Naslovna » BG svaštara » Medicina » Uvećanje usana – sve što bi trebalo da znate
Dermatim: Uvećanje usana (foto: Alexander Krivitskiy / Unsplash)
Dermatim: Uvećanje usana (foto: Alexander Krivitskiy / Unsplash)

Uvećanje usana – sve što bi trebalo da znate

Uvećanje i korekcija usana je jedna od najčešćih estetskih procedura decenijama unazad. Kontradiktorno, to je i jedna od najtežih odluka pacijenata kojima je prirodan izgled imperativ.

Usne su najsenzualniji deo naše pojave, njihova korekcija značajno povećava atraktivnost kako muškaraca tako i žena. Pune ili jedre usne znak su mladolikosti i svežine, poželjnosti.

Ipak, nekada je teško napraviti balans između želje pacijenata za uvećanjem usana, anatomske mogućnosti za korekcijom kao i sasvim prirodnog izgleda. Zato postoji nekoliko tehnika koje se mogu koristiti za adekvatnu korekciju.

Iako uvećanje i korekcija usana deluje vrlo jednostavno, za tu intervenciju potrebno je izuzetno znanje anatomije kao i adekvatna obučenost. Usne imaju različite vrste sluzokože, mišić, masno tkivo, okolnu kožu.

Sa godinama se gubi masno tkivo usne, mišić se tanji a usne postepeno dobijaju usahao izgled, uvlače se prema zubima i gube jedrinu. Posledica ovog procesa su vertikalne bore koje presecaju usnu, kao i pad ugla usne.

Moguća je korekcija usana samo takva da se usnama vrati jedrina a da usne zadrže identičan oblik kao i prirodne usne.

Na granici mišića i sluzokože prostiru se grane facijalne arterije koje nakon usana krvlju snabdevaju nos i oko a svojim malim granama zadiru i u sam mušić usne. Njihova bezbednost se mora poštovati.

Zapušenje ili pritisak na grane arterije usana može dovesti do propadanja tkiva usana kao i do propadanja tkiva nosa i dela lica.

Uvećanje i korekcija usana – tehnike

Tehnike uvećanja usana razlikuju se u zavisnosti od dubine postavljanja materijala kao i gustine materijala koji se koristi.

Ruske usne – Russian lips je tehnika koja se zasniva na izdizanju središnjeg dela usana kako bi se dobile usne koje podsećaju na usne ruskih lutaka. Vrlo tanak hijaluron, male gustine postavlja se tehnikom od ivice usana prema spoju sluzokože u linijama. Volumen se dodaje većinom u središnji deo usana, imitirajući srce. Na ovaj način naglašavaju se ivice usana a cele usne postaju otvorenije.

Mona Lisa je tehnika uvećanja usana dodavanjem materijala paralelno sa ivicom usne, retrogradnom tehnikom a isključivo u lateralnoj trećini usne. Ovim se lako izdižu krajnji delovi usana i često se koristi kod žena u zrelim godinama za podizanje uglova usana.

Francuska tehnika predstavlja dodavanje materijala u malim bolusima ne dodirujući ivicu usne. Usne dobijaju na volumenu a oblik usne ostaje kakav je bio. Senzualnost usana se pojačava.

Holivudska tehnika potencira ivicu usne kao i naglašen volumen. Usne dobijaju oblik usana u poljupcu.

Linearna injekciona tehnika može se izvoditi kanilom ili iglom i podrazumeva postavljanje materijala duž ivice i ispod nje. Time se naglašava ivica a smanjuje volumen. Retko se koristi kao samostalna tehnika jer može dati patkast izgled usana.

Iskusan lekar će kombinovati sve navedene tehnike kako bi svakom pacijentu napravio korekciju kakva odgovara baš njegovoj anatomiji.

Više o temi „Uvećanje i korekcija usana“ pročitajte na stranici Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.