Naslovna » Avio karte » Destinacije » Pariz – sasvim poseban
Pariz

Pariz – sasvim poseban

Grad umetnosti i kulture, Pariz, glavni i najveći grad Francuske, najposećenija je turistička destinacija Evrope.

Pariz je bio i ostao centar važnih istorijskih odluka, sedište značajnih svetskih organizacija, finansijski, trgovinski, univerzitetski… centar Francuske, uticajna evropska metropola.

Hoteli i atrakcije

Gotovo dve hiljade hotela u Parizu čini izbor smeštaja jednostavnim. U centru grada se mogu pronaći hoteli različitih klasa, od ekstremno luksuznih kao što su Bristol, Shangri-La, Four Seasons George V, Mandarin Oriental, do odličnih hotela sa tri zvezdice Galileo, Saint Germain, Britannique, Le Fabe…

Ne treba ih posebno predstavljati – dovoljno je reći Ajfelova kula, Katedrala Notr Dam, crkva Sakr Ker, Trijumfalna kapija, avenija Jelisejska polja, umetnička četvrt Monmartr sa klubom Mulen Ruž, muzej Luvr na obali Sene sa piramidom na ulazu i čuvenom Da Vinčijevom Mona Lizom, palata Versaj, dvorac Fontenblo, nacionalni muzej Orsej, trg Konkord sa obeliskom iz Luksora, Centar Žorž Pompidu koji izlaže dela savremene umetnosti…

Pariz

Bogatstvu umetničkih kolekcija, lepoti arhitekture, gastronomskim uživanjima i najboljim vinima treba dodati kosmopolitski duh Pariza, koji se oseća se na svakom koraku, na ulicama, u kafeterijama i restoranima, na kejovima reke, čineći boravak posebnim.

U jednom od najvećih svetskih centara mode lepo je videti ekskluzivne prodavnice u osmom arondismanu – za kupovinu se, ipak, preporučuju šoping centri u ulici Rivoli kod Luvra, u predgrađima Evri ili Seri, a tu su i najpoznatije pariske robne kuće Galeri Lafajet i Prentan, jedna do druge.

Pariz ima i svoj Diznilend, na oko 40 km od centra grada.

Najbolje vreme za boravak u Parizu je leto, sa temperaturama oko 24°C. Cene su, očekivano, na vrhuncu turističke sezone najviše, a u prijatnim prolećnim i mesecima rane jeseni, kada se takođe preporučuje poseta, neznatno niže.

Zimske prosečne temperature oko 7°C nisu preterano niske, pa se za lep boravak u Parizu, uz uštede, i u ovo doba godine može planirati.

Avio karte Pariz

Iz Beograda za Pariz direktan let ima avio-kompanija Air Serbia, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Cena povratne karte tokom godine varira od 180 do 280 €.

Do Pariza može da se leti i sa presedanjima u Rimu, Cirihu, Beču, Frankfurtu ili Minhenu, sa avio-kompanijama AlItalia, Swiss, Austrian Airlines ili Lufthansa.

Let Beograd – Pariz traje dva sata i 40 minuta, a let Pariz – Beograd dva sata i 20 minuta. Putovanje u jednom smeru sa jednim presedanjem traje najmanje tri i po sata.

Međunarodni aerodrom „Šarl de Gol“, do kog saobraćaju avioni iz Beograda, nalazi se 24 kilometra severoistočno od centra grada.

Beograd i Pariz su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Pariz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.