Naslovna » BG špijun » Gde može da se putuje iz Srbije – maj 2021.
Gde može da se putuje iz Srbije - maj 2021: Grčka (foto: Pixabay)
Gde može da se putuje iz Srbije - maj 2021: Grčka (foto: Pixabay)

Gde može da se putuje iz Srbije – maj 2021.

Gde može da se putuje iz Srbije tokom maja 2021? Grčke plaže „otvaraju se“ 15. maja – pa se čini da je upravo to vest meseca, a tu je i jadranska obala.

Putovanja iz Srbije u inostranstvo nisu preporučljiva već godinu dana i teže su izvodljiva. I dalje iz susednih zemalja apeluju da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

I u maju 2021. nastavljamo sa pregledom zemalja u koje možemo ili ne možemo da putujemo iz Srbije. Stanje se menja iz nedelje u nedelju, pa ćemo unositi izmene u ovaj pregled do kraja meseca.

Preporučujemo da se u konzulatima i ambasadama prethodno detaljno informišete, da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati. I pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena.

Listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći na OVOM LINKU.

Region i okolina

 • Albanija – Državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova ukoliko dolaze preko aerodroma Rinas ili iz pravca Crne Gore, Srbije (AP Kosovo i Metohija) ili Italije. Za državljane Srbije, koji u Albaniju ulaze iz pravca Grčke ili Severne Makedonije, do 3. maja, obavezan je karantin u trajanju od 14 dana.
 • Bosna i Hercegovina – Državljani Srbije mogu da uđu u BiH.
 • Bugarska – Potrebno je imati potvrdu o kompletno završenom procesu imunizacije, negativan PCR ili antigenski test (ne stariji od 72 sata) ili dokument o preležanom virusu (ne sme da bude stariji od šest meseci).
 • Grčka – Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza između Grčke i Bugarske – Promahonas i Nimfea. Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7.00 do 23.00, dok su prelazi Evzoni i Kakavia, na kojima je ulazak u Grčku limitiran na 400 osoba dnevno (ovo ograničenje se ne odnosi na vozače u međunarodnom drumskom transportu), otvoreni od 7.00 do 19.00. Postavljena su PRAVILA u vezi sa prelaskom granice i boravkom.
 • Mađarska – Državljani Srbije mogu slobodno da ulaze na teritoriju Mađarske, bez obaveza karantina ili testiranja, pod uslovom da poseduju potvrdu o završenoj vakcinaciji (bez obzira koja vrsta vakcine je u pitanju). Takođe, na osnovu navedene potvrde, imaće omogućen pristup uslugama koje zahtevaju dokaz o izvršenoj imunizaciji. Za državljane Srbije koji nisu vakinisani, ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku.
 • Rumunija – Državljani Srbije ne mogu ući u Rumuniju ukoliko nemaju regulisan boravak. Tranzit je moguć pod uslovom da se teritorija Rumunije napusti u roku od 24 sata.
 • Severna Makedonija – Građani Srbije mogu da putuju u Severnu Makedoniju bez PCR testa. Vlada Severne Makedonije apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.
 • Slovenija – Državljani Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana ili posedovanje PCR ili brzog antigenskog testa (HAGT), ne starijeg od 48 sati i urađenog u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Od obaveze karantina i posedovanja pomenutih testova, državljani Srbije su izuzeti u sledećim slučajevima: ukoliko prilože potvrdu o pozitivnom HAGT ili PCR testu starijem od 21 dan, ali ne i starijem od šest meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci (test/potvrda izdata u EU, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD); ukoliko prilože potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje sedam dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.
 • Hrvatska – Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. lečenje, smrtni slučaj, vlasnici nekretnina u Hrvatskoj i dr.) ili drugih ličnih neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku uz: negativni PCR test, ne stariji od 48 sati ili PCR testiranjem po dolasku u Hrvatsku uz obaveznu samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza; potvrdu o vakcinaciji bilo kojom vakcinom; sa potvrdom o preležanoj infekciji koja važi narednih 180 dana. Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati. U Hrvatskoj je obavezno nošenje maski u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, bez obzira na preporučenu fizičku udaljenost među ljudima.
 • Crna Gora – Građani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Putovanja po Evropi

 • Azerbejdžan – Građani Srbije ne mogu da uđu ili tranzitiraju jer su sve granice ove zemlje zatvorene za putnički saobraćaj.
 • Andora – Putovanje nije dozvoljeno iz Srbije.
 • Austrija – Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i u nekim posebnim slučajevima.
 • Belorusija – Državljani Srbije mogu da uđu u Belorusiju isključivo preko aerodroma „Minsk“ uz obaveznu meru samoizolacije u trajanju od 10 dana, bez obzira na posedovanje negativnog PCR testa. U periodu samoizolacije nije moguće napuštati teritoriju Belorusije.
 • Velika Britanija – Građani Srbije mogu ući ili tranzitirati kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu. Sva lica koja dolaze iz inostranstva, uključujući britanske državljane, prilikom ulaska u Englesku avionom, brodom ili vozom moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. U suprotnom je predviđena kazna od 500 funti.
 • Države članice EU – Uglavnom nisu moguća turistička putovanja (osim u pojedinim slučajevima koje smo posebno naveli): Belgija – NE, Nemačka – NE, Francuska – NE, Italija – NE, Luksemburg – NE, Holandija – NE, Danska – NE, Irska – DA (PCR test ne stariji od 72 sata), Grčka – DA, Španija – NE, Portugalija – NE, Austrija – NE, Finska – NE, Švedska – NE, Slovenija – DA, Poljska – NE, Mađarska – DA, Češka – NE, Slovačka – DA, Litvanija – NE, Letonija – DA, Estonija – NE, Kipar – DA, Malta – NE, Bugarska – DA, Rumunija – NE, Hrvatska – DA.
 • Irska – Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Irsku. Državljani Srbije, kao i svi ostali putnici, pri ulasku u Irsku imaju obavezu da popune formular Passenger Locator Form. Svi putnici koji dolaze u Irsku, izuzev dece starosti do šest godina, moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • Island – Državljani Srbije mogu da uđu na Island pod uslovom da: imaju regulisan boravak na Islandu; su u rodbinskom srodstvu sa državljanima Islanda ili licem koje ima regulisan boravak na Islandu; su u dugoročnoj emotivnoj vezi sa islandskim državljaninom ili licem koje ima regulisan boravak na Islandu; poseduju potvrdu o izvršenoj vakcinaciji ili potvrdu o preležanom virusu. Za ulazak na Island priznaje se isključivo potvrda o vakcinaciji sa jednom od sledećih vakcina: Comirnaty Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen.
 • Jermenija – Građani Srbije mogu da uđu u Jermeniju. Sva lica se podvrgavaju zdravstvenoj kontroli na graničnom prelazu i upućuju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Lice se oslobađa obaveze samoizolacije, ukoliko poseduje negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • Kazahstan – Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kazahstan, osim uz specijalnu dozvolu koju izdaje Ambasada Kazahstana u Beogradu.
 • Kipar – Građani Srbije mogu da putuju na Kipar: neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Više pročitajte OVDE.
 • Letonija – Državljani Srbije, kao i sva lica koja dolaze iz Srbije ili tranzitiraju kroz Srbiju, u obavezi su da imaju negativan test, ne stariji od 72 sata. Sva lica su u obavezi da, najranije 48 sati pre prelaska letonske granice, ispune elektronski upitnik na veb sajtu u koji je unet podatak o negativnom testu na COVID-19 i da na graničnom prelazu pokažu dobijeni QR kod (potvrda o prijavi na sajt). Test nije obavezan za decu do 11 godina starosti i za lica koja pruže dokaz da su primili potrebnu dozu vakcine. Putnicima koji tranzitiraju preko aerdodroma „Riga“, a ne zadržavaju se u tranzitu duže od 24 časa, takođe nije potreban test.
 • Lihtenštajn – Državljani Srbije ne mogu da uđu u ovu zemlju.
 • Malta – Građani Srbije mogu da uđu samo ukoliko su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od zemalja koridora; u tom slučaju ne postoji obaveza karantina ili negativnog testa.
 • Moldavija – Državljani Srbije mogu da uđu u Moldaviju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (od uzimanja uzorka).
 • Monako – Državljani Srbije ne mogu da uđu u ovu zemlju.
 • Norveška – Državljani Srbije mogu ući u Norvešku samo ako imaju regulisan boravak.
 • Rusija – Državljani Srbije mogu ući u Rusku Federaciju isključivo direktnim letom na relaciji Beograd – Moskva preko avio kompanija Air Serbia i Aeroflot. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • San Marino – Državljani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm ili telefonski: 00378/549888888. Po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu.
 • Slovačka – Državljani Srbije mogu da uđu u Slovačku ukoliko imaju konkretan razlog (npr. poslovni put, poseta bliskim osobama, radi zaposlenja i sl). Neophodna je elektronska registracija pre ulaska na teritoriju Slovačke ovde, kao i izolacija u kućnim uslovima do dobijanja negativnog testa koji se radi najranije osmog dana izolacije. Osobe koje dolaze avionom treba da popune formular na ovom sajtu.
 • Turska – Državljani Srbije mogu ući u Tursku. Neophodan je negativan PCR test za sva lica starija od šest godina. Potvrda o vakcinaciji bilo kojom vakcinom za sada se ne prihvata umesto negativnog PCR testa. U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem ovog linka. Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.
 • Ukrajina – Državljani Srbije mogu da uđu u ovu zemlju pod uslovom da imaju polisu osiguranja.
 • Švajcarska – Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švajcarsku Konfederaciju, osim lica koja imaju regulisani boravak.

Putovanja po svetu

 • Abu Dabi – Neophodan je PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku u Abu Dabi na aerodromu se radi dodatno PCR testiranje. Za one koji ostaju u Abu Dabiju duže od šest dana neprekidno, obavezan je PCR test šestog dana i još jedan dvanaestog dana.
 • Brazil – Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre trenutka ukrcavanja na avion. Napominjemo da je epidemiološka situacija u ovoj zemlji veoma loša.
 • Dominikanska Republika – Potreban je negativan test.
 • Dubai – Može da se putuje, ali se na aerodromu vrši testiranje.
 • Egipat – Građani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. Svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.
 • Izrael – Može da se putuje, uz odobrenje izraelskih vlasti, a po dolasku u Izrael obavezna je mera karantina u trajanju od 14 dana.
 • Indija – Zabranjen je ulazak u ovu zemlju.
 • Japan – Zabranjen je ulazak u ovu zemlju.
 • Jordan – Može da se putuje u ovu zemlju, uz negativan PCR test koji nije stariji od pet dana.
 • Južnoafrička Republika – Državljani Srbije mogu da uđu u Južnofričku Republiku. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, neophodan je ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan ovde).
 • Kanada – Građanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Kanadu, osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i članovima njihove uže porodice.
 • Katar – Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal“ i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, samo za određene kategorije se vrši novo testiranje na aerodromu „Hamad“. Sledi jednonedeljni karantin u hotelu.
 • Kenija – Državljani Srbije mogu da uđu u Keniju ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 96 sati.
 • Kina – Građani Srbije koji imaju kinesku boravišnu dozvolu imaju odobren povratak u tu zemlju.
 • Liban – Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 96 sati, i polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva lečenje COVID-19. Deci mlađoj od 12 godina nije potreban test.
 • Maldivi – Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • Oman – Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
 • SAD – Državljani Srbije mogu da uđu u SAD. Ulaz u SAD i dalje je zabranjen licima koja su boravila duže od 14 dana u Kini, Irskoj, V.Britaniji, Iranu i zemljama Šengena. Od 26. januara 2021. obavezan je negativan PCR ili NAAT test ne stariji od tri dana, odnosno pozitivan test, ne stariji od tri meseca, za one koji su preležali bolest, uz lekarsku potvrdu kojom se tvrdi da je lice bezbedno za putovanje. Test je obavezan i za decu počev od dve godine. Kontrolu posedovanja testa vrši avio prevoznik. Takođe, preporučuje se da se test uradi i u SAD, između trećeg i petog dana po dolasku, kao i da se bude sedam dana u samoizolaciji.
 • Sejšeli – Građani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje na ovom linku. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.
 • Sudan – Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.
 • Tajland – Državljani Srbije mogu da uđu sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovarajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.
 • Tunis – Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po ulasku u Tunis obavezan je karantin u hotelu u trajanju od sedam dana, o trošku putnika. Nakon isteka sedam dana, radi se test i ukoliko je isti negativan, karantin se prekida.

Može da se putuje bez testa i karantina:

 • Jamajka pre putovanja, neophodno je prijaviti se ovde;
 • Meksiko;
 • Pakistan;
 • Palau;
 • Centralnoafrička Republika.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.