Naslovna » Avio karte » Destinacije » Bukurešt – grad koji vredi otkriti
Bukurešt (foto: Shutterstock)
Bukurešt (foto: Shutterstock)

Bukurešt – grad koji vredi otkriti

Nepravedno zanemaren u udarnim ponudama turoperatora, Bukurešt, glavni grad Rumunije, nudi iskustvo prostranih parkova i avenija, lepih i vrednih zdanja, bogate i kompleksne istorije, klasične i savremene umetnosti.

Grad modernog duha novih generacija, dobrog provoda i zabave, univerzitetski centar, živi svoj preporod sa zadatkom da sačuva sve različitosti po kojima je jedinstven.

Hoteli i atrakcije

U Bukureštu se može odsesti u hotelima najviše svetske klase, kakvi su Athenee Palace Hilton, Epoque, Radisson Blu…

Nešto povoljniji sa izvanrednom ponudom su i Hotel Christina, K+K Hotel Elisabeta, Novotel, svi u centru grada. Udobni hoteli sa tri zvezdice Marshal, Opera, Capitol, Tempo, imaju značajno niže cene.

I pored različitih istorijskih i prirodnih nevolja, u Bukureštu, “malom Parizu” kako je između dva svetska rata nazivan, sačuvan je značajan broj reprezentativnih objekata.

Ulica Viktorija nudi susret sa mnogima od njih. U Bukureštu svakako treba videti čuvenu koncertnu dvoranu Rumunski Ateneum, crkvu Stavropolos, Nacionalni muzej umetnosti (nekada Kraljevska palata)…

Bukurešt (foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Tu su i Trijumfalna kapija, barokna Kantakuzino palata u kojoj je muzej Ežena Joneskua, Univerzitetska biblioteka, monumentalni Parlament – druga najveća administrativna zgrada na svetu, posle američkog Pentagona.

U gradu sa više od sto muzeja izdvaja se jedan – Muzej sela sa preko tri stotine drvenih kuća i drugih originalnih objekata koji potiču iz cele Rumunije. Jezero Ćišmiđiu u centru grada, okruženo istoimenim velikim parkovskim prostorom, pravo je mesto za odmor, a stara gradska četvrt Lipscani, sa originalnim građevinama, restoranima i prodavnicama, za uživanje i dobro raspoloženje.

Najbolje vreme za turističku posetu Bukureštu je kasno proleće, leto i rana jesen, kada su dnevne temperature između 23 i 28°C. Iako u toku letnjih meseci može da bude i veoma toplih dana, zimu i jesen u Bukureštu, sa snegom i temperaturama oko nule, svakako treba izbegavati.

Avio karte Bukurešt

Iz Beograda za Bukurešt direktne letove imaju avio-kompanije Air Serbia i Tarom, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte je od 120 €. Zbog blizine Bukurešta direktan let je jedina opcija koju vredi uzeti u razmatranje.

Let Beograd – Bukurešt traje jedan sat, a let Bukurešt – Beograd sat i deset minuta. Međunarodni aerodrom „Henri Coanda“, do kojeg saobraćaju avioni iz Beograda, nalazi se 15 kilometara severno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Bukurešt (foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.