Naslovna » BG svaštara » Medicina » Čišćenje lica i mitisera
Dermatim: Čišćenje lica i mitisera (foto: Safia Shakil / Unsplash)
Dermatim: Čišćenje lica i mitisera (foto: Safia Shakil / Unsplash)

Čišćenje lica i mitisera

Čišćenje lica bi trebalo da bude svakodnevna rutina kako bi se sprečila pojava mitisera i akni.

Komedoni su otvori folikula na licu, leđima ili grudima ispunjeni keratinskim čepom. Mitiseri nastaju kao posledica nakupljanja viška masnoće tj. sebuma, prljavštine, mrtvih ćelija u porama kože.

Čišćenje lica

Uzrok nastanka mitisera na licu može biti na prvom mestu genetika. Genetski je predisponiran rad lojnih žlezda na sebacealnim regijama. Tome doprinosi hormonalni status. Ukoliko postoji višak androgenih, muških hormona, koža će biti masnija i sklonija formiranju mitisera.

Svakodnevna pogrešna rutina lica može doprineti pojavi mitisera. Na proizvodima mora pisati da nisu komedogeni, što znači da ne zapušavaju pore i da dodatno ne provociraju masnoću kože.

U adolescentnom periodu pojava mitisera je najčešća i jednako se javlja kod muškaraca i kod žena.

Mitisere (komedone) mogu da tretiraju dermatoloz ili kozmetičari. Idealno je kada se iskombinuju dermatološka terapija i komedoekstrakcija, odnosno, higijenski tretman lica.

Tretman uklanjanja mitisera je neophodan jer se njihovim zadržavanjem dodatno šire kanali u kojima se nalaze mitiseri, a sa širenjem kanala povećava se mogućnost da se mitiseri i ciste upale.

Pre čišćenja lica dermatolog procenjuje da li je neophodna dermatološka terapija. Terapija pre tretmana omogućava da se zatvoreni mitiseri otvore hemijskim putem kako tretman ne bi bio neprijatan, pogotovo za adolescente.

Više o tretmanima lica pročitajte na stranicama Dermatološke polikline Dermatim iz Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.