Rakina bara

Rakina bara (foto: Facebook by Rakina bara)Rakina bara (foto: Facebook by Rakina bara)

Kako kažu enciklopedije, Rakina bara u Sremčici je najveće i najpoznatije kraško jezero u Šumadiji. Nekim davnim urbanističkim planovima, predviđeno je da Rakina bara zajedno sa Adom Ciganlijom i Košutnjakom, predstavlja objedinjenu turističku ponudu Čukarice.

Do Rakine bare najlakše se stiže ako se u centru Sremčice, posle pijace, skrene levo, prema školi; a onda uzanim uličicama nizbrdo. Nema oznaka, pa su meštani najbolji ‘putokaz’ za Rakinu baru.

Kako pričaju stanovnici Sremčice, Rakina bara je bila jedno od malobrojnih romantičnih mesta gde su dolazili ne samo stanovnici Sremčice već i mladi parovi iz centra grada. Voda u jezeru je bila toliko čista da se mogao videti svaki kamenčić na dnu. Obala je bila peskovita, a mulj se mogao naći samo na sredini jezera pa je Rakina bara bila jedinstveno kupalište. Meštani su mrežama hvatali šarane teške i po pet kilograma a do početka osamdesetih godina na jezeru su se održavala i ribolovačka takmičenja.

Kako tvrde zvanični podaci, ovo kraško jezero je dugo 180, široko 110 m, a duboko oko 2 m. Vodom se snabdeva od padavina kao i sa dva izvora u blizini i jedino je prirodno jezero Beograda. Nažalost, u enciklopedijama se svašta može pročitati… Danas se sve promenilo.

Prepuštena nemaru vlasti i aljkavosti pojedinih ljudi iz kraja, Rakina bara je počela da propada, sve do ivice odumiranja. Danas je dubina vode jedva jedan metar. Još se u bari može videti poneka zmija, zalutala patka pa čak i ribolovac… Ipak, ukoliko se hitno nešto ne preduzme, sve su šanse da će se Rakina bara pretvoriti u otvorenu septičku jamu. Takođe, voda se drenira kroz pukotine zemljišta blizu izvora, potkopava tlo nad barom i stvara klizište koje preti da zatrpa jezero.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.