Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Novi Dom zdravlja u Borči
Novi Dom zdravlja u Borči (foto: Nenad Mandić)
Novi Dom zdravlja u Borči (foto: Nenad Mandić)

Novi Dom zdravlja u Borči

Novi Dom zdravlja u Borči, trebalo bi da počne sa radom do kraja marta 2021. Izgradnja je privedena kraju, a objekat se nalazi u fazi tehničkog prijema.

Po pisanju novinara portala Beobuild, radove na objektu izvodila je grupa izvođača predvođena kompanijom WD Concord West.

Lokacija novog Doma zdravlja nalazi se u Ulici Koste Manojlovića u naselju Borča 2, tik uz lokalnu pijacu.

Objekat je koncipiran tako da sadrži sve specijalističke službe, uključujući hitnu pomoć, primarnu zdravstvenu zaštitu za decu i odrasle, kompletnu dijagnostičku službu sa laboratorijama, fizikalnom medicinom i rehabilitacijom, odeljenja za oftalmologiju i otorinolaringologiju, psihijatriju, kao i službe patronaže i kućnog lečenja.

Ukupna površina objekta iznosi gotovo 6.900 m2 (Po+Pr+4), od čega 5.544 m2 pripada nadzemnom delu, dok oko 1.350 m2 pokriva podzemni deo sa garažom. Na parceli, slobodne površine namenjene za ozelenjavanje iznose 30%. Glavni pešački pristup objektu je iz izvedene novoplanirane saobraćajnice, dok je iz postojeće ulice Koste Manojlovića planiran sporedni pešački ulaz i kolski ulaz u podzemnu garažu.

Planirano je ukupno 19 parking mesta za parking kako zaposlenih tako i posetilaca, od kojih se u garaži nalazi 17 parking mesta, a dva parking mesta za hendikapirane osobe su locirana kod glavnog ulaza.

Oblik i forma objekta su uslovljeni funkcionalnom organizacijom objekta, kao i potrebom za prirodnim osvetljenjem i ventilacijom što većeg broja prostorija u objektu. Fasada je višeslojna, sa termičkom zaštitom, a fasadna bravarija je izvedena zastakljenim aluminijumskim profilima.

Krovna zastakljena lanterna osvetljava središnji deo objekta kroz sve etaže do prizemlja. Oko središnjeg atrijumskog dela su raspoređeni sadržaji zdravstvene namene, ordinacije i hodnici sa čekaonicama. U objektu su izgrađena i tri lifta, dva putnička nosivosti 630 i 1000 kilograma, kao i hidraulična rampa za nepokretne nosivosti 300 kg. (Beobuild)