Naslovna » Avio karte » Destinacije » Brisel – prestonica Evrope
Brisel – prestonica Evrope

Brisel – prestonica Evrope

Evropljani su izabrali Brisel za sedište najznačajnijih organizacija i institucija Evropske unije i to nije slučajno.

Glavni i najveći grad Kraljevine Belgije sjedinjuje u sebi najbolje od evropske istorije i kulture. Za više od hiljadu međunarodnih organizacija glavna adresa je, takođe, Brisel, što ga čini drugim gradom po broju diplomata u svetu.

Hoteli i atrakcije

Frekvencija poslovnih dolazaka razlog je postojanja izuzetno luksuznih i modernih hotela u najužem centru grada.

Pored ekskluzivne ponude u briselskim hotelima Stanhope, Royal Windsor, Steigenberger Grandhotel, tu su i Radisson Blu Royal, Hotel The Dominican, Marriott, ali i skromniji smeštaj, takođe u centru, u hotelima Saint Nicolas, Marivaux, Welcome…

Grand Plejs, okružen najznačajnijim gradskim zdanjima baroknih fasada, sa kraja XVII veka, jedan je od najlepših trgova Evrope. U neposrednoj blizini su znamenitosti koje su postali simboli grada – Maneken Pis i gotska katedrala Sveti Mihail i Gudula.

Brisel – prestonica Evrope

Kraljevski muzej lepih umetnosti, Muzej muzičkih instrumenata, Muzej stripa, Muzej čokolade… samo su neki od 70 briselskih muzeja. Palata pravde sa zlatnom kupolom na brdu iznad grada i Kraljevska palata (rezidencija belgijskog kralja otvorena za javnost) u centru Brisela najmonumentalnije su građevine iz prošlih vekova.

Tu je i originalna konstrukcija Atomijum sa tematskim parkom Mini Evropa, a lepo je videti i moderne zgrade institucija Evropske unije i posetiti Evropski parlament. Brisel je poznat po raskošnim parkovima, cveću, pivu, modi, umetnosti, čokoladi, dobroj atmosferi u klubovima, barovima i restoranima…

U velikim evropskim gradovima kakav je Brisel važi pravilo izbegavanja vrhunca turističke sezone (od juna do avgusta) zbog visokih cena smeštaja, gužvi i redova ispred najpopularnijih atrakcija.

Dnevne temperature u aprilu, maju, septembru i oktobru kreću se oko 17°C, pa su proleće i rana jesen, uz vansezonske popuste, doba godine u kojem se preporučuje poseta Briselu.

Avio karte Brisel

Iz Beograda za Brisel direktan let ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte je od 160 €, što je i najpovoljnija varijanta. Sa presedanjem u Cirihu, Beču ili Frankfurtu saobraćaju Swiss, Austrian Airlines i Lufthansa, uz cenu karte višu za 10-40 €.

Direktan let Beograd – Brisel traje dva sata i 25 minuta, a let Brisel – Beograd dva sata i deset minuta. Putovanje sa jednim presedanjem traje četiri ili više sati.

Aerodrom Brisel nalazi se 11 kilometara severoistočno od centra grada. Brisel je u istoj vremenskoj zoni sa Beogradom – vreme na časovnicima identično je u toku čitave godine. (danubeogradu.rs)

Brisel – prestonica Evrope

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.