Naslovna » Avio karte » Destinacije » Budimpešta – kraljica Dunava
Budimpešta

Budimpešta – kraljica Dunava

Budimpešta, kako joj i ime kaže, predstavlja dva grada u jednom – Budim i Peštu spajaju mostovi preko mirnog Dunava.

Glavni grad Mađarske poznat je po najlepšim primercima evropske arhitekture XIX veka, parkovima i širokim bulevarima Pešte, uskim ulicama Budima, pogledu sa brda Gelert…

Hoteli i atrakcije

Čini se da su se vlasnici svetskih hotelskh brendova trudili da baš u Budimpešti, „kraljici Dunava“, otvore svoje najluksuznije hotele.

Ekskluzivne i elegantne objekte lanaca Sofitel, Kempinski, Hilton, Corinthia, slede neznatno skromniji hoteli Nemzeti, Bohem Art, Parlament. Tu je i veliki broj pristupačnih siti-hotela, kao što su Thomas, Corvin, Unio, Star, Baross, u centru grada.

Trg heroja, na kojem su Umetnička dvorana, Muzej lepih umetnosti, spomenik Milenijum… pravo je mesto da se započne obilazak grada. Iza trga je prelepi Gradski park.

Bazilika Svetog Stefana, čuveni i najstariji Lančani most, budimski kompleks Tvrđave kraljevske palate u čijem kvartu su Mađarska nacionalna galerija, Muzej istorije Budimpešte, crkva Matijas, Ribarev bedem… Citadela i Statua slobode na brdu Gelert, Muzička akademija i Mađarska opera… samo su neki od reprezentativnih simbola mađarske prestonice.

Budimpešta

Preporuka za šoping, kafeterije i restorane je jednostavna – ulica Vaci. Tim pre što se od nje laganim hodom stiže na šetalište pored Dunava. Na obali reke je Parlament, jedan od najvećih i najlepših u Evropi, neogotsko zdanje čiji bogat enterijer obavezno treba videti.

Na dvadesetak kilometara od Budimpešte nalazi se Sentandreja, živopisni gradić umetnosti i kulture, u koji su se u XVI veku naselili Srbi.

Najbolje vreme za turističku posetu Budimpešti je proleće ili rana jesen, kada su temperature između 20 i 25°C. Letnjih 30°C obično je suviše toplo za celodnevne šetnje gradom, u kojem ima toliko toga da se vidi.

Zimski meseci su hladni i sivi, sa temperaturama oko 1°C, pa se u ovom periodu preporučuje obilazak muzeja i galerija. Uz obavezno opuštanje u nekom od brojnih termalnih kupatila, po kojima je grad poznat kao evropska spa prestonica.

Avio karte Budimpešta

Iz Beograda za Budimpeštu direktno saobraćaju avio-kompanije Air Serbia i Belavia Belarusian Airlines, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte je od 110 €. Zbog blizine Budimpešte direktan let je jedina opcija koju vredi uzeti u razmatranje.

Let Beograd – Budimpešta traje jedan sat i 15 minuta, a let Budimpešta – Beograd jedan sat i pet minuta. Međunarodni aerodrom „Ferenc List“ nalazi se 16 kilometara jugoistočno od centra grada.

Budimpešta je u istoj vremenskoj zoni sa Beogradom, pa je vreme na časovnicima u oba grada identično, tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Budimpešta

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.