Naslovna » BG špijun » Destinacije » London je uvek „in“
London

London je uvek „in“

Glavni grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, London, globalna je metropola.

Grad na reci Temzi, osnovan pre oko dve hiljade godina i poznat po tradiciji i dobroj energiji, jedan je od najznačajnijih svetskih centara finansija, trgovine, kulture, obrazovanja, sporta, mode…

Hoteli i atrakcije

Više od hiljadu hotela na raspolaganju je gostima Londona, a svaki od najpoznatijih brendova – Hilton, Radisson, Novotel, Holiday Inn… u britanskoj prestonici ima više od deset objekata.

Tu su i raskošni Sofitel St. James, Hotel 41, Savoy, Goring, Ritz… Hoteli srednje klase kao što su London House, Belgrave, Alhambra, ili objekti lanaca Premier Inn, Ibis, Best Western, takođe se mogu pronaći na dobrim lokacijama.

Londonske znamenitosti uglavnom su dobro poznate sa ekrana i fotografija, ali je pravo zadovoljstvo videti ih uživo.

London

Zgrade Parlamenta sa Vestminsterskom opatijom i Big Benom, London Tauer i most-tvrđava Tauer Bridž, Katedrala Svetog Pavla, trg Pikadili Sirkus, Trafalgar skver, Milenijumski točak ili Londonsko oko, Bakingemska palata… samo su neke od najatraktivnijih.

London je poznat po galerijama i muzejima sa bogatim kolekcijama, a u gotovo svim najznačajnijim – Britanski muzej, Nacionalna galerija, Galerija Tejt, Muzej Viktorije i Alberta… ulaz je besplatan.

Izuzetak je Muzej voštanih figura Madam Tiso, koji svakako vredi videti.

U Londonu je obavezna poseta pabovima, predah u kraljevskim parkovima i, pre svega, šoping. Robnom kućom Herods, jednom od najpoznatijih na svetu, dovoljno je prošetati, a kupovina se preporučuje u ulicama Oksford, Ridžent, Bond…

Najbolje vreme za turističku posetu Londonu su proleće i leto, kada su negovani parkovi sa zelenilom i cvećem najlepši, a temperature se kreću između 20 i 25°C.

Ovo je i vrh turističke sezone, pa se mora računati na značajno više cene. London zimi sa prosečnom temperaturom oko 7°C nije preterano hladan, ali kiša i magla mogu da pokvare uživanje u obilasku grada.

Avio karte London

Iz Beograda za London direktne letove ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd.

Cena povratne karte je od 270 €, a za vreme akcija avio karte mogu da se kupe i po ceni od oko 180 €. Iz svih evropskih centara odvija se redovan avio-saobraćaj do Londona, pa su moguće brojne opcije putovanja iz Beograda sa presedanjem.

Uz najpovoljnije aranžmane može se uštedeti oko 70 €.

Direktan let Beograd – London traje tri sata, a let London – Beograd dva sata i 40 minuta. Sa jednim presedanjem, putovanje u jednom smeru traje najmanje jedan sat duže.

Međunarodni aerodrom Hitrou, do kojeg saobraćaju avioni na direktnom letu iz Beograda, nalazi se 24 kilometara zapadno od centra grada. Vremenska razlika u odnosu na Beograd je -1 sat, tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

London

Uređuje: Katarina Vidaković