Naslovna » Izlasci » Festivali » II Balkan Cheese Festival, 11. i 12. oktobra
Balkan Cheese Festival
Balkan Cheese Festival

II Balkan Cheese Festival, 11. i 12. oktobra

Ovog vikenda, 11. i 12. oktobra, u Mikser House-u, održava se drugi Balkan Cheese Festival – prodajna izložba autohtonih sireva Balkana.

Posle veoma uspešnog prvog Balkan Cheese Festivala održanog u januaru ove godine, ova manifestacija će ponovo široj publici predstaviti autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukazati na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Na festivalu će se predstaviti tridesetak proizvođača sireva iz Srbije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, a ovoga puta će se predstaviti i specijalni gost iz Velike Britanije – „Wensleydale Cheese“.

Posetioci će moći da probaju retke vrste sireva i steknu znanja o korišćenju ove namirnice i na sedam nesvakidašnjih kulinarskih radionica, kao i da saznaju kako na najbolji način da upare sir i vino i istraže mirise balkanskih vina na šest različitih radionica koje vode iskusni somelijeri iz udruženja SERSA.

U subotu, Aleksandar Zahorjanski iz „Kalemegdanske terase“ otvara gastro kutak drugog Balkan Cheese Festival-a u 13.00, dok će u 15.00 Aleksandra Stefanović, autor gastro-bloga Porodične gastronomije, povesti posetioce na hedonističko putovanje kroz male i velike zalogaje sa sirom. Zdrave obroke sa sirom u 17.00 pravi Nada Ličina iz udruženja „Na putu zdravlja“, a u 19.00 ljubitelje sira očekuje radionica u organizaciji „Gastro Mag-a“.

U nedelju od 13.00, Nemanja Kolarac, šef kuhinje restorana „Mentalitet“ demonstrira potpuno nove načine forme i načine prezentovanja tanjira sireva; u 15.00 će suši majstori Dejan Ribarić i Zlatko Nizančević iz restorana „TWO for U“ pravi neobičan i naizgled nemogući spoj tradicionalne azijske hrane i sireva, dok će dva sata kasnije Nebojša Anđelković, predavač na kursevima „Il Primo“ škole kuvanja, prikazati specijalno osmišljeni meni inspirisan sirevima.

Balkan Cheese Festivala biće otvoren od 12.00 do 22.00 u subotu i od 11.00 do 20.00 u nedelju. Cena jednodnevne ulaznice je 350 dinara, od kojih se 150 dinara koristi kao vaučer za kupovinu proizvoda od izlagača na festivalu ili kao ulaznica na radionice „Vinski bonton“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.