Naslovna » Avio karte » Destinacije » Istanbul – krstarenje istorijom
Istanbul

Istanbul – krstarenje istorijom

Istanbul je najveći grad u Turskoj, trgovačka i kulturna metropola na moreuzu Bosfor, jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta.

Nekadašnja prestonica rimskog, vizantijskog i otomanskog carstva fascinira bogatstvom istorijskog nasleđa, evropskog i orijentalnog, prošlosti i sadašnjosti.

Hoteli i atrakcije

Najluksuzniji istanbulski hoteli podsećaju na raskošne palate – Four Seasons na Bosforu i istoimeni na Sultanahmetu, Sura Hagia Sophia, Neorion, a tu su i moderni Hilton, InterContinental, Hyatt… U centru grada se nalazi i veliki broj odličnih hotela sa tri zvezdice, kao što su Osmanhan, Orient Express, Erboy, Basileus, World Heritage Hotel…

Aja Sofija, nekada crkva i džamija a danas muzej, i Topkapi palata, mesto odakle su četiri veka vladali moćni sultani Otomanskog carstva, nalaze se u starom delu Istanbula.

Ovaj kvart – Sultanahmet, izuzetna je i najinteresantnija gradska zona u kojoj su i Plava džamija, parkovi sa fontanama, Podzemna cisterna iz rimskog perioda, Arheološki muzej, Kapali čaršija (bazar sa oko četiri hiljade prodavnica), crkva-muzej Kora, Bazar začina…

Pogled na Bosforski most, Most Sultana Mehmeda II i azijsku stranu grada najlepši je sa vode ili šetališta na obali Bosfora, uz posetu restoranima, druženje i poznate turske specijalitete – kebab, pite, baklave.

Istanbul

Panoramu Istanbula u novom delu grada uokviruju neboderi, tu su Taksim skver, Muzej moderne umetnosti, ali i neka od najznačajnijih obeležja istorije grada – kula Galata, palata Dolmabahče, kvart oko Ortakoj džamije.

Pravo vreme za turistički obilazak Istanbula su meseci maj, septembar i oktobar, sa temperaturama između 20 i 25°C i povoljnijim cenama. Leta su topla, sa temperaturama oko 30°C, uz povećanu vlažnost koja pojačava vrelinu. Zime su hladne, sa maglom, kišama, pa čak i snegom. Sa dolaskom lepog vremena grad se nešto duže „zagreva“, pa prijatno postaje tek krajem aprila.

Avio karte Istanbul

Iz Beograda za Istanbul direktno saobraćaju avio-kompanije Air Serbia, Turkish Airlines i Pegasus Airlines sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd.

Cena povratne karte kreće se od 122 € i približno je ista kod srpskog i turskih avio-prevoznika. Putovanja sa presedanjem traju značajno duže i koštaju više, pa ih ne treba razmatrati.

Let Beograd – Istanbul traje jedan sat i 35 minuta, a let Istanbul – Beograd jedan sat i četrdeset minuta.

Međunarodni aerodrom Ataturk nalazi se oko 14 kilometara jugozapadno od centra grada, a Međunarodni aerodrom Sabiha Gokčen, do kojeg leti kompanija Pegasus Airlines, oko 31 kilometar jugoistočno od Istanbula. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je +1 sat tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Istanbul

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.