Naslovna » BG špijun » Putovanje, Grčka, more, potvrda o vakcinaciji
Putovanje, Grčka, more, potvrda o vakcinaciji (foto: Pixabay)
Putovanje, Grčka, more, potvrda o vakcinaciji (foto: Pixabay)

Putovanje, Grčka, more, potvrda o vakcinaciji

Od sredine aprila ili najkasnije od 14. maja 2021,  ove reči će postati najlepše reči ove godine: putovanje, Grčka, more, potvrda o vakcinaciji.

Ako se epidemiološka situacija ne pogorša i ako sve bude kako je sada planirano, Evzoni će biti otvoren za turiste iz Srbije.

Ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis, saopštili su da će građani Srbije ove godine moći da idu na letovanje u Grčku…

  • sa potvrdom da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili
  • sa negativnim PCR ili brzim testom.

Što se tiče vakcina, Grci su odlučili da prihvataju potvrde o vakcinisanju bilo kojom vakcinom, a tu su, dakle, uključene i kineska i ruska, bez obzira što ih Evropska unija još nije odobrila.

Takođe, za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za decu stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Najavljeno je da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministrstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Grčka otvara još dva granična prelaza

Osim graničnog prelaza sa Bugarskom, Grci će otvoriti još dva granična prelaza sa Severnom Makedonijom. Dakle, popularni Evzoni biće otvoren.

Pomenuto je da će granice najverovatnije biti otvorene sredinom aprila, ali da turistička sezona ove godine počinje 14. maja. Ipak, još jednom se naglašava da sve zavisi od zdravstvene situacije u aprilu, kao i kasnije, tokom leta.

Potvrda o vakcinaciji

Na portalu eUprava od 20. marta 2021. omogućena je usluga „Potvrda o vakcinaciji“. Više o postupku dobijanja potvrde pročitajte na OVOM LINKU.

***

Od 1. aprila 2021. moguće je i PUTOVANJE NA KIPAR.

(danubeogradu.rs)