Naslovna » Izlasci » Zeleno prolećno čišćenje stana
Zeleno prolećno čišćenje stana
Zeleno prolećno čišćenje stana

Zeleno prolećno čišćenje stana

Zeleno prolećno čišćenje stana u Beogradu nije samo zeleno zbog proleća. Potrebno je Beogradu, i svima nama.

Zeleno čišćenje je sasvim precizan termin i podrazumeva održavanje stana, kuće ili radnog prostora sredstvima koja ne ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Poznato je da proizvodi kućne hemije, kako se najčešće nazivaju, sadrže reaktivne i toksične sastojke. U većim količinama i kod osetljivih osoba oni mogu da izazovu respiratorne probleme, alergijske, kožne i druge reakcije.

Posebno su štetni kada se udišu njihova isparenja. Ispuštene putem otpadnih voda u reke, ove supstance ugrožavaju živi svet, a kako nisu biorazgradive talože se, zadržavaju i njihova koncentracija raste.

Pređimo, dakle, na zeleno čišćenje

Zeleni proizvodi za održavanje čistoće mogu da se kupe u prodavnicama i obično su obeleženi kao eco-friendly.

Pravo je zadovoljstvo, međutim, pripremiti ih u svom domu iz najmaje dva razloga – prvo, samo tada tačno znamo šta oni sadrže i drugo, ne manje bitno – ovako pripremljena sredstva za higijenu su nekoliko puta jeftinija.

Sastojci su jednostavni – bikarbona soda, boraks, belo vinsko sirće, sok od limuna, maslinovo ulje…

I naše bake su znale…

Prozorska stakla zasijaće posle čišćenja tečnošću napravljenom od dve do tri šolje vode i četvrtine šolje sirćeta.

Umesto sirćeta u vodu se može dodati manja količina limunovog soka. Potrebno je samo još posušiti pamučnom krpom.

Kombinacija sode bikarbone i sirćeta odlična je i za održavanje kupatila. Boraks je dezinficijens, preporučljiv za pločice, kadu, tuš-kabine…

U slivnik u kuhinji obavezno jednom nedeljno treba sipati ključalu vodu, kako bi se rastvorile masnoće. Dobro je, s vremena na vreme, sipati i mešavinu od pola šolje sirćeta i pola šolje bikarbone sode.

Ili pola šolje soli, pola šolje bikarbone sode i šest šolja ključale vode. Potrebno je sačekati nekoliko sati, a zatim isprati jakim mlazom vode.

Kombinacija maslinovog ulja i sirćeta za prolećne salate dobro će poslužiti i za zeleno čišćenje drvenih podova i nameštaja.

Odnos ova dva sastojka zavisi od kvaliteta i vrste drveta i vrste zaštite, pa je potrebno napraviti test na maloj površini.

Za nameštaj se može probati mešavina jedne šolje sirćeta i jedne kafene kašičice ulja, a za podove je nekada dovoljno u tri i po litra tople vode dodati četvrtinu šolje sirćeta.

Redovno zeleno čišćenje prostora u potpunosti će ukloniti i sve neprijatne mirise.

Važna napomena: Neki od navedenih proizvoda nisu bezbedni ukoliko se progutaju u većim količinama, pa ih obavezno treba držati dalje od dece i kućnih ljubimaca. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.