Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2012. od 24. februara do 4. marta

FEST 2012. od 24. februara do 4. marta

Jubilarni, 40. FEST pod sloganom „U svetu velikih“ počeće 24. februara u „Sava centru“ projekcijom filma „Drvo života“ Terensa Malika, prošlogodišnjeg dobitnika „Zlatne palme“ u Kanu i trajaće do 4. marta. Za to vreme biće prikazana 72 premijerna filma, kao i dvadesetak ostvarenja u retrospektivama.

Filmovi će biti prikazivani u ciklusima: Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma, Evropa van Evrope (takmičarski program), Evropa u Evropi, Izabrani dokumentarci i kroz specijalne programe Britanika i Kanada. I ove godine publika će moći da isprati nagrađene filmove i dela poznatih autora, među kojima su i „Čelična ledi“ sa Meril Strip, „Dabar“ Džodi Foster, „Avr“ Akija Kaurismakija, „Dečak sa biciklom“ braće Darden, „Melanholija“ Larsa fon Trira, „Koža u kojoj živim“ Pedra Almodovara, „Mora biti to mesto“ Paola Sorentina, „Ratni konj“ Stivena Spilberga, „Restles“ Gasa Van Santa, „Carnage“ Romana Polanskog, „Martovske Ide“ Džordža Klunija…

Biće prikazan i dokumentarac doajena Puriše Ðorđevića „Plašim se, da li se sve razume“ i kratkometražni film mladog reditelja Miroslava Stamatova „Zalet“, koji je sufinansirala i Direkcija FEST-a. Festival bi trebalo da otvori slavni holivudski reditelj srpskog porekla, Piter Bogdanović, a zatvoriće ga premijera domaćeg filma „Doktor Rej i đavoli“, reditelja Dinka Tucakovića. Povodom jubileja biće objavljena monografija i priređena izložba fotografija i plakata.

 

Pokrovitelj Festivala je predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

Ulaznice za 40. FEST biće u prodaji od 1. februara na blagajnama Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine, i Muzeja Kinoteke, kao i na blagajni Bilet centra. Cene su iste kao već nekoliko godina – od 150 do 300 dinara, a za svečano otvaranje potrebno je izdvojiti 500 dinara. (danubeogradu.rs)

Pogledajte programe…

SAVA CENTAR…
DVORANA KCB…
DOM OMLADINE BEOGRADA I KINOTEKA

Jedan komentar

  1. Sutra se zacršava FEST, smatram da je uspeo, ima zaista raznovrsnih tema, tretiranih na interesantan način.Ali o tome će tek biti više komentara.Pozdrav i zahvalnost organizatorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.