Naslovna » BG svaštara » Da li znate » Da li znate… da su odnosi između Japana i Srbije uspostavljeni pre 140 godina
Da li znate... odnosi Japana i Srbije već 140 godina (foto: Pixabay)
Da li znate... odnosi Japana i Srbije već 140 godina (foto: Pixabay)

Da li znate… da su odnosi između Japana i Srbije uspostavljeni pre 140 godina

Da li znate…

… da se prva zvanična prepiska između Japana i Srbije odigrala 1882. godine kada je Srbija postala kraljevina, da se Milan Obrenović I, kao prvi srpski kralj, obratio tadašnjem japanskom caru i velikom reformatoru Meiđiju, obaveštavajući ga o svom krunisanju i međunarodnom priznanju Srbije i da su tako formalno uspostavljeni odnosi dve zemlje i započeta zvanična diplomatska korespondencija?!

… da je bento (ili O-bento) tradicionalna japanska kutija za ručak koju smatraju suštinskim delom života svakog Japanca i da je nastala u Kamakura periodu (1185-1333) kada je skuvan i sušen pirinač (hoshi-ii) postao popularan obrok „za usput“?!

… da u Japanu postoje restorani u kojima se jedu somen rezanci (tanki, beli, veoma dugački) tako što su smešteni u duge klisure napravljene od bambusa koje se prostiru duž celih restorana i kroz koje protiče čista, ledena voda, pa dok somen rezanci prolaze, gosti treba da ih uz pomoć štapića izvade (za šta je potrebno puno spretnosti) i da ih umoče u cuju sos i tek onda jedu?!

(danubeogradu.rs)