Naslovna » Izlasci » Sport » Dan pešačenja u Beogradu, 22. marta
Dan pešačenja u Beogradu
Dan pešačenja u Beogradu

Dan pešačenja u Beogradu, 22. marta

Akcija Dan pešačenja u Beogradu biće održana 22. marta na sedam staza u srpskoj prestonici.

Na inicijativu Ministarstva omladine i sporta Planinarski savez Srbije (PSS) pokrenuo je program razvoja zdravih načina života u Srbiji rekreativno-sportskom disciplinom – pešačenjem, koji su podržali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za sport i omladinu.

– Cilj akcije je podizanje svesti građana o važnosti rekreacije u prirodi. Ovaj vid rekreacije veoma je popularan u svetu i deo je zdravog načina života. Zato se nadamo da će i kod nas dostići taj nivo. Akcija je nama značajna i zbog toga što više od polovine pešačkih ruta idu ili polaze u zaštićenim prirodnim dobrima – rekla je Nataša Petrušić, predstavnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ona je podsetila da se ovih dana obeležavaju i Svetski dan šuma i Dan voda, dva značajna datuma sa aspekta zaštite životne sredine, a da je akcija pešačenja jedan od načina da se oni obeleže.

Predsednik Planinarskog saveza Srbije, Boris Mičić, istakao je da je ovaj savez posebno posvećen prirodi, koju čuva, neguje i unapređuje. Prepoznajući potrebu da se rekreacija omasovi, savez je doneo odluku da se organizuje akcija pešačenja i za one koji nisu planinari.

Sedam beogradskih staza

Pripremljeno sedam staza u različitim krajevima Beograda i na izletištima u prirodi. To su Avala, Košutnjak, Miljakovačka šuma, Bojčinska šuma, Jajinci (Spomen-park) – Kumodraž, Zemun – Most Mihajla Pupina – Borča i Vinča – Ritopek.

Staze su duge od tri do osam kilometara, lake su, pristupačne i obeležene, a građani će imati pomoć vodiča. Polazak na pešačenje na svim stazama je u 10.00.

Građanima se preporučuje udobna odeća, prilagođena vremenskim uslovima, a za ovu priliku dobiće odštampanu brošuru pod nazivom „Mali vodič za pešačenje u Beogradu“. Više informacija može se dobiti na sajtovima www.pesacenje.rs i www.pss.rs.

Dan pešačenja u Beogradu podržavaju Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd, JP „Srbijašume“, ŠG „Beograd“, JKP „Zelenilo – Beograd“, te planinarski klubovi i društva Pobeda, Železničar, Balkan, Kopaonik, Josif Pančić, PTT, Dunav i Avala“. (Beoinfo)

Dan pešačenja u Beogradu - vodič

Jedan komentar

  1. Probajte da igrate Ingress, najbolja Å¡etnja ikada 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.