Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Prirodnjačkog muzeja: Izložba „Kavijar“
Galerija Prirodnjačkog muzeja: Izložba "Kavijar"
Galerija Prirodnjačkog muzeja: Izložba "Kavijar"

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Izložba „Kavijar“

Nova izložba u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu je „Kavijar“ autorke Dubravke Vučić, koja će biti aktuelna do 2. decembra 2021.

Kako je kavijar postao nadaleko poznat, zašto je i kada bio hrana siromašnih, zbog čega je srpski kavijar bio jedan od najcenjenijih i koji je danas najskuplji kavijar na svetu – odgovore na ova i druga pitanja saznaćete na novootvorenoj izložbi „Kavijar“.

Iako nas kavijar danas asocira na otmenost i luksuz, izložbom se ovaj vrhunski delikates približava publici kroz različite aspekte: od kulturološkog i istorijskog preko biološkog i ekonomskog. Posetioci će se detaljnije upoznati sa procesom proizvodnje kavijara i važnim pravilima njegovog konzumiranja.

Galerija Prirodnjačkog muzeja: Izložba "Kavijar"

U potpuno novom i drugačijem ambijentu Galerije, na izložbi je ekskluzivno izložen i jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, kao i jadranske jesetre iz reke Bojane, kritično ugrožene vrste kojih, zbog izlovljavanja upravo zbog kavijara ali i ukusnog mesa, u rekama danas gotovo da nema. Oba eksponata čuvaju se u ihtiološkoj zbirci Prirodnjačkog muzeja.

Publika će takođe imati priliku da sazna zašto se danas jesetra smatra živim fosilom, koji je njen misteriozni put od Crnog mora do reka radi mrešćenja, kao i da otkrije više o njenoj taksonomiji, biologiji i zaštiti. (danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. aleksandra.saska.m@gmail.com

    Divnooo…zaista interesantno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.