Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Šta moraš da uradiš u Beogradu na kraju leta
A kad prođe leto u Beogradu...
A kad prođe leto u Beogradu...

Šta moraš da uradiš u Beogradu na kraju leta

Bliži se 1. septembar. Leto u Beogradu polako će postati oblak (lepih) uspomena. Surova realnost, koju smo potiskivali dok nas je leto omamljivalo, polako izlazi na površinu.

Dok ponovo ne počnemo da se rvemo sa životom u Srbiji, administracijom, kolektivnom apatijom, za trenutak ćemo da se posvetimo sebi. Zaključićemo da smo se previše opustili i da imamo malo vremena do početka doba (pro)slava. Pogledaćemo se u ogledalo i počeće da pište, zvone, vrište alarmi na sve strane! Moramo da se posvetimo samo sebi, a ne računima, političarima i drugim negativnostima koje nas okružuju u Beogradu.

Dakle, šta moraš da uradiš za sebe pod hitno?!

Pij manje

Srećom, još jedan odličan Belgrade Beer Fest je prošao. Potencijalnu opasnost predstavljaju novi koncerti, dobre klupske svirke i žurke po klubovima od 1. oktobra. Dakle, imamo vremena za detoksikaciju na pretek. Pij više – vode!

Prestani da pušiš

To ponavljamo onom u ogledalu na svakih nekoliko meseci. Ili jesi – ili nisi. Sigurno će bar jedna persona u bližoj okolini da se oduševi ako uspeš u nameri. Da li je potrebno da pomenemo šta dobiješ bez pušenja cigareta posle samo nekoliko nedelja? Da! Zdravija pluća, čistiji/svetliji ten, lepše zube i prste; izaći ćeš iz magle, mirisaćeš…

Idi u teretanu

Teško je odlučiti se za teretanu, pogotovo kad nemaš društvo. Ako uspeš u nameri, nikako ne treniraj samostalno, već potraži od znalaca za tebe odgovarajući program. Nije poenta u mišićima, već u sportskom duhu. Može i trčanje po parku, plivanje u bazenu… ma, može i svakodnevno šetanje. Sedenje ubija!

Smršaj

Dijete su prevaziđene – bar one klasične. Protiv masnih naslaga možeš da se boriš postepeno ali moraš da budeš disciplinovan. Npr, nemoj da jedeš hleb. Zaboravi gazirane napitke. Nemoj da jedeš posle osam uveče. Budi umeren. Pij vodu! Šetaj, trči, plivaj! Sedenje ubija!

Uđi u formu

Zbog koncentracije na poslu. Zbog dobrog raspoloženja. Zbog dobrog seksa. Zbog dobrog zdravlja. Zbog lepših snova. Zbog dužeg života. Zbog igranja u diskoteci. Zbog lakše detoksikacije.

Nađi (novi) posao

Promena je dobra. Jeste, u Srbiji nema posla. (1) Ako već imaš posao, a nesrećan si – učini posao zabavnim dok tražiš novi posao. (2) Ako nemaš posao – razmisli dobro zašto ga nemaš, više se trudi da ga pronađeš, a razmisli i o drugoj struci. Prestani da kukaš jer niko neće da te zaposli ako na prvi pogled vidi da si nesrećan i nesređen!

Vrati dugove

… Makar radio poslove koji su „ispod časti“. Ali nemoj da samo menjaš zajmodavce, to jest da pozajmiš od drugog da bi vratio prvom. I podsećamo na zlatna pravila: ne pozajmljuj od prijatelja; ako već zajmiš – vrati na vreme, u istoj valuti; ne pravi se lud.

Život je lep, kako bi rekao pesnik opisujući lepotu života.
Život je lep, kako bi rekao pesnik opisujući lepotu života.

Uštedi pare

Pij manje, prestani da pušiš, trči po parku, manje jedi, nađi (novi) posao, ali i kupuj samo ono što ti je potrebno. Budi racionalniji: npr. kad kupiš jednu čokoladu, nemoj da pojedeš 300 grama za 15 minuta – dovoljna je jedna kockica dnevno! Obrati pažnju na popuste u prodavnicama. Odvajaj onoliko koliko možeš od svakog džeparca, honorara ili plate. Dinar po dinar…

Pomozi drugima

Uradi nešto za porodicu što ne očekuju. Ili za daljeg rođaka. Pomozi drugaru pri selidbi. Daj krv. Odnesi staru odeću u Crveni krst Beograda. Volontiraj. Organizuj radnu akciju u svojoj ulici. Posadi cvet… drvo. Recikliraj.

Zaljubi se

Hm. Ovo je trebalo da bude na vrhu teksta. Uvek je dobro kad se čovek zaljubi. Ozariš se. I sve ti je pod konac. I tačka!

Idi na putovanje

Da, da, znamo: teška su vremena, počinje nova školska godina, nemaš više ni dan od godišnjeg odmora. Ali – kad kažemo „putovanje“, ne mislimo na „letovanje“ ili „zimovanje“. Mislimo i na vikend. Izlet. Kreni rano ujutru – vrati se uveče. Idi u Vršac, Sremske Karlovce, na Rajac, Kosmaj, Frušku goru, Deliblatsku peščaru, do Markovačkog jezera…

Uživaj u životu

Smej se. Maštaj. Voli. Radi. Imaj hobi. Posadi drvo. Druži se. Uživaj u lepom danu, ali voli i kišu, košavu, sneg, mraz. Slušaj muziku. Napravi nešto: mačku od plastelina, šolju od gline, kutiju za nakit. Štrikaj. Organizuj demonstracije. Postani izumitelj. Druži se! (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.