Naslovna » Izlasci » Festivali » II Balkan Cheese Festival, 11. i 12. oktobra
Balkan Cheese Festival
Balkan Cheese Festival

II Balkan Cheese Festival, 11. i 12. oktobra

Ovog vikenda, 11. i 12. oktobra, u Mikser House-u, održava se drugi Balkan Cheese Festival – prodajna izložba autohtonih sireva Balkana.

Posle veoma uspešnog prvog Balkan Cheese Festivala održanog u januaru ove godine, ova manifestacija će ponovo široj publici predstaviti autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukazati na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Na festivalu će se predstaviti tridesetak proizvođača sireva iz Srbije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, a ovoga puta će se predstaviti i specijalni gost iz Velike Britanije – „Wensleydale Cheese“.

Posetioci će moći da probaju retke vrste sireva i steknu znanja o korišćenju ove namirnice i na sedam nesvakidašnjih kulinarskih radionica, kao i da saznaju kako na najbolji način da upare sir i vino i istraže mirise balkanskih vina na šest različitih radionica koje vode iskusni somelijeri iz udruženja SERSA.

U subotu, Aleksandar Zahorjanski iz „Kalemegdanske terase“ otvara gastro kutak drugog Balkan Cheese Festival-a u 13.00, dok će u 15.00 Aleksandra Stefanović, autor gastro-bloga Porodične gastronomije, povesti posetioce na hedonističko putovanje kroz male i velike zalogaje sa sirom. Zdrave obroke sa sirom u 17.00 pravi Nada Ličina iz udruženja „Na putu zdravlja“, a u 19.00 ljubitelje sira očekuje radionica u organizaciji „Gastro Mag-a“.

U nedelju od 13.00, Nemanja Kolarac, šef kuhinje restorana „Mentalitet“ demonstrira potpuno nove načine forme i načine prezentovanja tanjira sireva; u 15.00 će suši majstori Dejan Ribarić i Zlatko Nizančević iz restorana „TWO for U“ pravi neobičan i naizgled nemogući spoj tradicionalne azijske hrane i sireva, dok će dva sata kasnije Nebojša Anđelković, predavač na kursevima „Il Primo“ škole kuvanja, prikazati specijalno osmišljeni meni inspirisan sirevima.

Balkan Cheese Festivala biće otvoren od 12.00 do 22.00 u subotu i od 11.00 do 20.00 u nedelju. Cena jednodnevne ulaznice je 350 dinara, od kojih se 150 dinara koristi kao vaučer za kupovinu proizvoda od izlagača na festivalu ili kao ulaznica na radionice „Vinski bonton“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.