Naslovna » BG svaštara » Medicina » Doktorka Svetlana Đurišić o podmlađivanju vrata
Dermatim: Doktorka Svetlana Đurišić o podmlađivanju vrata (foto: Kateryna Hliznitsova / Unsplash)
Dermatim: Doktorka Svetlana Đurišić o podmlađivanju vrata (foto: Kateryna Hliznitsova / Unsplash)

Doktorka Svetlana Đurišić o podmlađivanju vrata

Doktorka Svetlana Đurišić iz Dermatološke poliklinike Dermatim (Vase Čarapića 15) pojasnila je procedure podmlađivanja vrata botoksom.

„I pacijenti i doktori često zapostavljaju vrat, kada je pomlađivanje u pitanju“, kaže doktorka Svetlana Đurišić.

Kada se pojave prvi znaci starenja, pacijenti se često sasvim fokusiraju na lice, čime se previđaju brojne promene na vratu, a jedan od preporučenih tretmana za podmlađivanje vrata je – botoks.

Promene na vratu se mogu uočiti kao opuštena koža ispod vilice kao i pliće ili dublje bore. Dok starimo, naša koža vremenom postaje opuštenija, a fine bore postaju sve dublje. To je posebno izraženo na vratu.

Većina bora koje se uočavaju na licu i vratu su takozvane dinamične bore, nastale ponovljenim kontrakcijama ogređene grupe mišića. Na vratu, mišići takođe povlače kožu na dole, što dovodi do opuštenosti i istaknutih bora i vertikalnih linija koje nastaju uz prirodan proces starenja i vremenom postaju sve uočljivije. Takođe, zbog gubitka volumena kože ona postaje sve opuštenija čime se bore i linije dodatno ističu.

„Ono što botoks može da uradi jeste da te pripoje mišića na vratu za nijansu olabavi. Kada gutamo ili pomeramo glavu, smežuravanje kože će se sa botoksom popraviti za oko 60%. Naravno, on nije jedini koga treba koristiti u podmlađivanju vrata, ali je jako važan.“

Nova istraživanja ukazuju da je botoks i stimulator kolagena, što znači da će posle tretmana površina tretirane kože biti boljeg kvaliteta.

„Botoks je potpuno bezbedan kada se pravilno ubrizgava u vrat i ne može da dovede sa problema s gutanjem. Naravno ukoliko se, na mestima gde se ubrizgava, pretera sa dozom ili dubinom onda može da napravi problem i u podizanju glave i u gutanju. Zato je veoma važno da botoks aplicira iskusan lekar“, kaže doktorka Đurišić.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić