Naslovna » BG špijun » Destinacije » Ljubljana – zmaj sa evropskim šarmom
Ljubljana

Ljubljana – zmaj sa evropskim šarmom

Glavni i najveći grad Slovenije, Ljubljana, kombinuje osobine centralne i alpske Evrope sa tragovima Mediterana.

U Ljubljani je sve smešteno na malom prostoru – srednjovekovni zamak, barokna arhitektura, turistički brodovi na reci, parkovi, poslovni duh, kultura, kafeterije, gastronomski specijaliteti, dobra vina…

Hoteli i atrakcije

Luksuzni Hotel Cubo i Hotel Antiq Palace nalaze se na idealnoj lokaciji nedaleko od starog grada, tu su i izvanredni Grand Hotel Union i moderni Vander Urbani Resort, Hotel Lev…

U Ljubljani se može odsesti i u udobnim hotelima sa tri zvezdice u samom centru grada kao što su Central, City Hotel, Emonec.

Zmajski most na reci Ljubljanici je najbolje mesto da se započne obilazak grada, vide četiri zelena zmaja koja most ukrašavaju i čuje legenda o zmaju, simbolu Ljubljane, koji je nedaleko odavde sačekao Argonaute.

Ljubljanski grad (tvrđava) na uzvišenju u centru Ljubljane je zamak do kojeg se stiže žičarom. Tu su i toranj sa satom, Virtuelni muzej i najlepši pogled na grad i Alpe u daljini. Zatim treba obići Prešernov trg na kojem su Franjevačka crkva i spomenik Prešernu.

Posebno su lepi centralni gradski most Tromostovje, Ursulina crkva Svete Trojice, Robova fontana, Katedrala Svetog Nikole, Magistrat… Za ljubitelje umetnosti preporuka su Narodna galerija Slovenije, Moderna galerija Ljubljane, alternativni prostor Metelkova mesto…

Tivoli je najveći ljubljanski park – zelena oaza u kojoj se nalazi Dvorac Tivoli. Ljubljana je grad lepe arhitekture, klubova, barova, galerija i kulturnih događanja tokom čitave godine.

Ljubljana

Šetnja ulicama i trgovima u centru grada prilika je za šoping. Obavezan je i odlazak u BTC City, tržni centar sa velikim brojem sportskih i zabavnih sadržaja.

Najbolje vreme za turistički obilazak Ljubljane je proleće i leto, kada temperature dostižu i prelaze 20°C, pa je uživanje u baštama restorana pravo zadovoljstvo.

Ljubljana je lepa i u bojama jeseni, a svi koji žele da boravak kombinuju sa skijanjem u obližnjim turističkim centrima mogu da izaberu zimske mesece.

Avio karte Ljubljana

Iz Beograda za Ljubljanu direktno saobraća avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd.

Cena povratne karte je od 130 €, u toku akcijskih popusta od 115 €, što je najpovoljnija varijanta.

Let Beograd – Ljubljana traje jedan sat i 20 minuta.

Međunarodni aerodrom „Jože Pučnik“ nalazi se 20 kilometara severozapadno od centra grada. Ljubljana je u istoj vremenskoj zoni sa Beogradom, vreme na časovnicima je identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković