Naslovna » BG špijun » Etno sela » Etno turizam u Srbiji

Etno turizam u Srbiji

Turizam, kao privredna grana, po veličini je treća u svetu – prvo i drugo mesto zauzima trgovina drogama i oružjem.

Potrebno je ulagati u ovu predivnu granu da bi izrasla u oblast koja na neki način može da pridoda životnom standardu naše države. Ni jedna žemlja na svetu ne može dozvoliti sebi da zanemari značaj bilo kog oblika turizma.

Postoje mesta, države i zemlje koje mogu da ponude zainteresovanima najlepše pejzaže, obale, mora, planine ili metropole, međutim, u zdanje vreme etno naselja su veoma popularna u krugu ljubitelja tradicije. Mesta koja nisu najpoznatija po svojim prirodnim lepotama, moraju na neki način da se pretvore u nešto što će privući ljude i samim tim postati veoma atraktivna po nekim posebno istaknutim osobinama. Idealno rešenje za takve gradove ili naselja su ulaganja u etno turizam ili takozvani, seoski turizam. Možda zvuči čudno, ali ima zainteresovanih.

Važno je napomenuti da su stanovnici ovih sredina jako tradicionalni i vrlo vezani za svoje predake i navike. Hrana se priprema po najstarijim recepturama prababa uz pomoć kuhinjskih pomagala koje su se koristili pre sto godina. Nošnja je karakteristična za konkretnu naciju i izrađena je od prirodnih materijala koje su ručno krojena, pletena ili vezana.

Motivi su neizostavni detalji na prevelikim haljinama, a crni šešir ili prsluk na muškarcima iz daleka odaje seosku formu života. Oruđa koje su sami pravili u svojim malim radionica i danas su izdržljivi, međutim, uglavnom ih možemo pronaći u nekom ćošku u gradskim muzejima.

Predivni pejzaži, ali i iće i piće

U etno sredini ćete se svakako susretati sa domaćim životinjama koja su hranjena prirodnom hranom. Krave, ovca i guske se slobodno kreću po celom dvorištu ili pasu po livadama. Predivni pejzaž ravnice ili planinskih predela pruža duši toplotu i mir. Svako zaslužuje odmor na ovakvim mestima. Isprobajte predivna jela i predobra pića, rakije i vina. Sve se sprema od najkvalitetnijih sastojaka koji su proizvedeni u ovim baštama bez aditiva.

I za sam kraj da napomenemo cilj celog seoskog turizma. Bitno je upoznati sredinu odakle potičemo. Moramo saznati ko su bili naši preci i kako su živeli, šta su jeli i pili. Važnu stavku u etno turizmu čini istorija.

Posetite najlepša mesta u Srbiji koja oslikavaju seoski život. Uživajte u čarima netaknute prirode i potražite mir u svojoj duši! (Izvor: Mojshop)