Naslovna » BG svaštara » Medicina » Sve o podmlađivanju kože
Dermatim: Sve o podmlađivanju kože (foto: Pixabay)
Dermatim: Sve o podmlađivanju kože (foto: Pixabay)

Sve o podmlađivanju kože

Podmlađivanje kože ili rejuvenacija podrazumeva više hirurških i nehirurških metoda kojima se oštećenja kože, nastala tokom godina, mogu umanjiti i učiniti manje upadljivim.

Uloga kože jeste da nas konstantno štiti od uticaja spoljašnje sredine kao i da ne dozvoljava dehidrataciju i pregrevanje našeg tela. Kao takva, koža ima vrlo dinamičan život ćelija. Stare ćelije konstatno zamenjuje novim. Nove ćelije potiskuju stare prema površini kože.

Kako starimo, proces deobe ćelija i obnavljanja kože se postepeno usporava dok se tragovi oštećenja različitim unutrašnjim i spoljašnjim faktorima akumuliraju, postajući sve uočljiviji.

Unutrašnji faktori podrazumevaju genetsku predispoziciju, metaboličke poremećaje i hormonalni status.

Pad estrogena vodi dehidrataciji ćelija, povećanom nakupljanju sebuma i lakšem pucanju kože.

Poremećaj unosa šećera, dijabetes ili insulinska rezistencija smanjuju umnožavanje ćelija, njihovo obnavljanje. Remete zarastanje rana i vode intenzivnom svrabu i istanjenju kože.

Spoljni faktori za starenje i oštećenje kože su različiti, ali najznačajniji je kontinuirano izlaganje Suncu, odnosno UVA i UVB zračenju. To je uzrok čak 90% simptoma prevremenog starenja kože. Posledice pa i prve uočljive promene na koži izazvane Suncem javljaju se veoma rano, odnosno već posle dvadesete godine života.

UVA zračenje prodire duboko i izaziva genetske mutacije ćelija, dok UVB prevashodno čini da koža izgori i zadobija duboke bore.

Cigarete, alkohol, zagađenje spoljne sredine, restriktivne dijete sa nedostatkom proteina, prevelik unos šećera, ekstremne promene temperatura i dugotrajan stres značajno doprinose izgledu kože. Prema japanskim studijama, samo jedna noć sa snom kraćim od pet sati može se videti na koži oko očiju.

Svi ovi faktori doprinose starenju kože, javljanju bora, promeni pigmentacija i konačno gubitku mladalačkog izgleda i teksture kože.

Starenje kože se ne može sasvim zaustaviti ali se može značajno usporiti.

Pravilna nega, sportska aktivnost, adekvatna ishrana (smanjen unos alkohola, šećera a povećan unos proteina i antioksidanasa), dovoljno sna su presudni u zdravlju naše kože.

Dnevna rutina mora se sastojati od čišćenja lica blagim sredstvima koja neće presušiti kožu a koja će omogućiti da se sa nje uklone ostaci šminke kao i sitne čestice čađi i prašine. Obavezna hidratacija, prilagođena godišnjem dobu i godinama. U gradu koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 15 do 25 a na odmorima SPF 30 do 50.

Ne zaboraviti zaštitu kože tela, ne samo lica. Posete solarijumima daju primamljiv ten ali dugoročno stvaraju ozbiljne posledice po kožu. Smatra se da je samo 15-30 minuta u solarijumu podjednako opasno i štetno kao i boravak tokom celog dana na Suncu. Posle samo jedne posete solarijumu rizik od javljanja melanoma je za više nego duplo veći.

Unos antioksidanasa kroz pravilnu ishranu, suplemente i kreme neutrališe slobodne radikale i podmlađuje kozu.

Koja su to stanja i simptomi koji ukazuju na potrebu podmlađivanja kože i koja se mogu otkloniti različitim tretmanima?

  • Statične bore. – U pitanju su bore koje su lako vidljive u svakom trenutku. Duboke ili sasvim plitke, ne menjaju se značajno sa pokretima lica. Provocira ih višegodišnje izlaganje suncu i gubitak tonusa kože.
  • Dinamične bore. – Radi se o linijama koje se pojavljuju kao useci prilikom pomeranja mišića na licu, dodatno se produbljuju određenim pokretima ili izrazima.
  • Pigmentacija. – Pege, fleke od sunca, melazme i druge hiperpigmentacije najčešće nastaju zbog dugotrajnog izlaganja suncu ili kao posledica hormonalne neravnoteže.
  • Crvenilo i popucali kapilari. – Krvni sudovi koji se vide na površini kože, često uočljivi kao paukolike linije crvene ili ljubičaste. Ako postoji mnoštvo sitnih kapilara stvara se difuzno crvenilo.
  • Gubitak tonusa kože. – Posle tridesete godine života prestaje produkcija koenzima Q10 a smanjuje se produkcija kolagena i elastina. Posledica je postepeno istanjivanje kože i podkožnog tkiva. Kako koža nema oslonac ispod sebe a sama je manje elastična i čvrsta počinje po malo da visi.

Konsultacija dermatologa je poželjna kada počnemo da razmišljamo o procedurama koje podmlađuju.

Mogu se koristiti različiti tretmani za različitu problematiku na koži a najbolji rezultati se najčešće dobijaju pravilnom kombinacijom.

Znaci starenja podrazumevaju pojavu fleka, kapilara, cvrenila, sitnih bora, proširenih pora, dubokih mimičnih bora, višak kože i promena konture lica, usana, kapaka. U zavisnosti od vrste promene, tipa kože i godina dermatolog će izabrati optimalnu kombinaciju tretmana i intervencija.

Više tretmanima za podmlađivanje kože pročitajte na stranici dermatološke Ordinacije Dermatim iz Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.