Naslovna » BG svaštara » Medicina » Tamni podočnjaci i kako ih se rešiti
Tamni podočnjaci i kako ih se rešiti (foto: Amanda Dalbjorn / Unsplash)
Tamni podočnjaci i kako ih se rešiti (foto: Amanda Dalbjorn / Unsplash)

Tamni podočnjaci i kako ih se rešiti

Boju kože oko očiju određuju količina pigmanta te regije, debljina kože, vidljivost krvnih sudova, nakupina tečnosti i zato je teško odrediti jedan faktor koji bi bio krivac za boju podočnjaka.

Tamni podočnjaci osobu mogu činiti starijom nego što zapravo jeste, a tretman ove regije i ovog problema je dosta težak i kompleksan.

Na prvom mestu faktora je svakako genetika. Boja kože na telu je nasledna, pa tako i količina pigmenta oko očiju. Određeni narodi poput Indijaca ili Afroamerikanaca imaju tamnije područje oko očiju.

Drugi snažan uticaj su godine. Sa starošću ova regija tamni jer se i količina kolagena i elastina u koži podočnjaka smanjuje. Istanjivanjem kože ona postaje suvlja, taloži više pigmenta i lakše se providi.

Gubitak masnog tkiva ne dozvoljava da krvni sudovi budu utisnuti u masno tkivo već počinju više da se oslikavaju kroz kožu, što joj dodatno daje modru boju.

Neispavanost i iscrpljenost svakako doprinose da ova delikatna koža potamni, a daju i sivkast izgled kože celog lica. Nedostatak sna dovodi i do zadržavanja tečnosti u ovog regiji.

Pušenje stvara hipoksiju tkiva i njegovo sušenje.

Dug boravak ispred ekrana, posebno noću napreže oči i čini da krvni sudovi ove regije budu prošireni, a samim tim i više vidljivi.

Dehidratacija čini oči upalim, a okolnu kožu tamnijom.

Ako osoba ima sklonost ekcemima, svako crvenilo oko očiju može nataložiti pigment i napraviti pigmentacije.

Oboljenja unutrašnjih organa poput hipertireoze ili anemije menja kožu oko očiju.

Korekcija tamnih podočnjaka

Podočnjaci su svakako jednim delom ogledalo dobrih navika: dovoljno spavanja, nekonzumiranja alkohola i duvana, boravka u provetrenim prostorijama, adekvatnog unosa vitamina.

Hladne obloge mogu privremeno smanjiti taman izgled podočnjaka. Obloge od zelenog ili crnog čaja mogu malo pomoći zbog sadržaja kofeina koji skuplja krvne sudove. Kesice čaja držati u toploj vodi pet minuta, ohladiti i napraviti oblogu tokom 20 minuta.

Koristiti antirid kreme sa retinolom, vitaminom C, hidrokinonom, Kojic kiselinom ili Azelaičnom kiselinom.

Ipak, učinak navedenih procedura nekada nije zadovoljavajući. Tada je potrebno potražiti pomoć dermatologa. Više o procedurama za korekciju tamnih podočnjaka pročitajte na ovom linku.

(danubeogradu.rs)