Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Beogradski gastro festival 2014, od 17. do 19. oktobra
Beogradski gastro festival

Beogradski gastro festival 2014, od 17. do 19. oktobra

U hali 5 Beogradskog sajma od 17. do 19. oktobra biće održan prvi Beogradski gastro festival u organizaciji Kulinarske federacije Srbije i Diplomatske asocijacije Srbije.

Kulinarska federacija Srbije saopštila je da će Beogradski gastro fest, zbog održavanja vojne parade u Beogradu, umesto 16. oktobra, biti otvoren dan kasnije, 17. oktobra.

Najvedi gastronomski spektakl u regionu, Beogradski gastro festival, objedinjuje četiri manifestacije: Balkan Culinary Cup, Big Master, Balkan Chilli Festival i Expo.

III Balkan Culinary Cup

Veliko međunarodno takmičenje okupiće 500 vrhunskih profesionalaca iz dvadesetak zemalja. Po treći put u Beogradu najbolji kuvari i poslastičari odmeriće snage i razmeniti iskustva na vrhunskom gastronomskom šampionatu.

Licencirane sudije WACS (svetske asocijacije šefova kuvara koja okuplja 12 miliona članova) izabraće najbolje pojedince i timove u 27 kategorija.

Tokom takmičenja po prvi put biće selektovana reprezentacija Srbije koja će predstavljati našu zemlju na svetskim takmičenjima u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

Otvaranju prethodi smotra i defile svih učesnika Kupa ispred Skupštine grada Beograda. Svečano otvaranje biće upriličeno na Beogradskom sajmu, a svečano zatvaranje u Skupštini grada Beograda.

Ovo je prilika za promociju naše gastronomije i zemlje u svetu jer svaka zemlja dovodi svoje novinare. Samo iz Rusije dolazi grupa od deset novinara koji će se isključivo baviti specifičnim proizvodima i brendovima Srbije sa ciljem da promovišu našu zemlju u Rusiji. Tokom boravka za sve novinare i predsednike udruženja biće organizovano turističko razgledanje Beograda i okoline.

II Big Master

Beogradski internacionalni gastronomski master je obrazovna i poslovna manifestacija namenjena svim zainteresovanim HoReCa stručnjacima i profesionalcima.

Master class prezentacije i predavanja biće posvećeni prenošenju najsavremenijih iskustava i znanja. Izdvaja se master class tima jednog od najpoznatijih svetskih šefova kuvara, Gordona Remzija.

Gastonomske panel diskusije, promocije stručnih knjiga (Stevo Karapandža, Milovan Mido Stojanović i drugi) i zabavne kuvarske radionice (Lepi Brka kuva sa decom) deo su bogatog programa ovog projekta.

Beogradski gastro festival

II Balkan Chilli Festival

Diplomatska asocijacija Srbije organizuje jedinstveni food show posvećen ljutim jelima. Kroz interaktivne i praktične demonstracije biće prikazana priprema, serviranje i dekoracija specijaliteta.

Organizator takođe ima i jedan važan cilj – da podstakne proizvodnju chilli paprike u Srbiji, stoga je ovoga puta slogan Chilli Festivala „Od semena do tanjira“.

Učesnici festivala su mnogobrojne ambasade u Srbiji koje će predstaviti raznovrsna ljuta jela iz svojih zemalja i na taj način omogućiti publici uzbudljivo putovanje kroz svetsku „čili gastronomiju“.

Expo

U cilju popularizacije kulinarske kulture poseban deo manifestacije Beogradski gastro festival biće posvećen privlačenju i animiranju širokog kruga ljubitelja gastronomije.

Bogat izbor veoma kvalitetne hrane i pića, vina i rakija i kulinarske opreme biće predstavljen posetiocima, kao i nacionalni gastro suveniri, poslastice i delikatesi po povoljnim cenama. Tu su i nezaobilazne degustracije nacionalnih i internacionalnih jela, vina i rakije domaćih proizvođača. (danubeogradu.rs)