Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Zdrava čokolada bez sećera – ne goji
Čokolada

Zdrava čokolada bez sećera – ne goji

Oduvek se mislilo kako čokolada i nije baš najzdravija poslastica i da posebno deci treba strogo ograničiti njeno kozumiranje.

Danas, zahvaljujući novom prirodnom zasladivaču koji je zamenio višestruko štetni beli šećer, čokolada ne da više nije štetna, nego je čak uvrštena u lekovite namirnice.

Oduvek je stručnjacima i proizvođačima bilo jasno da iz čokolade treba proterati šećer, ali to nije bio nimalo lak zadatak. U brojnim pokušajima da se naprave zdravi slatkiši u kojima će se zameniti šećer, uvek su se pojavljivali problemi. Ili bi naknadno bilo utvrđeno da te zamene imaju brojne neželjene efekte, ili čokolada sa tim dodatkom ne bi bila ni nalik pravoj čokoladi.

Sada je ta prepreka rešena. Otkriven je zaslađivač „maltitol“, piše prirodnoizdravo.com. Za ovaj zaslađivač je utvrđeno da je u svakom pogledu uspešna zamena za šećer. Tako je „izmišljena“ zdrava čokolada!

Ne samo da nije štetna, nego se i preporučuje u ishrani, čak i osobama sklonim gojaznosti i dijabetičarima. Tajna „maltitola“ je u tome što se sporo i nekompletno apsorbuje u organizmu. Zbog toga ne dovodi do naglog povećanja glukoze u krvi. Ima minimalne efekte na nivo šećera u krvi, i ne dovodi do pojačanog insulinskog odgovora.

Ovaj „šećer“ ima neverovatnu ugljenohidratnu vrednost – NULA!

Zbog praktično upola manje kalorijske vrednosti u odnosu na šećer, pogodan je u svim dijetama za redukciju telesne težine. Pritom, „maltitol“ ne doprinosi stvaranju karijesa, s obzirom da ne pogoduje razvoju bakterija.

Čokolada

Ranije su korišćeni zaslađivači koji nemaju fizičke i hemijske osobine šećera.Tek je ovaj učinio da čokolada postane dobra za svakog i bez ograničavanja količine koja se jede.

Njegovu vrednost i sigurnost kvaliteta potvrdili su najeminentniji svetski stručnjaci. Komisija za dodatke hrani, koja radi u okviru Svetske zdravstvene organizacije, ocenila je ovaj preparat kao izuzetno pouzdan, ne stavljajući bilo kakva ograničenja u njegovoj primeni, bilo da je reč o načinu ili količini prihvatljivog dnevnog unosa u organizam. To je, inače, najviša ocena koju ova komisija može da da nekom prehrambenom sastojku.

Godinama je najveći problem bio kako napraviti čokoladu koja će biti i za dijabetičare, posebno za dijabetičare tipa 2 (dijabetes melitus). Porast, naročito dijabetesa tipa 2, u celom svetu je toliko veliki, da se slobodno može govoriti o pandemiji ove bolesti. Za sve njih čokalada sa prirodnim zaslađivačem koji nije šećer i bez štetnog dejstva predstavlja pravo olakšanje. Zahvaljujući tome ne moraju da se lišavaju najbolje poslastice na svetu.

Čokolada sa visokim procentom kakaoa ima i takozvani „pozitivan holesterol“, kao recimo maslinovo ulje, pa se slobodno može smatrati visoko preporučljivom namirnicom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.