Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Uskrs: Napravite Faberže jaje
Faberže jaje (foto: Wikipedia / Mihail Ovčinnikov)
Faberže jaje (foto: Wikipedia / Mihail Ovčinnikov)

Uskrs: Napravite Faberže jaje

Od obilja saveta vezanih za svečano obeležavanje velikog praznika Hristovog Vaskrsenja najčešće se izaberu oni nasleđeni. Zato, napravite Faberže jaje!

Imajući u vidu, međutim, koliko radosti i dobrog raspoloženja donose dani Vaskrsa, može se pokušati još nešto – izrada sopstvenog posebno ukrašenog jajeta, inspirisanog Faberžeovim radom.

Kratka istorija Faberže jaja

Prvo Faberže jaje je umetničko uskršnje jaje, koje je u radionici Petera Karla Faberžea napravljeno za ruskog cara Aleksandra Trećeg 1885. godine, od zlata i dragog kamenja.

Do 1917. godine za cara Aleksandra, i kasnije cara Nikolaja Drugog, izrađeno je oko 50 Faberže jaja, koje su oni poklanjali svojim suprugama i majkama.

Posle „carske kolekcije“ i revolucije u toku koje je morala da napusti Rusiju, radionica Faberže je nekoliko puta menjala vlasnike, ali je zadržala, kao ekskluzivne, proizvode na temu skupocenog jajeta.

Uskršnja jaja

Kreativnost nema granice

Za pravljenje ukrašenog uskršnjeg jajeta po uzoru na Faberže jaja može se iskoristiti obično jaje, koje se prethodno opere, probuši debljom zihernadlom na vrhu i na dnu, otvor pomoću iste zihernadle pažljivo proširi, a zatim se snažno dune kako bi se sadržaj istisnuo napolje.

Posle ovoga ljuska se dobro ispere mlazom vode. Kroz dva otvora se zatim može provući drveni štapić sa gumicama na vrhu, na kojem se jaje drži u toku farbanja.

Ukoliko korišćenje ljuske jajeta izgleda komplikovano, može se upotrebiti i drveno jaje kao osnova.

Dobro je na internetu pogledati kako izgledaju originalna Faberžeova jaja, koja mogu da posluže kao početna inspiracija, ili čak model za kopiranje.

Jaje bi trebalo da izgleda luksuzno i elegantno. Perlice, izrezane široke gumice za tegle, dekorativne šljokice, svetlucava sjajna šminka, ukrasne trake, marker-flomasteri, tempera i druge boje, lak i lak za nokte i obavezan lepak su samo neki od rekvizita za ukrašavanje.

Za postolje za jaje može da posluži unutrašnja kartonska tuba od papirnih ubrusa. Pošto se preseče i po potrebi raseče i smanji joj se obim i nju treba obložiti sjajnim ili trakama od pliša.

Faberže jaje posle „čuvarkuće“

Običaj farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja deo je hrišćanske vere i tradicije koji je u svakoj porodici ritual od posebnog značaja.

Faberže uskršnje jaje, naravno, nije zamena za „čuvarkuću“ – prvo ofarbano crveno jaje, koje se čuva do narednog Uskrsa.

Ono je samo način da se dodatno uživa u praznicima i u narednim mesecima i godinama pri svakom pogledu na rezultat uskršnjeg kreativnog truda. (danubeogradu.rs)

Uskršnje jaje
Uskršnje jaje