Naslovna » Avio karte » Destinacije » Varšava – grad sirene sa Visle
Varšava

Varšava – grad sirene sa Visle

Poljska prestonica, Varšava, ubrzano napreduje prema poziciji koju je u prošlim vekovima zauzimala.

Čvorište susreta istoka i zapada Evrope, veliki poslovni, trgovački i saobraćajni centar od XIV do XX veka… u Drugom svetskom ratu bio je u potpunosti razoren.

Legenda kaže, međutim, da Varšavu čuva sirena sa reke Visle, simbol grada od njegovog osnivanja.

Hoteli i atrakcije

Varšava nudi smeštaj u luksuznim hotelima najboljih svetskih brendova – Sheraton, Hilton, InterContinental, Radisson Blu, Sofitel… u samom centru grada.

Tu su i raskošni objekti Polonia Palace i Bristol, ali i jednostavni Metropol i šarmantni Castle Inn u starom delu Varšave, po pristupačnim cenama.

Poljaci su uspeli da u Varšavi sve u ratu porušeno ponovo izgrade. Obilazak grada zato treba početi u starom delu – Stare mjasto, u kojem su Kraljevski zamak, gotska crkva Svetog Jana, tvrđava Barbikan, Starogradski trg, popločane ulice, živopisne fasade kuća, kafeterije, restorani, turisti…

Varšava

Zatim treba proći ulicom Kraljevski put, a tu su Crkva Svete Ane, Crkva Svetog Srca (sa sahranjenim Šopenovim srcem), Nacionalni muzej, palate, Akademija nauka, zamak Ujazdov…

I na kraju – kompleks Lazjenki sa vrtovima i grandioznom Palatom na vodi iz XVIII veka, i nešto dalji Vilanov koji nazivaju „poljski Versaj“. Modernom Varšavom dominiraju neboderi, avenije, Palata kulture i nauke – najviša zgrada u Poljskoj, sa vidikovcem, kafeima i prodavnicama na vrhu, u kojoj su i pozorišta, bioskopske dvorane i Muzej tehnike.

Varšava ima bogat noćni život, brojne festivale na otvorenom, prostrane trgove i parkove, Šopena kao inspiraciju za muzičke i kulturne svečanosti…

Najbolje vreme za posetu Varšavi je kasno proleće, leto i rana jesen, kada su dnevne temperature između 22 i 30°C. Zime su veoma hladne, sa snegom i prosečnim dnevnim temperaturama oko 0°C, pa se turistička poseta u ovo doba godine ne preporučuje.

Avio karte Varšava

Iz Beograda za Varšavu direktne letove imaju avio-kompanije Air Serbia i LOT Polish Airlines, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd.

Cena povratne karte kod srpskog avio-prevoznika kreće se od 110 €, a kod poljskog od 160 €. Cene letova sa presedanjem u Cirihu, Frankfurtu, Beču, sa avio-kompanijama Swiss International Airlines, Lufthansa ili Austrian Airlines iznose od 180 € pa naviše.

Let između Beograda i Varšave traje jedan sat i četrdeset minuta, a sa presedanjem, u jednom pravcu najmanje četiri sata.

Međunarodni aerodrom „Frederik Šopen“ nalazi se deset kilometara od centra grada.

Varšava i Beograd su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Varšava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.