Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Parking servisi na aerodromima
Parking servisi na aerodromima (foto: John Matychuk / Unsplash)
Parking servisi na aerodromima (foto: John Matychuk / Unsplash)

Parking servisi na aerodromima

Kada putujete avionom, jedna od stvari o kojoj morate da razmišljate je gde ćete ostaviti svoj automobil dok ste na putovanju.

Da li je bolje izabrati javni parking na aerodromu ili privatni parking u blizini aerodroma?

U ovom članku ćemo uporediti ove dve opcije na osnovu nekoliko kriterijuma koji su najvažniji za putnike, a to su:

  • bezbednost za automobil;
  • kapacitet i dostupnost;
  • lokacija i pristup i, na kraju,
  • cena.

Bezbednost automobila – glavni adut privatnih parking servisa

Bezbednost vašeg automobila je verovatno jedan od najvažnijih faktora pri odabiru parkinga. Ne želite da se vratite sa putovanja i zateknete oštećen ili ukraden automobil. Zato je bitno da proverite kakve mere bezbednosti nude parking servisi na aerodromima.

Javni parking na aerodromu je obično pod nadzorom aerodromske policije i obezbeđenja, kao i video kamerama. Međutim, u slučaju beogradskog aerodroma, nisu sve parking zone pokrivene video nadzorom. Pokrivena je tek jedna (P11) zona.

Takođe, javni parking na aerodromu može biti izložen vremenskim uslovima, kao što su kiša, sneg, vetar ili sunce, koji mogu oštetiti vaš automobil. Jedini način da ih sačuvate od ovih uslova bio bi da automobil smestite u garažu, na aerodromu. Međutim, za ovako nešto morali biste da izdvojite ne tako skromnih 3.000 dinara po danu.

Privatni parking u blizini aerodroma je obično ograđen i ima kontrolisan ulaz i izlaz. Privatni parking servisi takođe imaju video nadzor i obezbeđenje, ali i obično imaju manji broj vozila na parkingu, što smanjuje rizik od oštećenja ili krađe.

Privatni parkinzi takođe, obezbeđuju 24/7 kontakt sa njihovim operaterima, pa u svakom trenutku možete sazati u kakvom je stanju vaš auto.

Kapacitet i dostupnost – obe vrste parkinga zadovoljavaju trenutne potrebe

Ako putujete sa velikog i prometnog aerodroma, kao što je aerodrom u Beogradu, možete se suočiti sa problemom nedostatka parking mesta, posebno u špicu sezone ili tokom praznika. Tada možete potrošiti puno vremena tražeći slobodno mesto, a možda ćete morati i da parkirate na udaljenom delu aerodroma, što će vam oduzeti još više vremena i energije.

Ovaj problem je delimično rešen tako što je uvedena online rezervacija. Međutim, rezervacija parking mesta, za sada, moguća je samo za jednu zonu (P3) što je u špicu sezone malo u odnosu na potrebe.

Privatni aerodrom parking Beograd s druge strane nema ovaj problem i obično nudi dovoljno parking mesta za sve svoje klijente, jer gotovo svi parkinzi rade po principu rezervacije unapred. Tako možete biti sigurni da ćete imati mesto za vaš automobil, bez obzira na to kada putujete.

Takođe, privatni parking servisi su obično locirani na nekoliko minuta vožnje od aerodroma, pa nećete morati da se brinete o tome da li ćete stići na vreme na svoj let.

Lokacija i pristup aerodromu – glavna prednost parkinga aerodroma

Lokacija i pristup aerodromu su, takođe, bitni faktori pri odabiru parkinga. Ako parkirate na javnom parkingu na aerodromu, možete biti bliže terminalu, ali to ne znači da ćete imati lak i brz pristup. Ako parkirate na javnom parkingu na aerodromu, moraćete da se oslonite na aerodromski prevoz do terminala, koji može biti spor ili nepouzdan. Istini za volju, ovakvi problemi se uglavnom dešavaju kada su velike gužve.

Ako parkirate na privatnom parkingu u blizini aerodroma, možete biti dalje od terminala, ali to ne znači da ćete imati težak i dug pristup. Naprotiv, privatni parking servisi obično nude besplatan i brz prevoz do i od aerodroma, koji je prilagođen vašem rasporedu leta.

Kada se radi o pristupu parkingu, tu nema razlike, s obzirom na to da su i privatni i parking u okviru aerodroma dostupni 24/7.

Cena – javni parking povoljnije rešenje za kraće, privatni za duže ostanke

Cena parkinga na aerodromu je verovatno jedan od najosetljivijih faktora pri odabiru parkinga. Ne želite da potrošite previše novca na parking, ali ni da rizikujete kvalitet i bezbednost usluge. Zato je bitno da uporedite cene i uslove različitih parking servisa na aerodromima.

Javni parking na aerodromu je obično skuplji od privatnog parkinga u blizini aerodroma, jer se naplaćuje po satu ili po danu, bez obzira na dužinu vašeg putovanja. Javni parking na aerodromu može biti povoljniji ako putujete kratko, na primer jedan ili dva dana, ali ako putujete duže, na primer nedelju ili mesec dana, možete platiti mnogo više nego što ste očekivali.

Privatni parking u blizini aerodroma je obično jeftiniji od javnog parkinga na aerodromu, jer se naplaćuje po danu ili po nedelji, u zavisnosti od dužine vašeg putovanja. Takođe, privatni parking servisi obično nude popuste i pogodnosti za svoje stalne klijente, kao i za rane rezervacije ili duže boravke.

Sa druge strane, važno je reći da u cenu privatnog parking servisa takođe ulaze i prevoz do i od aerodroma, kao i druge usluge, kao što su recimo pranje i čišćenje automobila.

Sumirano, privatni parking servisi mogu biti povoljniji ako putujete duže, na primer nedelju ili mesec dana, ali ako putujete kratko, na primer jedan ili dva dana, možete platiti slično kao na javnom parkingu na aerodromu.

(danubeogradu.rs / Optipro Digital)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.