Naslovna » BG svaštara » Novi ulični artisti na javnom času pokazaće umeće

Novi ulični artisti na javnom času pokazaće umeće

Pored više od devedeset uličnih zabavljača, umetnika i artista koji su dobili zvanične dozvole grada Beograda, još pedesetak njih podnelo je molbu Sekretarijatu za kulturu da prezentuju svoju umetnost na gradskim ulicama i trgovima. Njih čeka novi javni čas 31. avgusta od 12.00 na prostoru kod Beton hale.

Poziv za sve umetnike i dalje je otvoren. Njihova obaveza jeste da podnesu prijavu na pisarnicu Sekretarijata za kulturu grada Beograda sa osnovnim informacijama o programu koji izvode, lokaciji koju žele i skicom ili fotografijom svog dela ili umeća. Poziv komisije uslediće posle toga. Umetnici će imati šansu da se predstave stručnom žiriju neposredno pre početka velike manifestacije Četvrti beogradski latino maraton u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

– Na osnovu prvog konkursa, dozvole umetnika traju do 15. avgusta i svi oni koji su se ponašali u skladu sa preciznim pravilima, automatski će dobiti produženje dozvole i neće biti ponovo ocenjivani. Oni koji su se u međuvremenu prijavili, ne treba ponovo da podnose molbe, već će samo biti pozvani da se predstave na javnom času. Ocenjivanje žirija s razlogom je otvoreno za javnost, jer je i publika svojevrsni „sudija“. Dozvole se ne plaćaju, ali pravila i ugovorena lokacija moraju da se poštuju – kaže Darko Glavaš, načelnik Odeljenja za praćenje, koordinaciju i upravljanje projektima „Čvorište“.

Ciklus će biti zadržan i za ubuduće, i to po istom sistemu – pred Dane Beograda naredne godine pozvaće se umetnici na novo ocenjivanje pred novim žirijem i dobijaće besplatne dozvole koje jednostavno treba da preuzmu na istom mestu gde su i podnosili molbe.

Prednost u bodovanju svakako imaju oni čija umetnost predstavlja ovaj grad. Beogradom će tako i nadalje „krstariti“ neki novi/stari umetnici, često manje poznata ili potpuno nepoznata imena, koja ipak imaju svoj doprinos da se ovaj grad u tabeli „večno živih“ piše naglašenim slovima.

Mnogi posetioci naše prestonice svedoče da ulice Beograda imaju dušu, a da je ona živa i neprestano drugačija i da se sve to ogleda u oku posmatrača, dokaz su ulični zabavljači, umetnici i artisti. Bez obzira na to da li publici pokazuju svoje umeće ili umetničko delo, oni su nezaobilazan deo ovog grada, nešto što traje na fotografijama i u sećanju prolaznika i turista. (Beoinfo)