Naslovna » BG svaštara » Medicina » Bol u vratu
Bol u vratu (foto: Pixabay)
Bol u vratu (foto: Pixabay)

Bol u vratu

Smatra se da 30-50% opšte populacije tokom godine oseti bol u vratu. Uzroci su veoma različiti, a najčešći je degenerativni proces vratnih pršljenova.

Drugi razlozi mogu da variraju – od akutnih povreda, suženja kičmenog kanala, uklještenja nerva, tumora i drugih stanja.

Starenje i bol u vratu

Proces degeneracije kičme počinje veoma rano, između 20 i 25 godine života, ali posledice habanja i trošenja kičmenih diskova i pršljenova počinju intenzivnije da se osećaju mnogo godina kasnije.

Raniji početak degenerativnih promena može nastati kao posledica povrede, nezdravih životnih navika ili genetske predispozicije za koštano mišićne bolesti. U nekim slučajevima, tokom vremena, na ivicama pršljenova se formiraju mali, čvrsti izraštaji, oteofiti, koji takođe doprinose osećaju bola. Kod nekih osoba bol se javlja kao posledica iritacije mišića, ligamenata ili nerava.

Dugotrajno sedenje za računarom

Danas se sve veći broj mladih osoba žali na bol u vratu i otežane pokrete vratne kičme.

Višečasovno sedenje za računarom, bez pauza i odmora, u prinudnom položaju tela, vrši pritisak na leđne mišiće i dovodi do njihovog zamora. Nepravilan položaj glave pri sedenju opterećuje mišiće vrata i prouzrokuje bol.

Sedeći stil života, sa malo fizičke aktivnosti, gojaznost i nepravilan položaj tela pri spavanju, takođe doprinose pojavi bola u vratu.

Naučnici dovode u vezu pušenje s ubrzanim razvojem degenerativnih promena na vratnoj kičmi. Sastojci duvanskog dima oštećuju i krvne sudove koji ishranjuju vitalne delove vratne kičme.

Zašto žene češće boli vrat

Iako su uzroci bola u vratu kod žena i muškaraca skoro identični, određene specifičnosti ženskog pola čine ih osetljivijim na ovo stanje.

Žene imaju manje i lakše kosti od muškaraca, a vratni deo kičme kod žena je lakši u odnosu na ostale delove tela. Zbog ovih karakteristika, kosti kod žena su podložnije bržem starenju. Pored toga, žene imaju manju gustinu kostiju i podložnije su osteoporozi. U toku razvoja osteoporoze dugo se ne oseća bol, a kada se pojavi, ima karakteristike tupog bola ili oštrog probadanja.

Jedan od uzroka bola u vratu je i nedovoljan priliv krvi u vratnu regiju koji može da bude pod uticajem emocionalnih faktora i psihosomatske reakcije.

U akutnoj fazi bolova u vratu u lečenju se primenjuju analgetici, kao i lekovi za opuštanje mišića i smirenje psihičke napetosti pacijenta. U tom periodu pacijent bi trebalo da miruje u ležećem položaju sa ograničenjem pokreta vratne kičme.

U drugoj fazi lečenja primenjuju se metode fizikalne terapije, prvenstveno terapije pokretom, a od velike je važnosti i obuka pacijenta kako da pravilno izvodi pokrete i izbegava dugotrajne prinudne položaje tela.

Hipersvetlosna terapija smanjuje bol u vratu

Kao jedna od metoda fizikalne terapije u slučaju bola u vratu se može primeniti terapija svetlošću Bioptrona.

Prednost ove metode je u tome što se pored tretmana u zdravstvenim ustanovama, može primeniti i samostalno, u kućnim uslovima. Tretman se izvodi jednom dnevno osvetljavanjem bolnog mesta u trajanju 6-10 minuta. Terapija svetlošću se može bezbedno kombinovati sa drugim metodama lečenja.

(Dr Biljana Lučić, Ordinacija Zepter Medical)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.