavna glumica u filmu, Silvija Majls, ujedno je bila i prva pristigla gošća u istoriji ove manifestacije.

Šlezingerov film, čija se radnja odvija oko prijateljstva naivnog žigola u Njujorku (Vojt) i sitnog prevaranta (Hofman), svojevremeno je dobio Oskara za najbolji film, najbolju režiju, i najbolji adaptirani scenario.

Andrej Rubljov

Andrej Rubljov
Andrej Rubljov

Ostvarenje „Andrej Rubljov“ slavnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog imalo je svetsku premijeru 1966, a prvi put je prikazano na FEST-u 1973. godine.

Film zasnovan na životu istoimenog ruskog slikara ikona iz 15. veka, ponovo se našao na FEST-u 2008. godine kada je održana projekcija restaurisane verzije. Tim povodom je gost Beograda i festivala bio ruski snimatelj Vadim Jusov, koji je radio i na originalnoj verziji filma.

Limeni doboš

Filmsko ostvarenje „Limeni doboš“ Folkera Šlendorfa na FEST-u je prikazan 1980. godine, ubrzo nakon što je dobio najveća priznanja u svetu filma: Zlatnu palmu u Kanu i Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Nastao po romanu Gintera Grasa, film prati život Oskara Macerata koji odlučuje da nikad neće odrasti, u godinama uspona nacizma i Drugog svetskog rata.

Reditelj Folker Šlendorf je u 21. veku bio rado viđen gost FEST-a, pa je tako Beograd posetio 2001. i 2008. godine. U programu „FEST-ovih 50“, publika će moći da vidi „Director’s cut“ verziju filma produženu za 20 minuta, po originalnoj viziji autora.

Ostali kultni filmovi

Tristana
Tristana

Film Ingmara Bergmana „Zmijsko jaje“ je drugi njegov film na engleskom sa Liv Ulman i Dejvidom Karadinom u glavnim ulogama. Čuveni reditelj je 1977. snimio film o ranim dvadesetim godinama prošlog veka, razdoblju depresije o životu u posleratnom Berlinu i nehumanim eksperimentima u jednoj klinici…

Film „Smrt u Veneciji“ u režiji Lukina Viskontija prikazan je na FEST-u 1973. Ova adaptacija istoimene pripovetke Tomasa Mana osvojila je posebno priznanje na festivalu u Kanu dve godine ranije.

Tristana“ legendarnog Luisa Bunjuela, sa Katrin Denev u glavnoj ulozi (koja je posetila FEST 2005. godine), našla se na čuvenom prvom izdanju festivala, kao i „Borsalino“ Žaka Dereja sa Žan-Polom Belmondom i Alenom Delonom u vodećim rolama, kao jedan od najuspešnijih gangsterskih filmova u istoriji francuske kinematografije.

Erotska psihološka drama „Beti Blu“ Žan Žaka Denea (1986.) bio je jedan od filmova koji su obeležili osamdesete godine na FEST-u.

Međunarodni filmski festival – FEST se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“.

Informacije o prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival – FEST biće naknadno objavljene. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.