Fotografije Beograda
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Fotografije Beograda – mobilnim telefonom

Fotografije Beograda – mobilnim telefonom

Vreme je za prolećne fotografije Beograda. Mobilni telefoni su sa nama i spremni, a gradskim vizurama, ulicama i detaljima, kada je nebo plavo, parkovi intenzivno zeleni, a vazduh prijatno topao, retko ko da može da odoli.

Dovoljan je samo trenutak pažnje i klik – fotka je tu. Da li baš sve izgleda onako kako očekujemo proverićemo odmah ili kasnije kod kuće.

Činjenica je, svi znamo iz ličnog iskustva, da su neke fotografije snimljene mobilnim telefonom prava remek dela svetlosti, kompozicije i atmosfere, dok neke, često baš one do kojih nam je stalo – mogu odmah da „idu u kantu“.

Dobro je zato znati šta o svemu misle profesionalni fotografi i koje savete daju amaterima koji fotografišu – mobilnim telefonom.

Učiti i fotografisati – što više to bolje

Prvo i najvažnije – potrebno je upoznati kameru mobilnog telefona – pročitati uputstvo, testirati je i zaključiti za koje uslove je najbolja (noćni snimci, na primer, sa nekim modelima nikako neće moći da budu zadovoljavajući).

Telefon treba držati sa obe ruke, kao foto-aparat, kako bi bio stabilniji. Sočivo treba da bude čisto, što se obično zaboravlja.
Ne koristiti zum. Približiti se objektu maksimalno i ne pasti u iskušenje zumiranja veoma je važno, kažu stručnjaci.

Još jedno iskušenje koje može da upropasti fotografiju su filteri. Dobro je imati elementarno znanje o obradi fotografije na kompjuteru, čime se može ponešto dodati ili oduzeti, a originalni snimak treba da bude što neutralniji i kvalitetniji.

Konkretni predlozi

U gradu se izvanredni efekti mogu postići fotografisanjem velikih staklenih površina na zgradama, na kojima se vidi odraz okruženja. Slično je i sa senkama kada je dan sunčan, posebno u rano jutro i kasno popodne.

Mobilni telefoni su pogodni za izbor originalnih uglova snimanja.

Dobru fotografiju čini svetlost koja stvara poseban doživljaj, pa treba razmisliti o tome i naučiti posmatranje osvetljenosti prostora na nov način.

Lepo je eksperimentisati sa različitim temama (panorama, makro, portret…) i pratiti rezultate.

Deljenje najboljih fotografija na društvenim mrežama se podrazumeva. (danubeogradu.rs)

Fotografije Beograda