Naslovna » BG servis » Uskrs i Prvi maj 2022: Radno vreme za praznike
Uskrs i Prvi maj: Radno vreme za praznike (foto: Leodgario Pescador / Unsplash)
Uskrs i Prvi maj: Radno vreme za praznike (foto: Leodgario Pescador / Unsplash)

Uskrs i Prvi maj 2022: Radno vreme za praznike

Predstoje nam dva praznika, verski – Uskrs i državni – Prvi maj, praznik rada, pa će biti izmenjeno radno vreme, ali i neradnih dana.

Uskršnji prazniciVeliki petak, Velika subota, Vaskrs, Vaskrsni ponedeljak (a crveno slovo je i Vaskrsni utorak) – počinju 22. aprila 2022. Mnogi će to spojiti sa Praznikom rada, koji pada u nedelju, a neradni su i ponedeljak i utorak, 2. i 3. maj. Svi koji slave Đurđevdan, u petak, 6. maja, mogu da uzmu slobodne dane ili od godišnjeg odmora (4. i 5. maj), pa da spoje sve praznike i dobiju i te kako dobar odmor.

Poslednji školski dan je četvrtak, 21. april, a prolećni raspust traje do 3. maja, dok je prvi radni dan za školarce sreda, 4. maj 2022.

Radno vreme trgovinskih i ugostiteljskih objekata biće izmenjeno. Po tradiciji, na Veliki petak, radno vreme će biti skraćeno, u subotu će biti uglavnom sve redovno, a na dan Uskrsa, u nedelju 24. aprila, skoro svi trgovinski i ugostiteljski objekti biće zatvoreni. Svi tržni centri u Beogradu radiće po aktuelnom radnom vremenu od 25. aprila.

Pogledajte u ovom pregledu i kako će raditi pijace, apoteke i pošte u Beogradu. Objavili smo i informacije u vezi sa parkiranjem tokom praznika i druge korisne informacije.

 • Uskrs (verski praznik)… 22, 23, 24. i 25. april (+ 26. april – crveno slovo) 2022.
 • Praznik rada (državni praznik)… nedelja-utorak, 1-3. maj 2022.
 • Đurđevdan (verski praznik)… petak, 6. maj 2022.

»»» Pročitajte ZANIMLJIVOSTI vezane za Uskrs!

Do kraja godine, posle Praznika rada, ostaje još samo jedan državni praznik: Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar (petak, neradan dan).

Svakog dana objavljujemo isključenja struje i vode u Beogradu.

Na OVOM LINKU smo objavili kalendar za 2022. sa svim državnim i verskim praznicima, kao i pravoslavni kalendar!

Pred praznike…

U okviru redovne letačke obuke, a zbog pripreme i realizacije letačkog programa povodom proslave Dana Vojske Srbije, vazduhoplovi Vojske Srbije će 20. i 21. aprila 2022. izvršiti više naleta iznad područja grada Beograda.
***
Avalski toranj u aprilu obeležava dva najvažnija datuma u svojoj istoriji – 21. april, kada je ponovo otvoren za posete turista 2010. i 29. april, kada je srušen u NATO bombardovanju 1999.

Kulturni i zabavni program tokom praznika

»»» Većina pozorišta neće raditi od 21. aprila do 25. aprila, kao i uoči prvomajskog praznika, ali ako baš želite za Vaskrs i Praznik rada u pozorište može da se nađe neki izuzetak – potražite predstave OVDE.

»»» Bioskopski repertoari

»»» Događaji u Beogradu

»»» Aktuelne izložbe u Beogradu

Vremenska prognoza za praznike

O vremenskim prilikama tokom predstojećih praznika čitajte na OVOM LINKU!

Javni gradski prevoz

Javni gradski prevoz će od 22. aprila do 3. maja 2022. funkcionisati po POSEBNOM REDU VOŽNJE.

Radno vreme pijaca u Beogradu

JKP „Gradske pijace“ je saopštilo da će sve pijace koje posluju u njihovom sastavu 22, 23. i 25. aprila, kao i 1, 2. i 3. maja raditi po uobičajenom radnom vremenu od 6.00 do 19.00.

Zelene pijace neće raditi na Uskrs, u nedelju, 24. aprila, osim pijaca „Zemun“, „Banovo brdo“, Bele vode“ i „Dušanovac“, koje će raditi od 6.00 do 13.00.

Pijaca „OTC“ Novi Beograd u petak, kao i 1. i 3. maja, radiće po uobičajenom radnom vremenu od 8 do 16 časova, dok će na Uskrs i u ponedeljak, 2. maja, pijaca biti zatvorena.

Parking na pijaci „Zemun“ na Uskrs i 1. maja, radiće od 00 do 24 časa.

Na pijacama „Kalenić“, „Palilula“ i „Skadarlija“ do 23. aprila 2022. otvoreni su uskršnji marketi.

Radno vreme prodavnica

U petak, 22. aprila (Veliki petak), dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini marketi i drugo) moraju da rade najmanje u vremenu od 9.00 do 12.00.

U subotu, 23. aprila, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje u vremenu od 9.00 do 12.00. U nedelju, na Vaskrs, 24. aprila, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni. U ponedeljak, 25. aprila, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje u vremenu od 9.00 do 12.00.

U subotu, 30. aprila, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje u vremenu od 9.00 do 18.00. U nedelju, na Praznik rada, 1. maja, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni. Drugi dan praznika u ponedeljak, 2. maja, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje u vremenu od 9.00 do 12.00. Treći dan praznika u utorak, 3. maja, dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje u vremenu od 9.00 do 12.00.

Od 22. do 25. aprila i od 1. do 3. maja nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni.

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje u vremenu od 6.00 do 20.00.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika.

Svi trgovinski i zanatski objekti u dane vaskršnjih i prvomajskih praznika mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju.

Radno vreme tržnih centara u Beogradu

Tržni centri radiće 22. aprila do 18.00. U subotu, 23. aprila, imaće redovno radno vreme, a u nedelju će svi tržni centri biti zatvoreni (osim bioskopa u tržnim centrima – koji rade). Od ponedeljka, 25. aprila, dakle i od 1. do 3. maja – radiće redovno.

 • Aviv park Zvezdara (Živka Davidovića 86)
 • Ada Mall (Radnička 9)
 • BEO Shopping Center (Vojislava Ilića 141)
 • Beteks Shopping Center (Požeška 42a)
 • BIG Fashion (Višnjička 84)
 • BIG Rakovica (Patrijarha Dimitrija 14)
 • Galerija Belgrade (Bulevar Vudroa Vilsona 12)
 • Delta City (Jurija Gagarina 16)
 • Zemun park (Autoput za Novi Sad 124-126)
 • Zira SC (Ruzveltova 33)
 • Immo Outlet centar (Gandijeva 21)
 • Mercator centar (Bulevar umetnosti 4)
 • Rajićeva Shopping Center (Knez Mihailova 54)
 • Stadion SC (Zaplanjska 32)
 • Stop Shop (Zrenjaninski put bb)
 • SC Karaburma (Mirijevski bulevar 18b)
 • Ušće SC (Bulevar Mihajla Pupina 4)

Parkiranje u zoniranim delovima grada

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika JKP „Parking servis“ neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada, od petka, 22. aprila, do ponedeljka, 25. aprila, kao i tokom prvomajskih praznika, (nedeljom se ne plaća parking u zonama) u ponedeljak i utorak, 2. i 3. maja, 2022. godine. U istom periodu biće zatvorene i poslovnice Korisničkog servisa u Takovskoj 31 i Mileševskoj 51.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta tokom predstojećih praznika biće neprekidno otvoreni i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za eksploataciju vozila.

Naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada počinje posle uskršnjih praznika od utorka, 26. aprila, a posle prvomajskih praznika od srede, 4. maja 2022.

Dežurne zdravstvene ustanove

Ovde preuzmite radno vreme zdravstvenih ustanova od 16. do 30. aprila 2022. (181 downloads)

Na OVOM LINKU je spisak kovid ambulanti u Beogradu.

Dežurne apoteke u Beogradu

Dežurne apoteke koje inače rade od 00 do 24 časa, otvorene su i tokom praznika…

 • Sveti Sava, Nemanjina 2 (6643-170)
 • „Prvi maj“, Kralja Milana 9 (3241-349)
 • „Bogdan Vujošević“, Bulevar maršala Tolbuhina 30 (2601-887)
 • „Zemun“, Glavna 34 (2618-582)
 • „Gornji grad“; Dr Đorđa Kovačevića 27, Lazarevac (8129-611)

Većina privatnih apoteka radiće po redovnom radnom vremenu tokom praznika.

Radno vreme pošta

Uskrs 2022.

Za vaskršnje praznike, od 22. do 25. aprila 2022, radiće dežurne pošte u Beogradu i drugim gradovima i pošte na graničnim i administrativnim prelazima – ukupno 72 pošte u celoj zemlji.

Svih dana praznika, Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, rade neizmenjeno – non-stop.

petak, 22. aprila, i ponedeljak, 25. aprila, radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, pošte u „Univereksport” objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru. Ove pošte biće otvorene i u subotu, 23. aprila, a tog dana dežuraće i druge pošte u većim gradovima i turističkim centrima.

Na Vaskrs, u nedelju 24. aprila, radiće beogradska Glavna pošta, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Prvi maj

Za prvomajske praznike, od 1. do 3. maja 2022, radiće dežurne pošte u Beogradu i drugim gradovima i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Svih dana praznika, Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, rade neizmenjeno – non-stop. Radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu i pošte u „Univereksport“ objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru.

U ponedeljak, 2. maja, dežuraće i pošte u svim većim gradovima i turističkim centrima, dok će u utorak, 3. maja, raditi 68 pošta u celoj zemlji.

Radno vreme muzeja i drugih kulturnih institucija u Beogradu

Uprava Narodnog muzeja pripremila je tradicionalni Porodični dan. Tokom predstojećih praznika Narodni muzej radiće izmenjenim radnim vremenom, i to:

 • 22. april… otvoreno od 10.00 do 15.00;
 • 23. april… otvoreno od 12.00 do 20.00;
 • 24. april… zatvoreno.

Tokom prvomajskih praznika vrata Narodnog muzeja biće otvorena za sve posetioce – u nedelju, 1. maja, Muzej je otvoren od 10.00 do 18.00, a ulaz je tradicionalno besplatan.

***

Otvoreni objekti na Beogradskoj tvrđavi (Kula Nebojša, Veliki barutni magacin, Rimski bunar, Vojni bunker, Kazamati i Sahat kula), kao i suvenirnica i Galerija Beogradske tvrđave neće raditi u petak, 22. aprila, i u nedelju, 24. aprila 2022. U subotu, 23. aprila, svi objekti će biti otvoreni i radiće po uobičajenom radnom vremenu, od 11.00 do 19.00.

***

U vreme uskršnjih praznika, 22, 23, 24. i 25. aprila 2022, koji su neradni dani, u okviru Kulturnog centra Beograda radno vreme biće ovakvo:

 • Beogradski izlog:
  petak, 22. april – neradni dan;
  subota, 23. april – radi od 9.00 do 20.00;
  nedelja, 24. april – neradni dan;
  ponedeljak, 25. april – radi od 11.00 do 17.00.
 • Likovna galerija, galerija Artget i galerija Podroom:
  22, 24. i 25. april – neradni dani;
  subota, 23. april – radi od 12.00 do 20.00
 • Dvorana KCB:
  radi svakog dana po uobičajenom planu redovnog programa.

***

Muzej Jugoslavije (Mihaila Mike Jankovića 6) biće zatvoren za posetu na dan Velikog petka i dan Uskrsa, 22. i 24. aprila 2022.

***

Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1) i Muzej Kinoteke (Kosovska 11) neće raditi 22, 23. i 24. aprila 2022.

Kontrola MUP-a

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 21. aprila do 3. maja 2022, sprovodiće akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju kako bi se tokom predstojećih vaskršnjih i prvomajskih praznika, kad se na putevima u Srbiji očekuje povećan broj vozila, očuvala bezbednost saobraćaja.

Akcija će biti usmerena na otkrivanje najtežih prekršaja, kao što su prekoračenje brzine kretanja vozila, nepropisno preticanje, upravlјanje vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje telefona tokom vožnje. Takođe, zbog većeg broja motocikala i mopeda u saobraćaju, policija će kontrolisati i ove učesnike u saobraćaju.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, a prilikom zaustavlјanja svakog vozila koje prekorači brzinu kretanja, kontrolisaće se i da li vozači i putnici koriste sigurnosni pojas.

Radno vreme JP „Gradsko stambeno“

JP „Gradsko stambeno“ neće raditi u petak, 22. aprila, i u ponedeljak, 25. aprila 2022. U skladu sa odredbama istog Zakona, povodom državnog, Praznika rada 1. maja, neće raditi u ponedeljak i utorak, 2. i 3. maja.

Iz ovog preduzeća podsećaju sve korisnike da se ovo ne odnosi na odeljenje za hitne intervencije, koje uvek radi 24 časa dnevno, svakog dana u godini. U slučaju potrebe, građani mogu kontaktirati dežurne ekipe putem telefona 011 395 0 300 i 011 395 0 301.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.