Naslovna » BG špijun » Destinacije » Podgorica i zelena voda Morače
Podgorica

Podgorica i zelena voda Morače

Podgorica je glavni grad, administrativno, privredno, trgovačko i kulturno središte Crne Gore.

Podgorica je posebno poznata po zelenoj vodi Morače, izuzetno toplim letima, vinogradima i vinima, blizini Skadarskog jezera i drugih atraktivnih crnogorskih destinacija…

Hoteli i atrakcije

U gradu se smeštaj nudi u dvadesetak hotela. U centru grada su luksuzni Hotel Ziya, odlični Aurel, Ramada, Alexandar Lux, Podgorica, Hotel M Nikić, a mogu se odabrati i solidni hoteli Kerber, Keto, Evropa, Hotel Philia na putu prema Cetinju…

Glavna pešačka i šoping zona u Podgorici su Trg slobode, Ulica slobode, Njegoševa i Hercegovačka ulica, u kojima se nalaze restorani, kafei, prodavnice…

Most Milenijum, podignut na reci Morači i karakterističan po visokim pilonima jedan je od simbola grada. Interesantni su i pešački Moskovski most, na kojem se turisti obično fotografišu i stari kameni most na ušću Ribnice u Moraču.

Za upoznavanje sa istorijom Podgorice tu su ostaci starog grada Duklja i tvrđave Ribnica, kao i Stara varoš u kojoj su Sahat kula, Osmanagića džamija i Dogonjska džamija, oko kojih se nalaze uske ulice naselja iz XVIII veka.

Podgorica

Najstarija Crkva Svetog Đorđa potiče iz XI veka, a treba posetiti i novi monumentalni Saborni hram Hristovog Vaskrsenja. Dvorac Petrovića sa značajnim umetničkim delima nalazi se u lepo uređenom parku Kruševac, a tu su i galerije Dvor kralja Nikole, Perjanički dom i Dvorska kapela.

Izlet se može planirati do brda Gorica, na kojem su uređeni sportski tereni, pešačke i biciklističke staze. Do Sutomora, na Jadranskom moru, potrebno je oko 30-45 minuta vožnje automobilom.

Najbolje vreme za boravak u Podgorici je proleće ili jesen, sa temperaturama oko 24°C. Leta su suva i vrela, temperature često prelaze 35°C, pa grad oživi tek u kasnim večernjim satima. Iako su zime blage, ipak nisu najbolje vreme za obilazak svega lepog što se u okolini grada može videti.

Avio karte Podgorica

Iz Beograda za Podgoricu direktne letove imaju avio-kompanije Air Serbia i Montenegro Airlines, sa aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd. Najniža cena povratne karte je od 98 € i kod crnogorskog i kod srpskog prevoznika. Direktan let je najpovoljnija varijanta.

Putovanje između Beograda i Podgorice sa crnogorskim avio-prevoznikom traje četrdeset minuta, a sa srpskim desetak minuta duže.

Međunarodni aerodrom Podgorica nalazi se devet kilometra južno od centra grada. Beograd i Podgorica su u istoj vremenskoj zoni, pa je vreme na časovnicima identično tokom čitave godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković