Naslovna » BG špijun » Etno sela » Etno park Terzića avlija
Terzića avlija
Terzića avlija

Etno park Terzića avlija

Kao manje etno selo, Terzića avlija predstavlja jednu vrstu muzeja na otvorenom i zatvorenom. Datira sa početka 20. veka, kao tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica, sa starim kućama i okućnicom kao što su salaš, šupa, mlekar, bunar, kačara…

Etno park Terzića avlija, dobitnik je najvećeg priznanja u oblasti seoskog turizma – „Turistički cvet 2008“, za dati doprinos razvoju turizma u Srbiji i kao najuspešnije seosko turističko domaćinstvo u Srbiji, koje dodeljuje Turistička organizacija Srbije, na svetski Dan turizma.

Terzića avliju čine muzejski deo, ugostiteljski deo (krčma-brvnara i prostrana bajkovita letnja bašta), apartmani za smeštaj gostiju u seoskom turizmu, kamp za planinare, prodavnica suvenira, biblioteka i galerija u izgradnji, letnja pozornica…

Muzejski deo
Najstarija kuća je sagrađena 1907. godine, od nepečene cigle i pokrivena je biber crepom – u njoj je apartman uređen u etno stilu, sa zanimnjivom brezovom sobom u kojoj je boravila i književnica iz Sidneja, daleke Australije (Vasiljka Marić) i čak napisala pesmu o brezovoj sobi i Terzića avliji a u jednom svom romanu i opisala sam taj boravak. Druga kuća, takođe, sa krovom na četiri vode, nešto je novijeg datuma i rađena od pečene cigle – građena je 1925. godine i u njoj je radila prva seoska škola, pred i za vreme 2. svetskog rata (1939-1946.).

Danas u tom objektu je muzej sa bogatom postavkom eksponata počev od doba Rimskog carstva, preko vremena turske vladavine, Kneževine i Kraljevine Srbije, balkanskih i 1. svetskog rata, Kraljevine Jugoslavije, 2. svetskog rata… sve do poslednje Jugoslavije. U Terzića avliji je u jednoj brvnari smeštena i postavka stare škole, učionice sa klupama skamijama iz 2. svetskog rata. Pored stalnih postavki, mesečno se u muzejskom delu smenjuju i zanimnjive periodične tematske postavke iz bogate zbirke etno parka.

Ugostiteljski deo
Ugostiteljski deo sastoji se iz krčme-brvnare i prostrane letnje bašte ukrašene potočićem, vodopadom, stazama i letnjikovcima. Gostima se služe tradicionalna narodna jela spremana u zlakuškom posuđu, kao što su poznati svadbarski kupus, sarma, čorbast pasulj sa suvim rebrima, prebranac i užički specijaliteti – sir, kajmak, kačamak, duvan čvarci, pršuta, gibanjica, proja, kao i užička domaća rakija i domaći sokovi od maline i zove… Gostima je na raspolaganju nekoliko apartmana.

Apartman „Dušanov konak“ nalazi se u samom jezgru Terzića avlije, u kući staroj 103 godine, preuređenoj za potrebe seoskog turizma. Uglavnom se izdaje u posebnim slučajevima i zahtevima gostiju i to van glavne turističke sezone, s obzirom da je u sklopu muzejskog dela etno parka i uvršćen za obilaske.

Apartman „Vila Emilija“ je izdvojen, zaseban objekat u etno parku, rađen po uzoru na narodno graditeljstvo sa kraja 19. veka, po uzoru na polubrvnare-polučatmare a opremljen u etno stilu. Poseduje sobu sa francuskim ležajem, dečiju sobu sa dva kreveta na sprat, sobu sa dva zasebna ležaja, čajnu kuhinju, kupatilo sa tuš kabinom, prelep trem sa ljuljaškom, TV. Kategorisan je sa četiri zvezdice i Sertifikatom ECEAT-a, za inostrane goste.

– „Novi apartman“ se nalazi u porodičnoj kući vlasnika etno parka, uz sam etno park, kao zaseban sprat. Veoma je komforan i sastoji se od spavaće sobe sa francuskom i pomoćnim ležajem, dnevnog boravka sa tri ležaja, čajne kuhinje, lođe sa svetlarnikom i lepim vidikovcem, balkona, kupatila sa tuš kabinom. Opremnjen je klimom, centralnim grejanjem, kablovskom TV i internetom. Kategorisan je sa četiri zvezdice i Sertifikatom ECEAT-a, za inostrane goste.

Planinarski kamp
Pored apartmana gosti u Terzića avliji mogu boraviti i u kampu, bilo u sosptevnim ili iznajmljenim šatorima u etno parku. Kamp je opremljen priključcima za električnu energiju, mokrim čvorovima sa tuš kabinama, kao i kuhinjom ukoliko gosti sami žele spremati hranu. Od etno parka kreću sve četiri kružne markirane staze za pešačenje a planinari mogu na istom mestu dobiti i pečati od najznačajnijih turističkih objekata na stazama – Terzića avlija, vrh Gradina i Potpećka pećina.

Prodavnica suvenira
Prodavnica suvenira u etno parku opremljena je velikim brojem suvenira koji karakterišu selo Zlakusu, užički kraj i Srbiju. U ponudi su proizvodi starih zanata, grnčarija, tkanice, liciderski proizvodi, tradicionalna nošnja, ručni proizvodi, rukotvorine, umetnički radovi i slično.

Vajat-brvnara
Drveni objekat star više od 100 godina koji je bio sastavni deo okućnice i služio za mladence. Sadrži četiri kreveta (dva na sprat) opremljena slamaricama a namenjen je za prenoćišta u letnjim mesecima za goste kojima je omiljen avanturizam.

Letnja pozornica
U sklopu etno parka je i letnja pozornica na kojoj se održavaju brojna kulturna dešavanja, koncerti, predstave, književne večeri i promocije. Često za organizovane turističke posete priređuju se i mini foklorni koncerti Etno udruženja Zavičaj. Etno park Terzića avlija je i domaćin manifestacije „Zlakusa u pesmi i igri“, festivala „Raspevana avlija“, međunarodnog eko-kampa, Srpskog prela, Uskršnjeg koncerta, Užičke biciklijade, planinarskih tabora, Noć muzeja i drugih manifestacija. (danubeogradu.rs)

»»» Fotografije «««

Jedan komentar

  1. Lep predah mozete da napravite ako krenete do Zlatibora. Nije daleko od glavnog puta, uz posetu Etno selu mozete i da posetite Potpecku pecinu, koja je u blizini.