Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Izložba autohtonih sireva Balkana 25. i 26. februara 2023. u Beogradu
Balkan Cheese Festival: Izložba autohtonih sireva Balkana 25. i 26. februara 2023. u Beogradu
Balkan Cheese Festival: Izložba autohtonih sireva Balkana 25. i 26. februara 2023. u Beogradu

Izložba autohtonih sireva Balkana 25. i 26. februara 2023. u Beogradu

Ovog vikenda, 25. i 26. februara 2023, u Beogradu će biti održana 15. izložba autohtonih sireva Balkana – Balkan Cheese Festival.

Svoje sireve i delikatese izložiće 50 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, a gostovaće i sirevi Francuske, Italije i Švajcarske (Alpi). Lokacija održavanja je atrijum tržnog centra BEO Shopping Center, na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve.

Posetioci će na izložbi moći da vide i probaju retke i neobične vrste stotine sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača, koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.

Radno vreme je od 10.00 do 22.00, a ulaz sa sve posetioce je besplatan.

Zanimljivosti i jedinstvenosti:

• Sa Kosova i Metohije, sa obronaka Šar-planine, stiže čuveni Šarski sir, koji se jeo još na dvorovima srednjovekovne Srbije.

• Po prvi put od 2014. godine u Beogradu, na izložbi će biti izložen čuveni sir TRAPIST, čiju tajnu pravljenja sa kolena na koleno usmeno prenose monasi u samostanu kraj Banja Luke. Sir se proizvodi u mestu Aleksandrovac, kod Laktaša, opštine koja je od Banjaluke udaljena dvadesetak kilometara.

• Posebno mesto zauzeće sirevi koje prave monasi iz manastira Sukovo.

• Nastavnici i učenici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota prikazaće proces parenja Pirotskog kačkavalja.

• Studenti Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji pokazaće svoja znanja i veštine u aranžiranju i prezentovanju sireva.

• Na izložbi će pored sireva biti izložene i daske za sireve napravljene od drveta Brekinje, najtvrđeg drveta u Evropi, koje je toliko kvalitetno da su se nekada od tog drveta pravili merni instrumenti.

Najbolje sireve po kategorijama proglasiće nakon ocenjivanja petočlani Senzorni panel sačinjen od eksperata iz oblasti: Senzorne analize hrane, Tehnologije mleka, Bezbednosti i kvaliteta hrane sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Na izložbi će biti proglašeni i: najlepši štand, najlepši tanjir sireva i po glasovima publike, kao i Priznanje za inovaciju, koju tradicionalno uručuje predsednik Asocijacije autentičnih hedonista. Plaketu za najbolje predstavljanje sireva uručiće doktorand Ivan Jojkić, stručnjak za komunikacije.

Detaljnije informacije o manifestaciji mogu se naći na ovoj stranici.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.