Naslovna » BG špijun » Jubilarni deseti karavan Izađi mi na teglu: Počinje potraga za najboljim majstorima ajvara u Srbiji
Karavan Izađi mi na teglu (foto: Live Production)
Karavan Izađi mi na teglu (foto: Live Production)

Jubilarni deseti karavan Izađi mi na teglu: Počinje potraga za najboljim majstorima ajvara u Srbiji

Najveći gastronomski karavan na Balkanu Izađi mi na teglu biće održan desetu godinu zaredom i u jubilarnom izdanju će posetiti 15 gradova širom Srbije.

Karavan svoj put počinje u Nišavskom okrugu, te će 26. avgusta u opštini Merošina biti održano prvo kvalifikaciono takmičenje. Početkom septembra karavan se seli u Vojvodinu, a tokom druge polovine meseca će obići centralni i južni deo Srbije. Pobednici kvalifikacionih takmičenja će svoje varjače ukrstiti 7. oktobra na finalnom takmičenju u Beogradu, kada će biti proglašen kralj ili kraljica ajvara desete sezone ovog čuvenog karavana.

Izađi mi na teglu je jedino nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom, a organizatori učesnicima obezbeđuju kompletno opremljen takmičarski štand, šporet Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so.

Takmičarske ekipe treba da ponesu samo svoj pribor za pripremanje ajvara, ali i dobro raspoloženje, jer takmičare i posetioce u svakom gradu očekuje celodnevni zabavni program, koji obuhvata i nagradne igre za koje su nagrade obezbedili dugogodišnji prijatelji karavana.

Takođe, u svakom gradu najbolje tri takmičarske ekipe dobijaju i vredne nagrade. Pobednik kvalifikacionog takmičenja dobija Smederevac – čuveni šporet na drva na kojem se najbolje priprema ajvar na tradicionalan način, druga nagrada je mini Smederevac, a trećeplasirana ekipa dobija paket Dijamant proizvoda.

Tokom devet sezona karavan je obišao preko 200 gradova, takmičari su od oko 100 tona paprike napravili preko 45.000 tegli ajvara, a manifestaciju je posetilo blizu milion ljudi.

Karavan Izađi mi na teglu

U proteklih devet izdanja nacionalnog takmičenja titulu šampiona su odnele ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke,Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana i Kikinde, što dokazuje da majstora za „srpski kavijar“ ima širom naše zemlje.

Veliku vrednost manifestaciji daje i činjenica da je uspešan plasman na takmičenju podstakao više od 40 domaćinstava da pokrene sopstvenu proizvodnju ajvara. A da bi se ostvarili ovakvi rezultati, organizatori karavana u toku jedne sezone prelaze i po 20.000 km, tako da su za proteklih devet godina prešli kilometražu koja je veća od obima tri zemaljske kugle.

Ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, kao i brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Sve informacije o datumima i gradovima u kojima će se karavan pojaviti i načinu prijave ekipa zainteresovani građani mogu dobiti preko društvenih mreža manifestacije Instagram i Facebook.

(danubeogradu.rs / Orbis Communications)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.